Stresul poate avea un impact negativ asupra imunității la porci. Dar, care tip de stres îi afectează cel mai mult, depinde de vârsta animalului. Expertul în gestionarea porcilor, John Gadd, de la Universitatea din Dublin, rezumă câțiva factori de stres dar și alți câțiva parametri care pot îmbunătăți bunăstarea animalelor din fermă, descriind cum să țineți stresul departe de efectiv.
Trei etape
Stresul este definit ca orice reacție biologică la un stimul advers, fizic mental sau emoțional, care perturbă homoeostazia (funcționare lină) a corpului, fie că stimulul este intern sau extern. Mulți factori de stres au un efect nociv asupra imunității, rezultând, fie o reacție minoră (numită subclinică) care, de regulă, nu se observă în mod imediat imediat, sau una clinică (evidentă sau acută), care este foarte repede aparentă. În practică, fermierii pot identifica trei etape:
1. Mai întâi, se observă un răspuns de alarmă, de obicei imediat, la apariția unui factor de stres, în care apărările organismului activează hormonii adrenalină și non-adrenalină, care stimulează reacția de luptă. Digestia se oprește, ritmul cardiac crește, iar pofta de mâncare scade, diminuându-se, așadar, unul dintre elementele viitoare de profit.
2. În continuare, corpul încearcă să se apere, încetinind metabolismul sau ceea ce poate fi considerat motorul său cu funcționare rapidă, astfel încât să ajute la controlul elementului de stres. La rândul lor, cei doi hormoni debilitanți, care sunt parțial înlocuiți de corticosteroizi utili, reduc presiunea. În această etapă se impone o restricție de creștere, prin ajustarea digestiei și încetinirea funcțiilor organelor sexuale, în special la scroafele aflate la ovulație și implantare. Dar, făcând acest lucru, pentru a oferi organismului un anumit spațiu de respirație, ca să spunem astfel, aceste măsuri reduc numărul de globule albe din sânge, globule care combat boala, astfel încât starea imună poate fi deteriorată și productivitatea este agravată.
3. În al treilea rând, în cazul în care corpul animalului răspunde prea lent pentru a lua aceste măsuri de apărare, seturile de epuizare în care interferează cu zahărul din sânge (sursa de combustibil a motorului), și rezervele corpului, pot fi epuizate suficient, pentru a duce la moarte.
Factori de stres în funcție de vârstă
Nou-născutul:
• Recuperarea din momentele de stres inevitabile ale nașterii;
• Curățenie precară/agenți patogeni;
• Concurența dintre frați;
• Temperatură;
• Sete;
• Hrănire neadecvată; și
• Verificarea post-înțărcare.
Etapa de creștere:
• Variația temperaturii este la fel de importantă ca temperatura în sine, motiv pentru care este esențială supravegherea regulată a tuturor echipamentelor care afectează temperatura mediului (înconjurător), a porcilor;
• Lipsa de spațiu suficient;
• Agenți patogeni;
• Lipsa somnului adecvat;
• Lipsa de alimente și apă;
• Porcii în creștere devin în special fragilizați și anxioși dacă lipsește atenția regulată;
• Ventilație defectuoasă - plasarea aerului este la fel de importantă ca adecvarea;
• Lipsa curățeniei;
• Condiții necorespunzătoare în timpul transportului, manipulării și alocării.
Scroafa:
• Greutate inadecvată;
• Lipsa apei, în special în condiții fierbinți;
• Lipsa de confort;
• Paraziți; și
• Metoda de înțărcare.
Gestaţie:
• Ovulația;
• Comportament;
• Implantare;
• Confort;
• Concurență (bullying) în grupuri;
• Proiectarea posturilor de alimentare automată;
• Hrană insuficientă sau inadecvată;
• Temperatura;
• Picioare și podele;
• Paraziți;
• Apa insuficientă sau de proastă calitate.
Cum controlăm factorii de stres?
Auditul de stres este absolut esențial, la fel și disciplina operațiunilor care trebuie efectuate o dată pe lună, de aceeași persoană. Trebuie lăsată deoparte rutina normală. În plus:
1. Privește cu atenție porcii, fără distrageri, pentru a observa comportamentele anormale provocate de stres și schimbările din ultima perioadă. În felul lor, porcii vă vorbesc tot timpul, așa că ascultați-i. Vă vor spune când lucrurile nu stau bine. Atunci starea lor imunitară scade.
2. Verificați toate dispozitivele (termometre, controlere, senzori, viteze ale ventilatorului, prescripții de siguranță). Buncărurile și jgheaburile de alimentare, punctele de apă; toate trebuie să vegheze pentru a vă asigura că porcii beneficiază de întregul confort. Fiți atenți la sunt la constipație și sănătatea podală.
3. Auditul de stres pentru proprietar sau manager joacă un alt rol, pentru a vedea cât de bine se ocupă personalul de porci. De exemplu, scroafele sunt vulnerabile la manipularea nesimpatică, atunci când acceptă inseminarea. Ulterior, în perioada de implantare, urmăriți modul de deplasare a personalului, deoarece există atât de multe lucruri de făcut pe o scară scurtă de timp. Este posibil să fie nevoie de ajutor și ajustare pentru volumul de muncă. Lucrurile nu trebuie să se grăbească în acest moment, deoarece scroafa se află pe o muchie hormonală de cuțit. Nu uitați că stresul și imunitatea sunt indivizibile.