Ca urmare a dispoziţiilor preşedintelui A.N.S.V.S.A., dr. Vladimir Mănăstireanu, au fost intensificate controalele la nivel naţional în restaurante şi cantine. Astfel, în perioada 18.06.2013 - 18.07.2013, au fost verificate un număr de 3.994 de unităţi, dintre care 3.191 restaurante şi 803 cantine. Ca urmare a neconformităţilor identificate, au fost dispuse următoarele măsuri: -au fost emise un număr de 9 ordonanţe de suspendare temporară a activităţii şi 5 ordonanţe de interzicere a activităţii, la unităţi de tip restaurant; -au fost acordate 158 de amenzi, dintre care 143 de amenzi la unităţi de tip restaurant şi 15 amenzi la unităţi de tip cantină, în valoare totală de 148.800 RON; -au fost aplicate 283 de avertismente. Totodată, a fost reţinută oficial o cantitate de 530 kg de produse alimentare, în valoare de 2.033 RON. Principalele deficienţe constatate, ca urmare a acestor controale, au fost: -depozitarea şi manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare, -întreţinerea necorespunzătoare a spaţiilor de depozitare, a echipamentelor şi ustensilelor de lucru, -etichetarea necorespunzătoare, -lipsa programului de autocontrol şi nerespectarea frecvenţei de recoltare a probelor, -lipsa instruirii personalului angajat, -necompletarea la zi a graficelor de temperatură, în spaţiile de depozitare şi comercializare a produselor alimentare, -neasigurarea unei protecţii eficiente împotriva pătrunderii insectelor, -lipsa documentelor de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, -lipsa buletinelor de analize la punctul de lucru, -programul HACCP (Analiza Riscului şi Punctele Critice de Control) incomplet. (Biroul Comunicare şi Relaţii cu Mass-Media al ANSVSA)