IFFA, organizat o data la 3 ani la Frankfurt, de catre Asociatia Producatorilor de Carne din Germania, a reunit 949 de expozanti din 130 de tari, fata de 907 expozanti in 2007. Asa cum ne-am obisnuit, evenimentul a acoperit toate sectoarele de activitate din industria carnii: utilaje si echipamente pentru procesarea carnii, aditivi, arome si amestecuri de condimente, ambalaje si solutii pentru depozitare. 58 de mii de vizitatori, majoritatea manageri din industria carnii, au trecut pragul expozitiei (cu peste 3.000 mai putini decat in 2007), insa, subliniaza organizatorii, proportia vizitatorilor din afara Germanei a crescut de la 47% la 59 de procente, stabilind astfel un nou record al expozitei. „Rezultatele si atmosfera din cadrul expozitiei IFFA 2010, arata, fara nicio indoiala, ca s-a sfarsit criza”, spune, optimist, Detlef Braun, unul dintre organizatori. O parte importanta a vizitatorilor expozitiei au format-o, si la aceasta editie, macelarii, insumand circa 12 procente dintre participantii la eveniment. „Dintre acestia, 94% s-au declarat foarte multumiti de aria produselor si serviciilor, acoperita de targul de la Frankfurt”, afirma Braun. Conform rezultatelor unui sondaj prezentat de catre organizatori, la editia din 2010 a IFFA, 32% dintre vizitatori au spus ca au venit la targul de la Frankfurt pentru a vedea noi masini si echipamente pentru procesarea si ambalarea carnii. 30 de procente dintre vizitatori au declarat ca au fost interesati de aromele, aditivii si materiile prime folosite in industrie, 26% de produsele si serviciile pentru macelarii, si 22 de procente de utilajele folosite in abatorizarea animalelor. Berthold Gassmann, presedinte al Verband Deutscher Maschinen und Anlagenbau (VDMA), a spus, in cadrul unei conferinte de presa: “IFFA ne-a depasit asteptarile. Suntem foarte multumiti de numarul si, in particular, de calitatea vizitatorilor. Clientii nostri au fost impresionati de vizibilitatea pe care aceasta expozitie le-a oferit-o ca si de gama larga de produse noi pentru automatizare, igiena si trasabilitate in industria carnii. IFFA si-a demonstrat pozitia de lider international al evenimentelor din acest sector”. Marian Patrascu, Inginer tehnolog si Sales Manager la Alinda Ro, a remarcat afluxul mai scazut de vizitatori, dar spune ca a fost impresionat de amploarea targului: „E altceva decat se face in Romania din punct de vedere expozitional; este bine sa ai un obiectiv pentru ca, daca nu cauti ceva anume, risti sa te pierzi in detalii”. „Avand in vedere ca mai toate fabricile de mezeluri din Romania colaboreaza cu firme din strainatate, in domeniul nostru, al aditivilor si condimentelor pentru industria carnii, cam toate si-au trimis unul sau mai multi reprezentati la IFFA. Acestia au venit cu sugestii si propuneri pentru adaptarea unor produse din afara la nevoile pietei din Romania”, apreciaza Daniela Iftimoaie, Director General al Companiei Romane de Auxiliare. Dna Iftimoaie a sesizat participarea mai redusa la eveniment, fata de editia din 2007, si a declarat ca aria de interes pentru compania pe care o reprezinta a fost „implementarea pe piata a produselor cat mai naturale si scoaterea, pe cat de mult posibil, a E-urilor din compozitia produselor din carne. Urmatoarea expozitie IFFA se va defasura in 2013, tot in mai, intre 4-9. Cel mai probabil, targul de la Frankfurt isi va mentine renumele celei mai mari manifestari europene de profil, de trendsetter pentru industria carnii.