Nume: Daniel Teodor Capatos Data nasterii: 25.05.1973 Locul nasterii: Ploiesti Stare civila: casatorit Studii: Scoala Superioara de Jurnalistica, profil: presa scrisa Preferinte: muzica, film, vacante in strainatate Prezinta: emisiunea "Un Show Pacatos" de la Antena 1
FDC: Ce este, in opinia ta, o vedeta? Dan Capatos: Daca ma intrebi ce sau cine este o vedeta, o sa spun ca noi nu avem vedete. Nu avem un showbiz care sa genereze atatea nume importante si cu atat mai putin sa nasca o vedeta de talie internationala, asta daca ar fi sa respectam criteriile de afara. Dar, pentru ca trebuie sa ne raportam la ce avem noi, sunt cateva persoane publice care, zic eu, ar merita statutul sau eticheta de vedeta, insa in niciun caz cele de carton construite de tabloide sau de presa de scandal gen Alina Plugaru, Simona Sensual ... si lista e atat de lunga, incat daca ma apuc sa le enumar probabil nu mai ramane cam nimeni in industrie. Consider vedete oameni din domeniul vietii publice care au reusit sa devina un nume strict prin ceea ce au facut, prin munca lor, nu apeland la fel de fel de tertipuri gen "hai sa organizam un paparazzi, hai sa ne vedem pe primele pagini in tabloide sau in revistele colorate" ... Ma gandesc la Marin Moraru, Stefan Iordache, Florin Piersic, Loredana, baietii de la Holograf, Stefan Banica Junior, adica la oameni care au talent si care s-au ridicat si si-au construit imaginea si statutul fix pe baza acestui talent al lor. FDC: Tu te consideri o vedeta? Dan Capatos: Eu?! Doamne fereste! Nu! Sunt un om obisnuit care a avut sansa sa aiba o expunere mediatica, dar nu sunt cu nimic diferit de alte persoane, n-am vreun talent ascuns, in afara, poate, de acela de a scrie. De fapt, asta este mai mult o abilitate pe care mi-am descoperit-o si am cultivat-o avand o cariera in presa. Sunt insa foarte multi ziaristi la fel de buni ca mine si foarte multi mult mai buni. Exceptiile sunt acolo sus, de obicei noi suntem undeva la mijloc. FDC: S-au schimbat obiceiurile tale alimentare datorita meseriei de jurnalist si, mai apoi, de prezentator TV? Dan Capatos: Mi-am schimbat obiceiurile alimentare fiind fortat de niste diagnostice care mi-au fost puse. Am o intoleranta la gluten care nu imi permite sa mananc nimic din ce contine aceasta substanta, in primul rand paine, paste fainoase, apoi maioneza, mustar si multe altele. E o chestiune destul de rara, a fost considerata pana nu demult o boala de copii, insa studiile recente au demonstrat ca poate aparea la orice varsta. Acest diagnostic m-a facut sa renunt la o multime de alimente care, de alfel, imi placeau. De exemplu in principiu n-as avea voie sa mananc sandvisuri. Am tinut foarte strict regimul asta, adica am eliminat glutenul pe cat am putut vreo doi ani de zile, timp in care imi curgeau balele dupa un banal sandvis cu salam cum ii vedeam pe muncitori ca mananca pe ziar. Dintr-odata am eliminat tot ce inseamna mezeluri, produse care contin conservanti foarte multi ... FDC: Adica ai fost fortat sa mananci sanatos. Reusesti sa faci asta intotdeauna? Dan Capatos: Nu, pentru ca au pus astia multe fast-food-uri in drumul meu. Nu ma pot abtine de la bunatatile cu care te imbie societatea de consum de azi. Înca sunt client al fast-food-urilor, nu atat de des ca in anii trecuti insa. Acum orice mananc se asaza pe colacei. Am incercat sa tin si o cura de slabire insa nu foarte dedicat pentru ca nu am probleme decat in zona abdomenului, picioarele si mainile sunt subtiri si curg toate alea de pe mine daca mai scad in greutate. Încerc sa merg la sala atat cat se poate insa nu ma pot lauda ca traiesc sanatos. FDC: Ajungi la sala de trei ori pe saptamana, asa cum scrie la carte? Dan Capatos: Am mers un an si ceva de trei ori pe saptamana, cat am facut Matinalul, pentru ca la 9 dimineata terminam programul si imi era foarte usor. Fiind trezit de la 4 si iesit dupa doua ore de direct eram destul de vivace cat sa pot sa ma duc sa calaresc fiarele alea. Cand am inceput sa fac programul asta de seara, n-am mai reusit pentru ca ma trezesc la pranz, destul de molesit, mi-e foame, mananc ceva si la 2 jumate - 3 dupa masa sa te duci la sala e dificil. O sa incerc acum pentru ca ma mut si o sa am o sala chiar la bloc. Sper sa imi gasesc macar o jumatate de ora pe zi sa fac sport. FDC: Ce mezeluri preferi? Dan Capatos: Cremvurstii Extra de la Cris Tim sunt cei mai buni. Mi se pare ca au gustul cremvustilor pe care ii mancam noi in copilarie si pe care toata lumea ii injura. Se spunea ca ne-au tocat ciocuri de gaina, buze de vaca si mai stiu eu ce prin ei, insa era intr-o perioada in care E-urile nu faceau atatea victime, ravagii si atata rating la emisiuni. Îmi mai plac Salamul Sasesc cu piper, Salamul de Sibiu facut la Bacau, Ghiudem, Babic si ce mai arata bine prin galantar. FDC: Cum selectezi produsele? Citesti informatiile de pe etichete? Dan Capatos: Ma uit pe etichete in primul rand pentru termenul de valabilitate. Chestia asta cu E-urile nu m-a pasionat niciodata. Asta e, n-o sa putrezesc. Oricum au posibilitatea sa ne pacaleasca foarte usor in privinta asta: nu mai trec E-uri, ci trec denumirea stiintifica pe care oricum nu o cunosti. Sunt convins ca multe alimente au gustul bun tocmai din cauza acestor E-uri dar asta nu ma apasa pe creier. FDC: Ai mancat vreodata un produs vechi si ai avut probleme? Dan Capatos: Nu imi aduc aminte. Mi le arunca nevasta-mea daca se invechesc in frigider. Am avut probleme la modul ca au expirat in frigider, n-am apucat sa le mananc. FDC: Ce alimente nu lipsesc niciodata din frigiderul tau? Dan Capatos: Puloverul, camasile… frigiderul meu a devenit mai mult sifonier pentru ca stam foarte putin pe acasa. Ca aliment n-am ceva indispensabil. Salam de Sibiu am foarte des, dar nu pot sa spun ca, "mama, daca imi lipseste Salamul de Sibiu innebunesc". Nu gasesti aceleasi produse de fiecare data cand deschizi frigiderul meu. În principiu nu imi lipsesc sucurile, desi toata lumea imi spune sa renunt la prostiile astea si sa beau apa plata. Nevasta-mea a reusit asta, dar eu nu pot. Mi se pare ca apa nu imi vindeca setea, desi este exact pe dos. Vara am aproape tot timpul inghetata si pepene. FDC: Ce produse nu ai tine niciodata in frigiderul tau ? Dan Capatos: Daca as sta singur, nu as avea niciodata lapte; nu suport laptele, desi stiu ca e sanatos. Nu m-am impacat de mic cu acest produs si nu imi place in nicio combinatie. Foarte rar mananc cate un iaurt sau o sana. Nu mai e ca pe vremuri cand mergeam la lactobar si mancam cate un pahar de lapte batut cu un pateu ofilit si nenorocit, cornul si laptele in varianta comunista, desi atunci lactobarurile mi se pareau misto pentru ca nu aveam de unde alege.
FDC: Ce bucatarie preferi? Dan Capatos: Am mancat foarte mult bucatarie romaneasca, si acum imi dau seama ca este una dintre cele mai "pacatoase", asta ca sa fac reclama si la emisiunea mea. E mai grosiera, este nesanatoasa si grea. Mancarurile trebuie sa aiba "fata ", asta stiu chiar si eu de la maica-mea. De exemplu, ciorba trebuie sa fie foarte grasa - pentru supa de pui maica-mea tine in frigider grasime de gaina si pune la puii astia rahitici care nu au, ca sa ii dea gust. Eu m-am orientat spre bucataria italieneasca, poate si din comoditate, pentru ca o pizza iti este adusa repede la masa la restaurant si o consumi la fel de repede. Pastele imi plac foarte mult, as manca paste si cu bolovani, chiar ma pricep la o reteta apreciata de prieteni - paste cu ton si cu un sos misto. Nu e nici o filosofie, dar imi iese bine. Apreciez, de asemenea, bucataria chinezeasca - chiar ma fascineaza de ce ei au reusit, si noi nu, sa faca sute de feluri de mancare din pui de exemplu. Puiul ti-l servesc intr-o multime de variante cu ingrediente pe care le-am fi gasit si la noi: puiul in 5 culori este de fapt pui cu legume pe care noi l-am facut ghiolbaneste, ei il fac "filingos", apoi cu alune, cu kaju, au o gramada de combinatii. FDC: Îti plac experientele culinare noi? Dan Capatos: Da, mai ales cand ma duc prin strainatate neaparat mananc un fel de mancare specific zonei si beau o bere locala. O experienta neplacuta in sensul asta a fost in Italia, in zona Napoli, unde este o delicatesa sa mananci niste scoici foarte mari, crude. Le desfaci, vezi ca sunt vii si le inghiti cu totul. Aia a fost o scarbosenie, dar mi-a fost jena sa refuz pentru ca cel la care stateam, fiind vorba de o delicatesa, a dat si o gramada de bani pentru a le comanda, iar toata lumea normala la cap a refuzat cand a vazut despre ce e vorba: scoica aia vie si destul de mare. Te gandeai ca bagi un corp viu in gura si il mananci. Dar, fiind o delicatesa si omul fiind dezamagit ca toti ceilati oaspeti l-au refuzat, am mancat una, mai mult de mila lui. El s-a bucurat foarte mult. Nu este gustoasa si se serveste cu o felie de lamaie tocmai pentru ca e greu de acceptat daca nu esti fan. Din fericire stomacul meu nu s-a revoltat atunci, desi in general e foarte sensibil, cel putin acum, de cand cu intoleranta asta la gluten, imi bate in teava des. FDC: Care este felul de mancare preferat? Dan Capatos: Oricand paste desi ar trebui sa le elimin definitiv. Foarte greu ma abtin sa nu comand o portie de paste, penne, tagliatelle, in toate combinatiile, cu fructe de mare sau bologneze, oricum cu sosuri rosii si picante, nu albe. FDC: Preferi sa manaci acasa sau la restaurant? Dan Capatos: Prefer sa mananc acasa, dar mananc numai la restaurant. Nevasta mea gateste OK, chiar si eu fac asta cu placere, dar nu ne mai intalnim prea des, cel putin in ultimii ani, eu lucrand la ore din astea in extreme. Cand faceam Matinalul plecam la 4 dimineata de acasa si dupa aia la 10 veneam si dormeam iar cand ajungea ea trebuia sa ma culc pentru ca ma trezeam la 4. Acum ajung la 4 dimineata si, cand pleaca ea, dorm eu. E o bulibaseala de program si atunci ne intalnim cumva in timpul zilei la un restaurant, in 90% din cazuri, asta cu consecinte grave si asupra bugetului si asupra alimentatiei. Asa ne-am obisnuit, nu numai noi, ci toata gasca de prieteni si ei avand un program de munca cumva la fel de zbuciumat. Ne intalnim de multe ori sa mancam ceva si atunci ne mai vedem la ochi. Stiu ca nu e sanatos sa mananci pe fuga - asta e o activitate dincolo de savoare, de care nu poate fi vorba in timpul zilei, intre doua treburi importante la munca. De multe ori mananc si nu stiu ce am mancat, stau cu telefonul la ureche toata masa, sa imi aranjez emisiunea. În week-end incerc sa dau mai multa atentie unei mese, asa cum ar trebui sa fie de fapt. FDC: Cum arata pentru tine o cina perfecta? Dan Capatos: Presupunand ca ai deja compania perfecta, restul tine in primul rand foarte mult de ambient. Vorbesc acum de cina in oras pentru ca acasa ti-o poti pregati singur si depinde numai de tine cum e atmosfera. Cu siguranta nu te servesti pe tine in scarba. Gazdele trebuie sa fie OK si mancarea foarte buna. Din pacate, daca stau sa ma gandesc, amintiri placute am numai de afara. O cina pe un yacht pe Bosfor de exemplu a fost ceva deosebit sau la un restaurant boem de la Paris. E o conventie, accepti toate conditiile alea care nu sunt de 5 stele pentru ca vezi ca ospatarii sunt senzationali in servire, oamenii din jur tau sunt OK si nu trebuie neaparat ca locul sa fie unul de super fite. Sa mananci undeva la Sacre Coeur, sus, in Cartierul Latin, unde te picteaza si te deseneaza maestrii, te simti incredibil. Îmi aduc aminte ca a fost o atmosfera foarte frumoasa si la Venetia, intr-o pizzerie. Astea sunt locuri arhicunoscute tocmai datorita felului in care esti primit si servit, dar si pentru cum te simti in context.
FDC: Dar crezi ca mai e de lucru la servicii in Romania? Dan Capatos: Noi, la servicii, suntem praf. E de lucru inca 50 de ani. De fapt, nu stiu daca nu ar trebui sa radem tot si sa pornim de la capat. Adica de lucru mai e cand poti sa imbunatatesti ceva, pleci de la o baza, dar cum la noi totul e pulbere cred ca ar trebui sa ne predam, sa ne predam nemtilor, cum au facut bulgarii. Nu cred ca noi, ca neam, suntem facuti sa fim OK in servicii. Ma gandesc acum la cum se comporta un ospatar, un faiantor un instalator etc. Orice om care ofera servicii in Romania pleaca de la premisa ca tu esti un nenorocit si trebuie sa te fure, sa-si bata joc, sa-ti goleasca tot vinul si toata berea din frigider inainte sa inceapa si in principiu sa te tepuiasca pentru ca nu ai ce sa faci, esti la mana lui. La ospatari, cred ca se vede cel mai pregnant pentru ca asta se intampla in momente in care tu vrei sa te simti bine si ei iti trantesc cu mucii in fasole, cum se zice pe romaneste. FDC: Care a fost cea mai traumatizanta experienta a ta intr-un restaurant? Dan Capatos: Sunt multe. Sunt restaurante unde e o surpriza sa primesti ce ai comandat. Stai ca pe ace intrebandu-te daca s-a inteles ce vrei. Cel mai rau pentru mine a fost la mare, dar acolo nu ai pretentii, ospatarii fiind sezonieri. Sunt angajati pentru doua, trei luni, n-au niciun fel de experienta, nu-i intereseaza ca pleci dezamagit pentru ca in spatele tau mai vin inca o suta, deoarece nu au unde sa se duca. Eram in Mamaia, la o terasa de fite, chiar, undeva spre capatul statiunii, pe la hotelurile alea mai de Doamne - ajuta si mi s-a adus un cos de paine muscata. Probabil ca, atunci cand au mai reciclat, ca sa nu taie paine proaspata, ne-au adus-o gata muscata, cu urmele de dinti in ea. Asta mi-a ramas in minte. Am avut multe experiente cu mancaruri care nu puteau fi mancate si ospatari care te trateaza in scarba, asta se intampla des, dar practic sa mananci la mana a doua nu credeam ca e posibil.