Technologies

273

Danone a fost dată în judecată pentru poluarea cu material plastic

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Potrivit FoodNavigator, trei grupuri de mediu - ClientEarth, Surfrider Foundation Europe și Zero Waste France - depun un proces împotriva Danone pentru poluarea globală cu plastic la Înalta Curte a Franței-Tribunalul Judiciar de la Paris.

În urma anunțului, compania a declarat:„Suntem foarte surprinși de această acuzație”. Multinaționala franceză „respinge cu tărie” acuzațiile potrivit cărora au scăzut din angajamentele de a-și reduce amprenta de plastic, cu atât mai mult cu cât, la finalul anului trecut, Danone anunța un foarte îndrăzneț program de diminuare a aprentei de carbon și de accelerare a propriului Plan Verde..

Legea „Datoria de vigilență” din Franța cere companiilor de peste o anumită dimensiune să evalueze și să prevină impactul pe care operațiunile lor le au asupra mediului și drepturilor omului, printr-un „plan de vigilență”.

Grupurile amintite mai sus susțin că Danone, ale cărei vânzări anuale depășesc peste 24 de miliarde de euro, nu face suficient pentru a-și reduce amprenta de plastic și nu își îndeplinește obligațiile conform legii.

Avocatul în materie de plastice ClientEarth Rosa Pritchard a declarat: „Danone merge cu greu înainte fără un plan serios de a se ocupa de materialele plastice, în ciuda îngrijorării clare din partea experților și a consumatorilor în climă și sănătate și a unei obligații legale de a face față acestei probleme.

„Continuă să se bazeze pe ambalajele din plastic de unică folosință, în speranța că reciclarea va face ca prin miracol să rezolve inundația de materiale plastice pe care le pune pe piață. Dar reciclarea este o soluție limitată, deoarece doar 9% din materialele plastice produse vreodată au fost reciclate. Nu este realist ca giganții din alimentație precum Danone să pretindă că reciclarea este glonțul de argint.

„Este 2023 și este timpul că Danone începe să implementeze soluții adecvate, cum ar fi reumplerea și reutilizarea, dincolo de câteva proiecte pilot, pentru a oferi consumatorilor acces real la un model durabil. Trebuie deplasat acum.”

Soluțiile pentru reducerea plasticului în sectorul alimentar includ eliminarea ambalajelor inutile, regândirea designului produsului și trecerea la modele de ambalaje reutilizabile/reîncărcabile.

Pritchard a adăugat: „Momentul în jurul litigiilor din materiale plastice a crescut rapid – și este doar începutul. Companiile din lanțul valoric al materialelor plastice, de la companiile din combustibili fosili la giganții de bunuri de larg consum și companiile de gestionare a deșeurilor, ar trebui să fie în alertă maximă.”

Potrivit grupurilor, Danone ar trebui să cartografieze impactul pe care îl are utilizarea materialelor plastice asupra mediului, climei, sănătății și drepturilor omului, de la producție până la sfârșitul vieții; să ofere o evaluare completă a amprentei sale din plastic, inclusiv materialele plastice utilizate în producerea produselor pe care le vinde, materialele plastice utilizate în logistică și promoții și ambalajele din plastic; și alcătuiește un plan de „deplastificare” cu obiective cuantificate și datate și acționează în conformitate cu acesta.

Danone, care deține mărci cunoscute precum Evian, Volvic și Activia și vinde produse disponibile în peste 120 de țări, a insistat că se angajează să reducă problema poluării cu plastic.

Un purtător de cuvânt al Danone a comentat: „Suntem foarte surprinși de această acuzație, pe care o respingem cu fermitate. Danone a fost recunoscut de mult timp ca un pionier în managementul riscurilor de mediu și rămânem pe deplin angajați și hotărâți să acționăm responsabil.

„Implementăm un cadru cuprinzător de acțiuni care vizează reducerea utilizării plasticului, dezvoltarea reutilizarii, consolidarea schemelor de colectare și reciclare și dezvoltarea materialelor alternative. Am făcut deja progrese semnificative pe fiecare dintre aceste fronturi, în special în ceea ce privește reducerea plasticului.”

Compania a susținut că a redus plasticul cu 12% la nivel global (-60.000 de tone) între 2018 și 2021.

„Încetarea poluării cu plastic nu poate veni de la o singură companie și necesită mobilizarea tuturor actorilor, publici și industriali, respectând în același timp imperativele siguranței alimentare”, a adăugat purtătorul de cuvânt. „De aceea susținem adoptarea, sub egida Națiunilor Unite, a unui tratat internațional obligatoriu din punct de vedere juridic”.

Următorii pași în procesul judiciar vor fi stabiliți de un judecător într-o audiere inițială în următoarele două luni.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2