121
Conferinta, in rezumat La eveniment, din partea autoritatilor centrale au participat: Dan Botanoiu - Secretar de Stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Bogdan Cristian Nica - Presedinte al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului, Achim Irimescu - Secretar de Stat in MADR, Horia Ion Irimia - Vicepresedinte al Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, Constantin Savu - Director al ANSVSA si Ion Toma - Director al APIA. Totodata, a fost prezent domnul Dorin Enache - Director al DSVSA-Brasov. Din partea organizatiilor profesionale au fost prezenti: Sorin Minea - Presedinte al Federatiei Romalimenta, Stanca Tudor - Director Executiv al Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania, Grigorie Lungulescu - Presedinte al Asociatiei Specialistilor din Industria Laptelui, Dorin Cojocaru - Director Executiv al Asociatiei Producatorilor Romani din Industria Lactatelor si Gheorghe Puchianu - Vicepresedinte al Asociatiei Generale a Medicilor Veterinari din Romania. Participarea externa a fost marcata de prezenta domnului Steen Norgaard Madsen - Director al ArlaFoods-Danemarca, Jean-Pierre Garnier - Director de Export al EBLEX-BPEX, Marea Britanie, Edith van Dooren-Olanda (Noack-Romanaia), precum si reprezentanti ai unor companii din Germania, Italia, Grecia, Ungaria, Bulgaria si Suedia. Sectorul bancar a fost reprezentat de: Codruta Gheorghe - Director al Bancii Comerciale Carpatica, Dan Florian Petre - ªef Serviciu al BRD-Societe Generale si de Constantin Gingasu - Vicepresedinte al Fondului de Garantare a Creditului Rural. Conferinta s-a bucurat de participarea a peste 190 de invitati, investitori, fermieri, top-manageri, directori, specialisti din toate sectoarele de activitate ale productiei si procesarii de carne si lapte din Romania. Lucrarile Conferintei s-au desfasurat in fiecare zi, atat in sedinte comune, cat si in cate cinci workshop-uri impartite tematic: lapte si carne. Dezbaterile au totalizat peste 34 de ore, timp in care au fost abordate 43 de teme generale si de specialitate, dialogurile fiind deosebit de utile, complexe si dinamice. De un succes deosebit s-a bucurat sectiunea infoTRIP, concretizata in cele doua vizite de documentare efectuate la fermele de crestere a vacilor de lapte Prescon-Codlea si Silv-Alim-Baraolt, Covasna, participantilor fiindu-le prezentate atat activitatea curenta, cat si tehnologii ale companiilor GEA si DeLaval. Un la fel de mare succes l-a avut sectiunea Innovation, prin organizarea unor standuri la care participantii au putut degusta produse din categoria premium oferite de Angst, Zimbria si Mirdatod, dar si prin organizarea unor puncte de informare la care GS1 Romania si Weizmann Ariana & Partners au oferit consultanta celor interesati de serviciile si produsele acestora. Nu putem trece cu vederea cele doua seri festive din cadrul sectiunii Networking, in prima dintre acestea oferind prin tragere la sorti un premiu care a constat intr-o excursie de doua persoane la Praga. Premiul a intrat in posesia firmei Almera-Bacau. Lucrarile Conferintei au fost caracterizate de maxim profesionalism, seriozitate, dialog, schimb de informatii, foarte multi dintre cei prezenti identificand oportunitati de dezvoltare a relatiilor de afaceri. Astfel, la final, manifestarea a fost caracterizata de toti participantii drept un succes deosebit. Teme si titluri ale ConferinteiRedam mai jos, in sinteza, titlurile si tematica propusa audientei de catre speacker-ii Conferintei Internationale infoALIMENT-Meat & Milk 2012: 13 iunieªedinta in plen La ora 9,30, doamna Claudia Bocean, Director General al infoALIMENT a facut prezentarea generala a agentiei infoALIMENT, ca parte a trustului infoGROUP, precum si a revistelor Fabrica de Carne si Fabrica de Lapte. Multumind celor prezenti pentru participare, Claudia Bocean a declarat deschise lucrarile Conferintei. Secretarul de Stat Dan Botanoiu a sustinut comunicarea cu titlul "2012, an esential pentru fermierii si procesatorii Romaniei". Primita cu deosebit interes, tema a starnit un dialog aprins, in special cu fermierii prezenti in sala, dar si cu Directorul Executiv al APRIL, Dorin Cojocaru. Concluzia interventiei lui Dan Botanoiu a fost fara echivoc: Este necesar ca fermierii sa se asocieze in vederea procesarii, pentru a putea rezista si in viitor. Totodata, domnul Secretar de Stat a anuntat reinfiintarea Departamentului pentru Industrie Alimentara in cadrul MADR. Domnul Ministru Bogdan Cristian Nica, Presedinte al ANPC, a continuat seria luarilor de cuvant, anuntand un moratoriu intre institutia pe care o conduce si toti agentii economici de la care asteapta propuneri, dar si sesizari cu privire la problemele cu care acestia se confrunta. Bogdan Cristian Nica a subliniat actiunile educative si de prevenire pe care ANPC le intreprinde. Urmand la pupitru, domnul Vicepresedinte al Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, Horia Ion Irimia a insistat pe necesitatea respectarii legislatiei de mediu, mai ales din perspectivele accesarii fondurilor de investitii si dezvoltare platite prin APIA. Domnia sa a subliniat buna colaborare a Agentiei cu fermierii si procesatorii din Romania. Partea a doua a sedintei comune a fost rezervata sectorului bancar. Astfel, doamna Codruta Gheorghe-Director al Directiei de Management Relatii Clienti persoane Juridice a Bancii Comerciale Carpatica, domnul Dan Florian Petre-Responsabil Comercial Piata Agri din cadrul Group BRD Societe Generale si domnul Constantin Gingasu, sef Serviciu Garantare din cadrul Fondului de Grantare a Creditului Rural au prezentat serviciile si produsele de finantare si garantare ale intituitilor pe care le reprezinta. Un dialog picant a putut fi consemnat intre reprezentanta bancii Carpatica si fermierii din sala. Ultima luare de cuvant a fost cea a Directorului de Programe al GS1 Romania, acela care a prezentat activitatea asociatiei. Mentionam ca GS1 Romania a beneficiat de un stand, in cadrul sectiunii Innovation, la care a fost oferita consultanta tuturor celor interesati de produsele si serviciile asociatiei. Workshop-uri Fabrica de CarneWFDC- Fermieri Workshop-ul Fabrica de Carne-Fermieri a fost deschis de Jean Pierre Garnier, Director de Export al EBLEX-BPEX, Asociatia producatorilor de carne din Marea Britanie, acela care a sustinut comunicarea cu titlul Asigurarea profitabilitatii prin practice eficiente de crestere a animalelor, din punctul UK de vedere. Domnul Garnier a prezentat fermierilor romani avantajele sistemului asociativ, evidentiind problema global: relatia cu retail-ul, dar si faptul ca asociatiile de fermieri din Marea Britanie detin cca 40 % din actiunile hypermarket-urilor din Insula. Atelierul a continuat cu tema Norme de bunastare in vederea finantarilor obtinute prin APIA, prezentata de domnul Dorin Enache, Director General al DSVSA-Brasov. Domnul Enache a insistat pe necesitatea indeplinirii cu strictete a normelor, in vederea accesarii de fonduri. WFDC- Procesatori 1 Primul dintre workshop-urile dedicate procesatorilor din sectorul de carne a fost deschis de domnul Sorin Minea, presedinte al Federatiei Romalimenta. Domnia sa a sustinut comunicarea cu titlul Tendintele anului 2012 pe piata produselor din carne. Domnul Minea a ridicat in fata asistentei probleme legate de legislatie, calitate, relatia cu marile lanturi de desfacere, precum si relatia cu autoritatile. Domnul Alin Itco, Sales Manager al KUK Romania, a sustinut comunicarea cu titlul Impactul materiilor prime in inovarea produsului. Domnul Itco a subliniat necesitatea innoirii permanente a portofoliului de produse al procesatorilor de carne, solutiile KUK, in aceasta directie, fiind optime. Doamna Camelia Lascu, Director al Departamentului HACCP-Rina Simtex si domnul Ionut Nache, Director General al Inaq Consulting SRL, au prezentat o tema comuna, sub titlul Oportunitatile oferite de noile certificari solicitate in agricultura si industria alimentara. Cei doi vorbitori au prezentat pe larg solutiile oferite de firmele pe care le reprezinta, in domeniul certificarii. WFDC-Procesatori 2 Doamna Carmen Popescu, biolog al firmei Mediclim a sustinut in deschiderea celui de-al doilea atelier destinat procesatorilor de carne comunicarea cu titlul Echipamente de testare, analiza si control a produselor din carne. Doamna Popescu a detaliat avantajele utilizarii furnizarii echipamentelor Mediclim, raspunzand apoi intrebarilor asistentei. Conformitatea cu cerintele legale europene si nationale-conditie esentiala pentru functionarea firmelor din Industria alimentara a fost titlul temei prezentata de domnul George Gheorghiu, Lead Auditor al TUV Austria-Romania. Domnia sa a insistat pe necesitatea respectarii legislatiei Uniunii Europene, in vederea iesirii produselor romanesti din carne, la export. Deosebit de apreciata a fost comunicarea sustinuta de domnul Cristian Popa. Titlul acesteia a fost: Noile norme europene de etichetare a produselor din carne. Prezentarea domniei sale a fost pigmentata cu numeroase si amuzante exemple de incalcare a legii etichetarii. Workshop-uri Fabrica de LapteWFDL-Fermieri Cu siguranta, una dintre cele mai interesante comunicari sustinute la Conferinta a fost aceea prezentata de domnul Steen Norgaard Madsen, membru in Board-ul ArlaFoods. Titlul Procesarea laptelui prin asocierea producatorilor, profitabilitatea la indemana fermierilor a inglobat o adevarata lectie de eficienta predata fermierilor romani care, in acest fel, au aflat ca primele cooperative au fost infiintate in Danemarca inca din anul 1882, in prezent acoperind 97 % din productia de lactate a acestei tari. In continuare, Dan Florian Petre a detaliat asistentei oferta de finantare a Group BRD Societe Generale, subliniind ponderea pe care aceasta banca o are pe piata de profil din Romania. Ultima comunicare a acestei sectiuni a fost Modernizarea fermei prin solutia GEA Farm, prezentata de domnul Florian Popa, agent de vanzari al Gea Farm Technologies Romania. Domnul Popa a avut ocazia de a prezenta pe larg oferta GEA, dupa-amiaza, in cursul vizitei de documentare efectuata la ferma Prescon-Codlea, beneficiara a solutiilor acestei companii. WFDL-Procesatori Cu siguranta, cel mai animat atelier de discutii a fost Fabrica de Lapte-Procesatori. Dezbaterile au fost deschise de doamna Jeni Toma, Expert Standardizare al Asociatiei de Standardizare din Romania. Doamna Toma a sustinut comunicarea cu tema Utilizarea standardelor pentru cresterea sigurantei alimentare; prezent si viitor in standardizarea din domeniul alimentar. Auditoriul a pus numeroase intrebari legate de necesitatea adoptarilor normelor suplimentare de standardizare. Urmatoarele doua teme, si anume: Trend, perspective si oportunitati pe piata laptelui, sustinuta de Dorin Cojocaru, Director Executiv al APRIL, si Pretul laptelui, eternul conflict, prezentata de profesorul Mihai Petcu, proprietarul Fermei Agroindustriala Pantelimon, au dinamitat asistenta, cei prezenti dezbatand foarte aprins soarta Industriei laptelui in Romania si decizand sa intocmeasca un program comun de actiune care sa cuprinda atat fermierii, cat si producatorii din Romania, pentru a diminua impactul renuntarii la sistemul de cote in Uniunea Europeana, odata cu anul 2015. InfoTRIP, ziua intaiVizita de documentare la ferma Prescon-Codlea Conform programului, in cadrul sectiunii infoTRIP partea a doua a zilei de 13 iunie a fost marcata de vizita de documentare la ferma Prescon, din Codlea. In cadrul vizitei, domnul Puiu Nicolae a prezentat activitatea generala a fermei, etapele de dezvoltare, inclusiv programul de modernizare care a fost finalizat in urma accesarii unor fonduri europene. La randul sau, Florian Popa a prezentat pe larg tehnologia GEA furnizata fermei Prescon, insistand pe inalta calitate a echipamentelor, deplina siguranta in exploatare si, mai ales, deplina asigurare a conditiilor de mulgere, a depozitarii laptelui colectat si a productivitatii instalatiilor. Networking Prima zi a Conferintei s-a incheiat cu o cina festiva, in cursul careia participantii au putut continua dialogul, au incheiat noi relatii de afaceri, dar s-au si relaxat, dupa o zi bogata in evenimente. In aceasta prima seara, infoALIMENT a acordat prin tragere la sorti un premiu care a constat intr-o excursie de doua persoane la Praga. Premiul a intrat in posesia firmei Almera-Bacau. 14 iunieªedinta in plen Lucrarile sedintei generale din ziua de 14 iunie au fost deschise de domnul Achim Irimescu, Secretar de Stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Domnia sa a sustinut comunicarea cu titlul Noua Politica Agricola Comuna, marea provocare a fermierilor si producatorilor romani din sectorul de carne si lapte. Primita cu deosebit interes, tema a suscitat un dialog fervent cu asistenta, cei prezenti punand numeroase intrebari privind viitorul finantarilor europene. Achim Irimescu a anuntat ca Romania va incerca sa faca demersuri pentru amanarea, pana in 2020, a trecerii la conformitatea laptelui. Urmatoarea, pe ordinea de zi, a fost doamna Stanca Tudor, Director Executiv al Asociatiei Producatorilor Romani de Carne de Porc, domnia sa profitand de ocazie si transmitand domnului Irimescu doleantele membrilor APRCP, menite a imbunatati relatia acestora cu autoritatile. Domnul Jean Pierre Garnier-EBLEX-BPEX a avut ocazia sa se adreseze si plenului Conferintei, prezentand principalele atuuri ale fermierilor britanici pe o piata atat de dinamica precum cea din Regatul Unit si indemnand fermierii romani sa se asocieze. Cuvantul domnului Grigorie Lungulescu, Presedinte al Asociatiei Specialistilor din Industria Laptelui s-a axat pe necesitatea repunerii in drepturi a adevaratilor specialisti, fara de care Industria alimentara si, in special, Industria laptelui din Romania nu poate progresa. Referindu-se la sursele europene de finantare anuntate de Achim Irimescu, domnul Lungulescu a subliniat ca important este Pilonul II, acela care sufera de subfinantare cronica: Intelegeti, domnilor, ca nu sunt bani, a fost concluzia acestuia. In partea a doua a sedintei in plen au luat cuvantul domnii Cristian Popa (care a vorbit din nou despre incalcarile legislatiei in domeniul etichetarii) si domnul Mircea Popescu, acela care a prezentat suplimentar oferta GS1 Romania. Workshop-uri Fabrica de CarneWFDC-Fermieri Atelierul destinat fermierilor din sectorul de carne a fost deschis de doamna Stanca Tudor-APRCP, aceea care a vorbit despre Masura de bunastare 215, intrand in dialog cu asistenta deosebit de interesata de depasirea unor prevederi punctuale din actul normativ. Domnul Ionel Toma, Director al APIA-Brasov a completat prima tema, sustinand comunicarea cu titlul Solutii actuale in accesarea fondurilor de sprijin pentru fermieri. Reprezentantul APIA a raspuns, mai apoi, numeroaselor intrebari, detaliind prevederile legale in domeniu. Dan Florian Petre-Group BRD Societe Generale si-a sustinut ultima interventie care a purtat titlul: Solutii de finantare propuse de BRD Industriei Alimentare, domnia sa evidentiind, de aceasta data, oferta bancii adresata fermierilor care doresc sa isi dezvolte unitati de procesare. WFDC-Procesatori Deosebit de interesanta s-a dovedit comunicarea domnului Constantin Savu, Director in cadrul ANSVSA. Sub titlul Transparenta si credibilitatea procesatorului roman, domnul Savu a insistat pe respectarea legislatiei, conditie de baza a succesului in afaceri. Domnul Savu a subliniat, insa: Urasc cuvantul control. In schimb, pledez pentru cuvintele educatie si preventie. Doamna Georgeta ªerban, Director de Marketing al companiei Cris-Tim a vorbit apoi despre Marirea termenului de valabilitate in conditii de siguranta, cerinta a pietei. Doamna ªerban a impartasit din experienta companiei pe care o reprezinta, exemplificand cu tehnologia de ultima generatie in care s-a investit. Una dintre prezentele internationale de marca a fost aceea a doamnei Edith van Dooren, din Olanda, manager de vanzari la Noack Romania. Edith van Dooren a sustinut comunicarea cu tema Solutii rapide si inovatoare in microbiologie. NOU Sistem unic de determinare a patogenilor; Placi gata de utilizat PETRIFILMTM; Controlul IGIENEI, rapid, precis si de incredere. Oaspetele olandez a evidentiat avantajele utilizarii solutiilor Noack. Workshop-uri Fabrica de LapteWFDL-FermieriAtelierul destinat fermierilor din sectorul de lapte a fost deschis de domnul ªtefan Vaju, Country Sales Manager la Cargill Feed & Nutrition Romania, domnia sa sustinand comunicarea cu titlul Nutrienti de sustinere in furajarea rumegatoarelor. Cu aceasta ocazie, ªtefan Vaju a anuntat demararea programului Dairy Focus, menit sa imbunatateasca activitatea fermierilor producatori de lapte-materie prima. In acelasi workshop, doamna Camelia Lascu-Rina Simtex si Ionut Nache-Inaq Consulting SRL au prezentat in comun tema cu titlul Servicii specifice pentru intreaga filiera alimentara. Ultima tema a atelierului a purtat titlul Smart Farming si cele sapte valori intr-o ferma, sustinuta de reprezentantii DeLaval, Laura Dumitrescu-Coordonator Marketing si Cristian Ionita, Manager de Vanzari After Market. Cei doi au detaliat oferta de tehnologie oferita de DeLaval fermierilor romani. Ei au avut ocazia de a prezenta aceasta tehnologie pe viu, in cursul vizitei de documentare efectuata la ferma Silv-Alim din Baraolt. WFDL-Procesatori 1 Primul atelier de dezbateri dedicat procesatorilor din Industria laptelui a fost deschis de domnul Liviu Nastase, Director de Vanzari al Valdo Invest, acela care a prezentat oferta companiei in comunicarea cu titlul In sprijinul fermierilor si procesatorilor pentru proiectarea si dotarea liniilor de procesare a laptelui. Domnul Nastase a raspuns numeroaselor intrebari puse de asistenta, subliniind ca Valdo Invest este capabila sa onoreze orice comanda, la cerere. Vicepresedintele Asociatiei Generale a Medicilor Veterinari din Romania, doctorul Gheorghe Puchianu, a sustinut tema cu titlul Metode de analiza a produselor lactate, intrand intr-un indelung dialog cu asistenta deosebit de interesata, in special, de eficientizarea activitatii DSV-urilor judetene. Dorin Cojocaru, Director Executiv al APRIL a ridicat mai apoi, problema zerului, in comunicarea cu titlul Zerul, o povara sau o oportunitate, procesatorii prezenti sugerand ca exista solutii de obtinere de beneficii de pe urma acestuia, cu singura conditie de a fi comandate si…platite La finalul atelierului, domnul Gabriel Andrei, Sales Manager al companiei Mach FTD a sustinut comunicarea cu titlul Solutii de inscriptionare, marcare si etichetare, evidentiind calitatea tehnologiei furnizate, in principal, de firma britanica Domino Printing. La final, asistenta a fost invitata pe platoul din fata Hotelului Alpin, acolo unde reprezentantul Mach FDT a facut o demonstratie practica la standul demo-mobilului adus la Poiana Brasov. WFDL-Procesatori 2 Ultimul workshop al Conferintei a fost rezervat doamnei Edith van Dooren, din Olanda si doamnei Mihaela Dana Pop, Sales Manager SAFI Romania Dairy& Fruit Preparation DuPont Nutrition & Health. Edith van Dooren a prezentat comunicarea cu titlul Solutii rapide si inovatoare in microbiologie- MILKGUARD, test rapid pentru antibiotice; Placi gata de utilizat PETRIFILMTM; Controlul IGIENEI, rapid, precis si de incredere., detaliind oferta Noack Romania. La randul sau, doamna Mihaela Dana Pop a sustinut prezentarea deosebit de interesanta care a avut titlul Aspecte legislative cu privire la culturile de bacterii folosite in productia lactatelor. Ambele teme au captat atentia asistentei care a cerut numeroase informatii suplimentare. InfoTRIP, ziua a douaVizita de documentare la ferma Silv-Alim, Baraolt In dupa-amiaza zilei de 14 iunie, cea de-a doua vizita de documentare din cadrul sectiunii infoTRIP s-a desfasurat la Ferma de crestere a vacilor de lapte Silv-Alim din localitatea Baraolt, judetul Covasna. Gazdele vizitatorilor, Arpad Imre, actionar al Fermei, si Laura Dumitrescu, reprezentata companiei DeLaval, au vorbit despre activitatea de la Silv-Alim. In prima parte, domnul Imre a insistat pe etapele de dezvoltare a fermei, punand accentul pe dificultatea de a gestiona o astfel de afacere pe timp de recesiune, dar si evidentiind depasirea dificultatilor prin eficienta planificare a nutritiei animalelor, a asigurarii sanatatii acestora si prin cresterea productiei de lapte, performanta realizata cu ajutorul echipamentelor DeLaval. Desigur, tehnologia DeLaval a fost prezentata detaliat, evidentiindu-se avantajele in utilizare, economiile realizate de fermieri, gradul ridicat de informatizare si computerizare, dar si fiabilitatea acesteia. Networking ªi a doua seara s-a incheiat cu o cina festiva, marcata de sarbatorirea Zilei Mondiale a Laptelui. Momentul a fost prezentat de domnul Dorin Cojocaru, Directorul Executiv al APRILIE, si de doamna Claudia Bocean, Director General al agentiei infoALIMENT. Cei prezenti au avut ocazia de a dialoga pentru ultima oara, in cadrul acestei editii a Coferintei. Participantii au felicitat organizatorii pentru calitatea deosebita a desfasurarii lucrarilor, anuntandu-si inca de pe acum prezenta la viitoarele actiuni organizate de infoALIMENT. Opinii ale participantilor Acum, dupa inchiderea lucrarilor Conferintei infoALIMENT, opiniile participantilor sunt de cel mai mare ajutor pentru ca, pe viitor, sa eliminam orice disfunctionalitate, orice element negativ, pentru a putea organiza actiuni viitoare la cele mai inalte standarde de calitate. Potrivit raspunsurilor completate de oaspetii Conferintei, redam mai jos cateva dintre opiniile acestora privitoare la manifestarea organizata de noi. Doamna Floarea Orbulet, Director de vanzari la Voldo Impex. considera nivelul workshop-ului la care domnul Director General Liviu Nastase a sustinut o comunicare, ca fiind foarte bun. Doamna Orbulet a apreciat drept foarte bune si utile intalnirile dintre fermieri si procesatori, subliniind utilitatea vizitelor in ferme, vizite organizate in cadrul programului infoTRIP si sugerand ca, pe viitor, sa se efectueze astfel de vizite si in fabrici de industrializare a laptelui. La randul sau, domnul Aur Raducu, Directorul de vanzari al filialei romanesti a companiei Kallos Papadopoulos, a apreciat ca buna, spre foarte buna, intreaga manifestare, notand in chestionar: Fiind prima editie, a fost firesc sa existe si unele sincope. Dar, sedintele generale au fost de o foarte buna factura. Pentru domnul Raducu, deosebit de utila si interesanta i s-a parut intalnirea cu directorul ANSVSA, Constantin Savu, dar si comunicarea acestuia sustinuta in workshop. Doamna Iulia Ionescu, Director General al TUVKarpat, a apreciat ca excelente workshop-urile la care a participat. Acelasi calificativ l-a dat atitudinii organizatorilor, faptul ca a putut cunoaste si interactiona cu reprezentanti a numeroase companii, adaugand: Numarul si calibrul personalitatilor prezente mi-au depasit cu mult asteptarile, fiind impresionata de faptul ca ati reusit sa le aduceti la eveniment De abia astept editia viitoare, pentru a reantalni exceptionala echipa a agentiei infoALIMENT. Doamna Simona Ehman, reprezentanta companiei germane Kraiburg Elastik GMbH, a acordat calificativul de foarte bine pentru intreaga manifestare, iar doamna Maria Luiza Mocofan, Șef al Departamentului Produse Proaspete al Carrefour, a opinat ca evenimentul de la Poiana Brasov a fost un succes deosebit, organizarea lui fiind binevenita pentru reprezentantii retail-ului care, astfel, au avut ocazia de a dialoga cu procesatorii din zona de carne si lactate a Industriei alimentare romanesti, creand in acest fel premisele dezvoltarii de noi parteneriate sau a extinderii celor existente. Mai mult decat atat, reprezentanta Carrefour s-a declarat incantata de sectiunea infoTRIP, neezitand sa participe la vizitele de documentare. Doamna Izabela Anghel, Manager de Export la Diversey Romania SRL a apreciat ca buna si foarte buna organizarea Conferintei, apreciind in mod deosebit participarea Secretarului de Stat Achim Irimescu si, desigur, informatiile furnizate de acesta cu privire la noua Politica Agricola Comuna. Asemenea majoritatii participantilor, si doamna Anghel a salutat organizarea sectiunii infoTRIP, sugerand in schimb acordarii unei mai mari atentii alcatuirii Mapei conferintei si a alegerii salilor de workshop. Domnul Mihai Petcu, proprietar al fermei de vaci cu lapte Pantelimon, a opinat ca aceasta Conferinta a venit intr-un moment in care nimeni, in afara de infoALIMENT, nu se mai gandeste cu seriozitate la agricultura si zootehnie. Totodata, domnul profesor Petcu a apreciat ca deosebit de pozitiva lipsa de formalism a desfasurarii lucrarilor si faptul ca, in conditiile in care fermierii sunt disperati, acestia au avut posibilitatea de a-si spune pasurile raspicat, in fata reprezentantilor autoritatilor centrale. Cat despre organizare, Mihai Petcu a acordat echipei infoALIMENT nota 10, adaugand: Va felicit pentru ca existati si pentru ca ati reusit sa adunati atata lume, sa puneti la un loc fermieri, procesatori si autoritati. Eu sunt sincer si realist si va spun ca la ultima intalnire LAPAR nu a participat nimeni din MADR, pe cand echipa infoALIMENT a reusit sa aduca secretari de stat, pe Presedintele ANPC, de la ANPM, ANSVSA, APIA, lucru care nu s-a mai intamplat demult in Romania. De remarcat si opinia doamnei Mihaela Pana, Quality Manager la Agricola International Bacau, aceea care a caracterizat drept excelente toate componentele Conferintei, acordand nota maxima fiecarui element in parte. Doamna Pana a sugerat cateva teme pentru editia viitoare, la care si-a anuntat prezenta, precum si extinderea spatiului destinat standurilor de prezentare a produselor. Agentia infoALIMENT si revistele Fabrica de Carne si Fabrica de Lapte, organizatori ai Conferintei Internationale infoALIMENT-Meat&Milk 2012, multumesc celor care au raspuns invitatiei de participare, contribuind, in acest fel, la reusita unui eveniment de referinta pentru toti cei care activeaza in domeniul productiei si industrializarii carnii si a laptelui.