134
Una din solutiile propuse de Comisie a fost compartimentalizarea sectorului de producere si procesare. Discutiile au vizat acest aspect, iar participantii la intalnire au fost de acord ca solutia pentru deblocarea exportului este compartimentalizarea sectorului prin identificarea acelor ferme de productie si unitati de procesare care respecta normele de biosecuritate impuse de Comisie. Odata identificate, acestea vor putea exporta atat carne cat si produse din carne de porc, sub controlul foarte strict al autoritatilor competente. Reponsabilitatea respectarii normelor revine atat operatorilor economici, cat si ANSVSA. Procesul de compartimentalizare se refera la fermele si unitatile de procesare care respecta in totalitate conditiile de biosecuritate impuse de organismele europene si nu la o delimitare pe zone geografice. Pentru accelerarea demersurilor s-a decis constituirea unui grup de lucru care sa stabileasca de comun acord principiile si procedurile detaliate ce vor sta la baza compartimentalizarii. Din acest grup de lucru vor face parte specialisti din MADR, ANSVSA si din cadrul patronatelor din domeniu.