Deși autoritățile sanitar-veterinare dau asigurări că alimentele de pe piață sunt sigure, scandalurile din industrie au produs panică printre consumatori. Scandalurile din ultima vreme din industria alimentară au redus serios apetitul românilor pentru carne.Astfel, la carne, consumul este mai mic cu cel puţin 10% faţă de perioada similară de anul trecut, dupa cum noteaza Evenimentul zilei. Cât despre exporturile de carne de vită sau cal sunt aproape zero, afirmă Alex Jurconi, preşedintele Federaţiei Proagro, care reprezintă interesele mai multor organizaţii profesionale din agricultură. Pentru producători, pierderile cresc de la o zi la alta. „Dacă va continua campania negativă, iar fermierii vor pierde noi contracte, nu este exclus să ne coste ceva la creşterea PIB, poate 0,1 puncte”, afirmă Dragoş Cabat, citat de Evenimentul zilei. Oficialii de la Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) se laudă că agenţia se numără printre cele mai bine puse la punct autorităţi din domeniu din UE. Ei vorbesc şi de aprecierile venite de la Bruxelles pentru reacţia rapidă. La noi, însă, au stârnit neîncrederea consumatorilor faţă de produsele de la raft. Producătorii locali se tem că după scandalul cărnii şi al laptelui vor urma şi altele pe fondul zelului ANSVSA de a face controale. Mai nou, un mare producător de cereale a anunţat că are porumbul sechestrat pentru că există suspiciunea că este contaminat cu aflatoxină. Şi nu este decât începutul unor scandaluri care riscă să pună pe butuci industria locală. (Mai multe, pe www.evz.ro)