Technologies

318

Ghid pentru depozitarea la rece

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Dintotdeauna am avut nevoie de depozite frigorifice pentru alimente și medicamente, dar acest fapt, rar comentat în mass-media dominantă, a doborât recordurile în timpul creării vaccinului Covid-19.

În multe țări, vaccinul Pfizer-BioNTech a fost primul care a fost aprobat, dar a existat îngrijorare cu privire la modul de transport și, apoi, la depozitare, deoarece acesta trebuie păstrat la temperaturi de -70 ° C.

Cea mai mare parte a preocupării a fost îndreptată către modul în care farmaciile, cabinetele și centrele de vaccinare ar face față păstrării unor volume mari de vaccin la temperatura necesară. Acesta a fost un proces fără precedent, pentru vremuri fără precedent.

Din fericire, depozitul frigorific de zi cu zi poate fi menținut la o temperatură de funcționare mai scăzută pentru alimentele răcite și congelate și pentru produsele farmaceutice. Cu toate acestea, acest lucru oferă în continuare provocări zilnice în depozitarea lor ș iîn procesul lanțului de aprovizionare.

De ce avem nevoie de depozitare la rece?

Depozitarea la rece nu este un fenomen nou. Am depozitat mâncarea la temperaturi scăzute cu mult înainte de inventarea frigiderelor și congelatoarelor, înțelegând că, prin păstrarea produselor reci, ele durează mai mult și calitatea (ș isiguranța) acestora este menținută.

Dar, bineînțeles, acum nu mai folosim lăzi cu gheață și cămări pentru a menține produsele refrigerate. Depozitarea la rece, la scară industrială este un proces sofisticat și de înaltă tehnologie, adesea cu niveluri ridicate de automatizare. În 2018, piața globală a alimentelor congelate a fost evaluată la 260,8 miliarde de dolari americani. Se estimează că aceasta va crește cu 40% până în 2026, până la o valoare estimată la 366,3 miliarde de dolari.

Și aceasta este doar mâncare congelată. Adăugați la aceasta, produsele farmaceutice ș ialte bunuri care necesită depozitare la rece și veți avea o idee despre amploarea lanțului de aprovizionare la rece/congelator, în care depozitarea reprezintă o parte esențială.

Depozitare la rece

Există două elemente principale ale unui depozit frigorific: depozitul în sine și echipamentul din interior, cum ar fi rafturile. Există o a treia opțiune, care le combină pe amândouă – clădiri susținute de rafturi, în care rafturile fac parte din structura integrală a depozitului. Toate au câte un rol în menținerea centrului la o temperatură constantă.

Depozitarea frigorifică se încadrează, în general, în două categorii, dictate de temperatură:

  • Refrigerare, cu temperatura controlată de la 0 la 10 ° C.
  • Congelare, cu temperatura controlată de la -30 până la 0 ° C.

Fiecare are un scop diferit. Un depozit pentru refrigerare își propune să mențină produsele (de obicei, alimente) la o temperatură optimă, pentru a opri stricarea acestora și pentru a prelung idurata lor de viață.

Înschimb, un depozit pentru congelare trebuie să mențină produsul la o temperatură constantă foarte scazuta, pentru a se asigura că nu există riscul deteriorării sau alterării integrității sale.

Alegerea depozitului pentru refrigerare în locul depozitului pentru congelare sau invers va fi bazată pe tipurile de produse care trebuie depozitate.

Odată cu angajamentul guvernului de a fi net zero carbon până în 2050 în toate sectoarele, acest lucru reprezintă o provocare specială pentru depozitele frigorifice construite astăzi.

Provocări și soluții pentru depozitarea la rece

Păstrarea mărfurilor la frig într-un depozit prezintă câteva provocări care trebuie abordate, inclusiv:

  • Depozitarea la rece este o opțiune mai scumpă decât depozitarea la temperatura ambiantă, atunci când se ia în considerare costul energiei, al clădirii și al utilajelor necesare pentru menținerea frigului.
  • Cum vor lucra angajații la temperaturi negative
  • Cum poate temperatura să fie constantă, nu doar în timpul depozitării, ci în punctul în care bunurile sunt primite sau expediate.

Multe dintre aceste provocări pot fi depășite prin selectarea cu atenție a echipamentelor - cum ar fi rafturile și conveioarele care vor optimiza utilizarea spațiului, asigurând servicii simplificate. Automatizarea și semiautomatizarea reduc, de asemenea, cheltuielile generale în ceea ce privește costurile cu forța de muncă.

Soluțiile populare de depozitare în depozite frigorifice include rafturi mobile pentru paleți, care maximizează spațiul pe podea, având un singur culoar de funcționare. Acest lucru poate economisi 40% din spațiul de pe podea, comparativ cu rafturile convenționale pentru paleți și poate crește capacitatea totală de depozitare cu 80%. O altă opțiune este stivuirea de tip drive-in sau pallet shuttle (rafturi cu navetă radio comandată), care permite stocarea unor cantități mari făcând, de asemenea, posibilă o utilizare mai eficientă a spațiului, cu până la 90%. Este ideal pentru mărfurile care trebuie depozitate la rece și refrigerate.

Un accent imens pe durabilitate înseamnă că există investiții sporite în utilizarea AGV (vehicule ghidate automat) în mediile de depozite frigorifice, pentru a face depozitele cât mai eficiente cu putință. Adoptarea unui sistem de rafturi pentru paleți cu navetă radiocomandată reduce forța de muncă și nevoia de stivuitoare și este ideală pentru depozitarea cu un nivel scăzut de SKU, fiind nevoie de un sistem de depozitare eficient, dar compact.

Pentru depozitele frigorifice cu un ritm ridicat de manipulare a produselor, soluțiile pentru pallet flow (rafturi gravitaționale cu role) permit accesul rapid, folosind cu până la 60% mai puțin spațiu la podea.

Alți factori pentru depozitarea frigorifică de succes

Există multe considerații dincolo de depozitul în sine și de echipamentele necesare. De exemplu, intrările și ieșirile pe unde sunt primiteși expediate bunurile, trebuie răcite la temperatura corectă. Este obișnuit să aveți un sistem sigur de blocare a aerului, în care nu se deschid niciodată două uși în același timp, care ajută la prevenirea scurgerii aerului rece sau prevenirea formării condensului sau a acumulării de gheață.

O bună ventilație este esențială pentru menținerea unei temperaturi constante pe tot parcursul, contribuind din nou la evitarea gheții sau a condensului.

Vă putem sfătui cu privire la toți acești factori, precum și la soluțiile potrivite de depozitare pentru depozitul dumneavoastră frigorific, inclusiv automatizarea și semiautomatizarea. Pentru a discuta despre depozitarea la rece, contactați-ne.

Sistemele Mobile de depozitare MOVO sunt produse și comercializate de către Dexion.

Compania Dexion este prezentă în România din 2006, perioadă în care a devenit unul dintre liderii Sud-Est Europeni în domeniul proiectării, producției și comercializării diferitelor sisteme de depozitare. Dexion oferă atât soluții de depozitare produse la fabrica din România cât și la fabricile grupului din Finlanda și Germania.

Pentru mai multe informaţii, vă invităm să vizitaţi site-ul www.dexion.ro

Echipa Dexion vă stă oricând la dispoziție pentru a vă sprijini în rezolvarea necesităților și probemelor pe care le întâmpinați în activitatea dumneavoastră de depozitare la 0372683418 sau [email protected]

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2