Technologies

315

Danone a fost desemnată Companie Leader Industry 4.0

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Forumul Economic Mondial a desemnat fabrica Danone de nutriție pentru sugari din Opole, Polonia, drept Lider pentru a patra revoluție industrială avansată și pentru adoptarea tehnologiilor de ultimă oră la scară, după cum informează FoodNavigator.

”Blocaj în purgatoriu”

Conform Forumului Economic Mondial (WEF), comunitatea globală de producție este „în urmă” în adoptarea tehnologiilor a patra revoluție industrială. Cu peste 70% dintre companii „blocate în purgatoriul pilot”, doar câteva „alegete” implementează producția avansată la scară.

WEF îi recompensează pe cei care folosesc tehnologiile a patra revoluție industrială pentru a „transforma” producția prin intrarea în rețeaua sa globală de faruri.

Până în prezent, 103 faruri de producție au fost selectate de WEF. Dar astăzi (11 octombrie) au fost adăugate încă 11 – inclusiv fabrica Danone de alimente și formule pentru sugari din Opole, Polonia.

Potrivit Danone, site-ul din sudul Poloniei a fost esențial pentru Programul său de accelerare a producției digitale, condus de directorul global de transformare a operațiunilor digitale Giovanni Pacini.

FoodNavigator l-a întâlnit pe Pacini pentru a afla cum noile tehnologii transformă digital instalația pentru a îmbunătăți eficiența producției, reducând în același timp impactul asupra mediului.

Lucrătorul „conectat”

Transformarea digitală la fabrica Danone din Opole era deja în curs înainte ca Programul de accelerare a producției digitale să fie lansat la începutul anului 2021.

În ultimele 18 luni, programul a lucrat pentru a „amplifica” impactul inițiativelor digitale, permițând „o utilizare mai bună a tehnologiei” și un „mod mai bun de lucru”, a explicat Pacini.

Rezultatul este un nivel „incredibil de ridicat” de adoptare a instrumentelor digitale la Opole. Și toată lumea o îmbrățișează: „Fie că vorbești cu operatorii de linie sau cu directorul, digitalul este absolut parte a ADN-ului.” Deci, ce fel de „transformări digitale” a implementat Danone pe site?

Un instrument important, potrivit lui Pacini, este „conexiunea” digitală a lucrătorilor. Prin conectarea aplicațiilor operatorilor, informațiile despre eficiența liniilor de producție sunt primite în timp real.

„Indiferent de rolul unui lucrător, ei interacționează unul cu celălalt. Aplicațiile noastre construiesc o comunitate de utilizatori și folosesc această aplicație pentru a-și scana codul de lucru, a eticheta diferite postări și [nota potențialele] oportunități de îmbunătățire legate de diferite echipamente.”

În practică, aceasta înseamnă că lucrătorii scanează codurile QR atașate liniilor de producție cu tabletele lor și pot descărca instrucțiuni de lucru sau pot sugera idei de îmbunătățire – despre care Pacini a explicat că sunt „rapide escaladate” la liderul de tură și mai departe în lanțul de comandă.

„De la producție la calitate la întreținere, acest flux de informații este complet în interiorul acestor instrumente digitale. Acesta devine un [instrument] foarte puternic pentru a ne îmbunătăți rutina de performanță, în timp ce dă putere lucrătorilor să se simtă responsabili și dedicați performanței generale și îmbunătățirii fabricii.”

Depanare instantanee pentru eficiența producției

Prin colectarea datelor pe liniile de producție în timp real, orice problemă care necesită atenție poate fi acționată imediat. Acest lucru duce la eficiență în producție.

„Instrumentul digital, care este conectat la fiecare echipament din linie pentru a-și înregistra starea, este capabil să surprindă fiecare micro-oprire”, a explicat Pacini. Înainte de a instala acest instrument, Danone nu înregistra nicio întrerupere care dura mai puțin de un minut. „Acum, urmărim fiecare sughiț din linie, chiar și unul care durează doar câteva secunde.

„Pe lângă asta, am montat o soluție de radare care înregistrează ceea ce se întâmplă [în linie] în momentul defecțiunii.”

Acest lucru ajută echipa fabricii să depaneze într-un mod mai rapid și mai precis, uitându-se la cauza principală a problemei care afectează performanța liniei, ni s-a spus.

Între 2019 și 2021, Opole a obținut o reducere cu 19% a costurilor de producție și câștiguri de eficiență de 12%.

Instrumente digitale pentru sustenabilitatea mediului

Îmbunătățirea eficienței de producție ajută, de asemenea, la reducerea amprentei de mediu a unității.

„Cu cât eficiența echipamentului este mai mare, cu atât mai mult reduceți consumul de energie pe unitate [de produs] produsă, deoarece linia pur și simplu produce mai mult în același interval de timp”, a explicat Pacini.

Danone a realizat, de asemenea, reduceri semnificative de energie prin introducerea inteligenței artificiale în uscătorul de tambur al fabricii, pe care o folosește pentru a pregăti materiile prime pentru formula pentru sugari. Folosind învățarea automată, echipamentul poate optimiza setările pe baza datelor în timp real.

Uscatoarele folosesc „multa” energie, ni s-a spus. Utilizând un algoritm AI, uscătorul este „analizat continuu” pentru a se asigura că nivelul de umiditate este controlat într-un „mod mult mai precis” – ceea ce duce, de asemenea, la economii de energie.

În general, această inițiativă a contribuit la asigurarea stabilității procesului, la reducerea risipei și la reducerea consumului de energie cu 40%.

Danone s-a digitizat și el sistemele de aer condiționat și ventilație din zonele sale de producție. Întrucât spațiile diferite au cerințe diferite în ceea ce privește temperatura și umiditatea, atunci când o anumită zonă nu este utilizată pentru producție, compania își poate adapta acum sistemele în acele spații pentru a reduce consumul de energie.

În general, fabrica și-a redus emisiile de gaze cu efect de seră cu 50% și a redus consumul de energie cu 23%. Alte inițiative de durabilitate includ reducerea consumului de apă cu 25%.

Extindere digitală în Europa, SUA și nu numai

Pentru a implementa transformarea la Opole, un program de instruire digital „cuprinzător” a văzut întreaga forță de muncă a fabricii îmbunătățită în noi procese și moduri de lucru, inclusiv 20 de angajați care își pot codifica acum propriile roboți Robotic Process Automation.

Potrivit Danone, programul a contribuit la crearea de locuri de muncă mai calificate pentru comunitatea locală, prin introducerea unei echipe digitale dedicate.

Dar transformarea digitală suferită la Opole este doar un element al Programului de accelerare a producției digitale al Danone.

Până acum, programul a introdus peste 20 de soluții digitale în 39 de fabrici Danone din Europa pentru a crește productivitatea și eficiența în toate categoriile de alimente și băuturi.

„Programul de accelerare a producției digitale este destinat să conducă, la scară, transformarea digitală într-o rețea de fabrici – nu doar una”, a spus Pacini.

Într-adevăr, unele dintre noile instrumente digitale implementate la site-ul Opole fuseseră implementate anterior în alte fabrici Danone. Programul se concentrează pe „rețea” și „partajarea” învățării pe diferite site-uri, a continuat conducerea programului.

„Nu este vorba doar despre tehnologie, ci despre cum să o folosim, care este o parte dificilă a călătoriei noastre. În acest moment, avem 35 de fabrici în programul nostru în toată Europa, în America de Nord. „Plănuim deja extinderea în alte zone geografice, cum ar fi America Latină și Asia.”

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2