137
Datele recente de supraveghere arată că rezistența la antimicrobienele utilizate în mod obișnuit - cum ar fi ampicilină, tetracicline și sulfonamide - rămâne constant ridicată atât la oameni, cât și la animale pentru agenți patogeni cheie, inclusiv Salmonella și Campylobacter.
Rezistența la E. coli este de asemenea observată frecvent la animale, deși rezistența Salmonella la găinile ouătoare este scăzută. Acestea sunt principalele constatări ale unui raport emis astăzi de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) și Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC).
O abordare cuprinzătoare One-Health este esențială pentru combaterea RAM. Sistemele de supraveghere robuste, utilizarea prudentă a antimicrobienelor și colaborarea intersectorială sunt esențiale pentru a atenua riscul prezentat de bacteriile rezistente la antibiotice care se pot răspândi între animale și oameni.
Rezistența ridicată la ciprofloxacină, un antimicrobian fluorochinolon de importanță critică pentru tratamentul infecțiilor cu Salmonella și Campylobacter, este o preocupare tot mai mare. Sa constatat că rezistența la ciprofloxacină crește în cazul Salmonella Enteritidis și Campylobacter jejuni de la oameni în peste jumătate din țările europene care au prezentat date.
S-au observat proporții ridicate până la extrem de mari de rezistență la ciprofloxacină la Campylobacter de la animalele de la care se obțin alimente și în special la Salmonella și E. coli de la păsări de curte.
Aceste tendințe sunt deosebit de îngrijorătoare, deoarece lista de bacterii dăunătoare a Organizației Mondiale a Sănătății din 2024 clasifică Salmonella non-tifoidă rezistentă la fluorochinolone (serotipuri de Salmonella care nu provoacă febră tifoidă) ca o prioritate ridicată.
În schimb, rezistența la alte antimicrobiene de importanță critică utilizate în medicina umană rămâne neobișnuită pentru Salmonella și Campylobacter, atât pentru oameni, cât și pentru animalele care produc alimente.
Deși rezistența la carbapenem rămâne rară, detectarea ocazională a E.coli rezistentă la carbapenem în alimente și animale necesită vigilență susținută și investigații epidemiologice suplimentare.
Acest lucru este deosebit de important deoarece bacteriile Enterobacterales rezistente la carbapenem sunt recunoscute ca o amenințare critică pentru sănătatea publică. Pentru a sprijini acest efort, în 2025 EFSA va publica primul dintr-o serie de avize privind starea actuală a apariției și răspândirii Enterobacterales producătoare de carbapenemază în lanțul alimentar din Uniunea Europeană/Spațiul Economic European și Elveția.
Cu toate acestea, există și tendințe pozitive, datele care dezvăluie progrese semnificative în reducerea nivelurilor de rezistență în mai multe țări raportoare.
Aproape jumătate dintre țările europene care au transmis date au indicat o scădere a rezistenței Campylobacter la antibioticele macrolide, atât la C. jejuni, cât și la C. coli, în cazurile umane. În plus, rezistența izolatelor de Salmonella Typhimurium de la oameni la peniciline și tetracicline a scăzut în timp.
Tendințele semnificative de creștere ale indicatorului cheie de rezultat pentru susceptibilitatea completă a E. coli, precum și tendințele semnificative de scădere a indicatorului cheie de rezultat pentru prevalența E. coli producătoare de ESBL/AmpC arată că s-au înregistrat progrese încurajatoare în reducerea RAM la animalele care produc alimente în mai multe state membre ale UE în ultimii 10 ani.
În ciuda unor îmbunătățiri, rezistența antimicrobiană rămâne o amenințare majoră pentru sănătatea publică, care necesită acțiuni coordonate cu o abordare One-Health.
Măsurile cheie includ promovarea utilizării responsabile a antimicrobienelor, îmbunătățirea prevenirii și controlului infecțiilor, investițiile în cercetare pentru noi tratamente și implementarea unor politici naționale puternice pentru a combate în mod eficient rezistența. (Foto: Freepik)