News

300

Creșterea cererii în China va modifica piața globală a laptelui

autor

MeetMilk.ro

distribuie

O creștere a economiei chineze ar trebui să se traducă într-o cerere îmbunătățită de produse lactate din China în anul următor, spune Nathan Penny, economist principal al Westpac New Zealand, citat de DairyGlobal, adăugând: „Ne așteptăm ca economia chineză să crească cu 6% în 2023, de la 3,5% slabe. peste 2022.”

Prețuri mai mari

Prețurile la licitația produselor lactate din ultima perioadă au crescut peste noapte, întrerupând o serie de 3 scăderi consecutive de preț. Prețurile generale au crescut cu 2,4%, în timp ce prețurile cheie ale laptelui praf integral (WMP) au înregistrat o creștere de 3,1%. Prețurile generale și WMP rămân în scădere cu 18% și, respectiv, 19% față de aceeași perioadă de acum un an, subliniază Penny.

Prețurile la licitație au fost mixte pe produs, 3 produse înregistrând creșteri de preț și 3 scăderi. Prețurile laptelui praf degresat (SMP) s-au egalat cu creșterea prețurilor de 3,1% a WMP, în timp ce prețurile la grăsimile din lapte anhidru (AMF) au crescut cu 2,7%. Împreună, SMP, WMP și AMF au reprezentat 87% din produsul vândut, ceea ce a dus la creșterea globală a prețurilor cu 2,4%.

„Acest rezultat a fost mai bun decât așteptările noastre și decât așteptările pieței pentru un rezultat aproximativ plat”, subliniază Penny. „Rezultatul pozitiv vine după o relaxare a restricțiilor Covid în China. Cererea de produse lactate din China a scăzut progresiv de-a lungul anului pe fondul economiei chineze slabe.”

Creștere în economie

Penny spune că slăbirea recentă a restricțiilor Covid în China poate semnala o abordare mai pragmatică a Covid-ului adoptată de oficialii chinezi. „Am anticipat că acesta va fi cazul la un moment dat și, pe această bază, ne așteptăm ca economia chineză să crească cu 6% în 2023, de la 3,5% în 2022.”

Creșterea economiei chineze și restricțiile mai relaxate de Covid ar trebui să se traducă într-o cerere îmbunătățită de produse lactate din China în anul următor, se așteaptă Penny.

Așteptările confirmă prognoza Westpac pentru prețul laptelui pentru perioada 2022-2023 la 8,75 USD (5,42 USD) per kg de substanțe solide din lapte. „În același timp, relaxarea restricțiilor din China Covid și creșterea prețurilor peste noapte sunt de bun augur pentru prognoza noastră pentru 2023-2024 de 10,00 USD (6,20 USD) per kg MS”, spune Penny.

Australian Dairy Farmers Corporation (ADFC) a majorat prețul pe care îl plătește furnizorilor. Este unul dintre primele procesoare care a crescut prețul în acest sezon. Până acum, puțini procesoare au oferit vreo modificare a prețurilor în Australia. În retrodata la începutul lunii iulie, o medie de 9,90 USD (6,61 USD) per kg de substanțe solide din lapte va fi plătită furnizorilor ADFC în sezonul 2022-2023.

Aprovizionarea cu lapte continuă să fie extrem de fragilă la nivel mondial. O varietate de motive cauzează criza actuală, deoarece prețurile au continuat să crească. Citeste mai mult…

Pretul laptelui

Chiar dacă prețurile la lapte se îmbunătățesc, costurile în creștere ale inputurilor stoarce producătorii primari și procesatorii, spune Stephen Sheridan, noul director executiv al Australian Dairy Farmers, în presa australiană.

„Costul inputurilor, fie că este vorba despre lipsa forței de muncă, prețurile la energie, îngrășăminte, electricitate, gaz pentru procesatori. Costurile cu furajele, care au fost afectate de inundații. Toate acestea au un impact asupra costurilor de intrare și, la rândul lor, au un impact asupra profitabilității. Inflația și ratele dobânzilor sunt o problemă în agricultură, dar în special în sectorul lactatelor, fiind atât de intensive în energie.”

Conform perspectivelor pe termen scurt pentru piețele agricole din UE, vremea caldă și uscată din timpul verii a înrăutățit disponibilitatea și calitatea ierbii în Europa, pe lângă randamentele mai scăzute ale principalelor culturi utilizate pentru furaje.

Mulți fermieri au folosit deja o parte din hrana lor de iarnă vara, ceea ce a dus la o creștere mai mică a randamentului (0,4%), precum și la o reducere suplimentară a efectivelor (-0,9%). Colectarea de lapte din UE este de așteptat să scadă (-0,5%) în 2022. Exporturile de produse lactate din UE scad și ele (-7%) din cauza pierderilor de lapte praf.

În 2023, începutul anului ar putea rămâne o provocare pentru fermierii din Europa atunci când fac față costurilor ridicate ale inputurilor și unei cereri probabil mai slabe. Presupunând condiții meteorologice normale, este de așteptat ca creșterea randamentului să fie ușor mai mare (0,6%) și să compenseze reducerea suplimentară a efectivului de lapte (-0,8%).

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2