255
Începând cu 18 mai 2020, inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor desfăşoară o acţiune tematică la nivel naţional, în contextul semnării ordinelor comune între Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Ministerul Sănătății și Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, pentru verificarea cerintelor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor privind funcţionarea unităţilor de alimentaţie publică în cadrul cărora se comercializează produse alimentare către consumatorul final, în perioada stării de alertă.
Până la data de 3 iunie 2020, au fost verificate 1.920 de obiective, precum: restaurant, unități de tip fast-food, pizzerii, cafenele, unități de catering, supermarket-uri, magazine alimentare, cantine, cofetării, patiserii, unități cu livrare la pachet, bistro-uri, etc.
În urma controalelor au fost aplicate 103 de amenzi contravenționale în valoare de 360.600 de lei și au fost emise 2 ordonanțe privind suspendarea temporară a activității. De asemenea, au fost reținute oficial și dirijate spre neutralizare 176 de kg de produse de origine animală.
Principalele deficiențe constatate în urma controalelor efectuate au fost:
Controalele ANSVSA cu această tematică vor continua cu aceeași intensitate pe toată durata stării de alertă.
Reamintim cetățenilor numărul de telefon al „Call Center”-ului A.N.S.V.S.A. – 0800 826 787 – care poate fi apelat gratuit, din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor. Serviciul Comunicare și Logistică Documentară