232
Companiile din sectorul european al produselor lactate sunt printre părțile interesate care solicită ca eticheta nutrițională Nutri-Score să devină obligatorie în toată UE, informează DairyReporter.
Grupul a declarat că eticheta nutrițională din fața ambalajului, codată prin culoare, este esențială pentru a ajuta consumatorii să facă alegeri alimentare mai sănătoase.
Acum, după cum au anunțat, Danone și Nestlé fac parte din grupul care include companii alimentare, medici universitari, grupuri de consumatori, factori de decizie și comercianți cu amănuntul, care solicită o astfel de etichetare.. Aceștia au trimis o scrisoare comună Comisiei Europene, în care solicită o propunere legislativă pentru a introduce Nutri-Score la nivelul întregii UE.
Apelul este prezentat înainte ca Comisia UE să-și publice strategia ”Farm to Fork”, care are ca scop să facă sistemul alimentar durabil. Deoarece strategia vizează, de asemenea, promovarea alimentelor sănătoase pentru toți, grupul a spus că se așteaptă ca executivul UE să propună o etichetă nutrițională front-of-pack la nivel european. Iată lista completă a semnatarilor:
Deputații europeni:
Europarlamentarul Biljana Borzan
Europarlamentarul Michèle Rivasi
Europarlamentarul Véronique Trillet-Lenoir
Organizațiile de consumatori:
Monique Goyens, director general, Organizația Europeană a Consumatorilor (BEUC)
Dirk Van Hevel, Country Manager la Test Achats
Alain Bazot, președintele UFC-Que Choisir
Alberto Pirrone, Country Manager la Altroconsumo
Olof King, Advocacy Manager, Consumentenbond
Antonio Balhanas, Country Manager la Deco Proteste
Ivo Mechels, CEO Euroconsumers
Esther Rodriguez, director, OCU
Organizații academice și de sănătate publică:
Dr. Nancy Babio, președinte CODINUCAT (Colegiul Dieteticienilor-Nutriționiști din Catalunya) Consiliul de administrație, cercetător la Universitatea Rovira i Virgili, Spania
Teodora Handjieva-Darlenska, medic, doctor, președinte al Asociației bulgare pentru studiul obezității și bolilor conexe
Pr Serge Hercberg, doctor, doctor, profesor de nutriție, Universitatea Sorbonne Paris Nord
Violeta Moizé Președinte al SEDYN (Societatea Științifică de Dietetică și Nutriție), Spania
Dr. Marta Planas, președintele SCADC (Societatea Catalană de Alimentație și Dietetică Clinică)
Pr Jordi Salas-Salvadó, profesor de nutriție. Unitatea de nutriție umană (director), Universitatea Rovira i Virgili. Reus, Spania
Dr. Stefanie Vandevijvere, cercetător senior Food & Health, Sciensano, Belgia
Association Française des Diététiciens Nutritionnistes
Société Française de Santé Publique
Fundația Irish Heart
Forumul pacienților spanioli
Companii alimentare și comercianți cu amănuntul:
Danone
Nestlé
Ahold Delhaize, Wouter Kolk (CEO Europa și Indonezia)
Albert Heijn, Marit van Egmond (CEO)
AUCHAN Retail Portugalia
Carrefour Belgia, François-Melchior de Polignac, (CEO)
Carretilla
Delhaize, Belgia, Xavier Piesvaux, (CEO)
Eroski
Asociația olandeză de vânzare cu amănuntul, Marc Jansen, (director)
Fleury Michon
Groupement Les Mousquetaires
Hak, Timo Hoogeboom, (CEO)
Kaufland Stiftung & Co. KG
Lidl Stiftung & Co. KG
McCain
Grupul REWE
Etichetarea Nutri Score oferă un standard
Monique Goyens, directorul general al Organizației Europene a Consumatorilor (BEUC), a declarat că numărul persoanelor supraponderale și obezitatea rămân ridicate în UE, este esențial să dotați consumatorii cu instrumente precum Nutri-Score pentru a-i ajuta să compare produsele. și să facă alegeri mai sănătoase în supermarket.
Thomas Gauthier-Lafaye, directorul afacerilor publice din Europa la Danone, a declarat: ”La Danone, promovăm activ obiceiuri alimentare și sănătoase mai sănătoase. Niciun sistem nu este perfect, dar considerăm că Nutri-Score este cea mai bună schemă astăzi pentru ca oamenii să compare calitatea nutrițională a produselor dintr-o privire, de asemenea, într-o categorie. Prin urmare, susținem apelul de a face această etichetă nutritivă cu coduri de culoare și față a ambalajului în toată UE”.
Bart Vandewaetere, șeful comunicațiilor corporative și relațiilor guvernamentale din zona Nestlé EMENA, a declarat: ”Am început călătoria noastră de reformulare în urmă cu 20 de ani, pentru a face produsele noastre mai sănătoase. Nutri-Score oferă acum un standard clar care ajută la mișcarea și mai rapidă. De exemplu, 16% din cerealele noastre pentru micul dejun din Franța au marcat A sau B în 2019. Ambiția noastră este că peste 50% din cerealele noastre pentru micul dejun din Franța sunt A sau B până la sfârșitul anului 2021”.
Grupul a declarat că cercetările efectuate în mai multe țări arată că Nutri-Score este în prezent cea mai performantă schemă, deoarece ajută consumatorii să compare calitatea nutrițională a alimentelor într-o gamă de produse și le permite să facă alegeri mai sănătoase în supermarket.