Farm

162

EUDR se amână deoarece mai multe companii decât se credea „nu sunt pregătite”

autor

MeetMilk.ro

distribuie

O întârziere de 12 luni a EUDR (Directiva de implementare a politicilor antidefrișare) a venit la momentul potrivit, deoarece multe companii, deși erau convinse că sunt pregătite, nu s-au pregătit corect, informează FoodNavigator.

Termen depășit

Asta spune Arsira Thumaprudti, expert EUDR la firma de informații privind sustenabilitatea culturilor Agritask.

„Există companii cu care am vorbit în urmă cu șase luni și care erau pregătite”, spune ea. „Dar am întâlnit și câteva companii care nu erau pregătite pe măsură ce ne apropiam de termenul limită inițial.”

Reglementarea de prevenire a defrișărilor a fost centrul atât al laudelor, cât și al reacțiilor, grupurile ecologiste cerând aplicarea acesteia, iar unele companii cerând o amânare, de la începutul anului 2024.

Termenul său limită inițial a fost sfârșitul acestei luni pentru afacerile mari și sfârșitul lunii iunie 2025 pentru IMM-uri. Ambele au fost amânate cu 12 luni în urma săptămânilor de dezbateri și voturi din partea Parlamentului European, a Comisiei și a altor părți implicate.

Cadou de timp după 12 luni de întârziere

Afacerilor li s-a dat darul de timp fie pentru a pune lucrurile în ordine, fie pentru a se asigura că procesele corecte sunt deja în vigoare, spune Thumaprudti.

„În momentul în care a venit trimestrul al patrulea, existau companii care trebuiau să-și cartografiaze lanțul de aprovizionare și să-și înțeleagă furnizorii.”

Maparea lanțului de aprovizionare a fost un punct de blocare pentru majoritatea întreprinderilor pe parcursul procesului, deși nu întotdeauna o problemă cauzată de afacerea finală.

„De obicei, furnizorii pot ezita uneori să ofere informații”, explică Thumaprudti. „Nu doriți să oferiți toate informațiile despre furnizorul dvs. și de unde vă procurați, acesta este inima afacerii dvs. și am înțeles.”

Cu toate acestea, furnizorii ar putea oferi suficiente detalii – cum ar fi procesele și descrierile proceselor – pentru a-și ajuta clienții să își construiască o imagine mai bună a lanțului de aprovizionare general.

„Due diligence nu trebuie să fie publică, poate fi atunci când au loc tranzacțiile”, continuă ea. „Dar lucrul cu furnizorii asupra a ceea ce plănuiesc și a ceea ce caută poate merge foarte mult.”

O industrie alimentară și a băuturilor mai durabilă

Odată cu întârzierea, a fost acum un moment bun pentru companii să finalizeze operațiunile uscate și să verifice dacă datele relevante sunt disponibile, îndeamnă ea.

Cu toate acestea, comunicarea în sectorul alimentar nu a fost, în general, cea mai bună pentru a face față EUDR, crede ea. „Există multă povară pentru oamenii de pe teren, pe câmp și la începutul procesului”, crede Thumaprudti.

„Companiile de produse alimentare și băuturi trebuie să împărtășească unele dintre beneficiile pe care le au de la situația de vârf, poate stimulându-și furnizorii sau chiar cultivatorii lor pentru a construi sprijinul de care au nevoie în sistemele lor.”

Dar afacerile nu ar trebui să se oprească la elementul de defrișare al regulamentului, îndeamnă ea. EUDR a oferit companiilor oportunitatea de a înțelege și măsura mai ușor diferitele părți ale lanțurilor lor de aprovizionare în beneficiul planetei și al oamenilor în ansamblu.

„Unii dintre clienții noștri se uită și la alte mărfuri, cum ar fi vanilia sau implementând procese pentru a îmbunătăți trasabilitatea tuturor părților lanțurilor lor de aprovizionare în toate țările – nu doar mărfuri precum uleiul de palmier și în Europa.” (Foto: Freepik) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2