154
Potrivit rezolutiei adoptate miercuri cu 38 de voturi pentru si unul impotriva, aproape 50% din alimente sunt risipite in fiecare an in gospodariile si supermarketurile din UE, in timp ce 79 de milioane de cetateni comunitari traiesc sub pragul saraciei, iar 16 milioane depind de ajutorul alimentar din partea organizatiilor caritabile. In contextul in care alimentele sunt risipite in toate etapele - producatori, procesatori, retaileri, firme de catering si consumatori - Comisia pentru agricultura face apel la masuri la nivel european si national pentru imbunatatirea eficientei lantului alimentar, sector cu sector, spre exemplu prin promovarea legaturilor directe intre producatori si consumatori si prin abordarea urgenta a problemei risipei. Aceasta chestiune a fost neglijata prea mult timp, iar acest raport transmite un semnal puternic ca UE trebuie sa actioneze acum, a declarat, dupa vot, raportorul in acest dosar, eurodeputatul italian Salvatore Caronna (S&D), citat intr-un comunicat. Eurodeputatii propun chiar ca 2013 sa fie desemnat Anul european impotriva risipei alimentare. Pentru a se evita situatiile in care alimentele sunt puse la vanzare de retaileri prea aproape de data de expirare, crescand astfel potentialul de a fi aruncate, dubla etichetare ar putea fi introdusa pentru a se arata data pana la care alimentele pot fi vandute ('a se vinde pana la...') si data pana la care pot fi consumate (a se consuma pana la...), se mai precizeaza in rezolutie. Potrivit documentului Executivul european si statele membre ar trebui sa se asigure in primul rand ca populatia intelege diferentele dintre actualele etichetari folosite in prezent in UE. Biroul de presa al Comisiei pentru agricultura a PE a explicat pentru Agerpres ca aceasta este doar o recomandare adresata Comisiei, urmand sa se analizeze posibilitatea de a avea sau nu caracter obligatoriu. Rezolutia adoptata miercuri va fi supusa votului in plenul Parlamentului in cadrul sesiunii de la 12-15 decembrie de la Strasbourg.