Importurile de carne de porc in Romania, in 2010, au totalizat circa 200.000 tone carne de porc, iar in primele opt luni ale anului 2011 cantitatea importata a fost de 106.000 tone carne de porc. Se preconizeaza ca importurile de carne de porc sa scada si sa creasca procentul de export pentru echilibrarea balantei comerciale la acest produs. Reluarea exporturilor inseamna relansarea sectorului cu efecte benefice asupra dezvoltarii si a valorificarii productiei de cereale si plante tehnice. Agricultura a contribuit substantial la cresterea economica din anul 2011, care se va ridica semnificativ peste 2%. Cresterea spectaculoasa a agriculturii, de 16,4% pe primele 9 luni ale anului anterior, va fi desigur greu de replicat in anul 2012 din pricina dependentei de vremea mai putin prietenoasa. Dar avem noi sanse de dezvoltare in urma ridicarii restrictiilor privind exportul carnii de porc, apreciaza Andreea Paul, consilierul de stat pe probleme economice al premierului. Aceasta s-a reprezentanti ai asociatiilor profesionale din industria carnii din Moldova, in zilele de 13 si 14 ianuarie, pentru a discuta despre principalele provocari din industria de profil, in contextul in care, pe 6 decembrie 2011, Romania a obtinut dreptul de a exporta carne de porc si produse din carne de porc in Uniunea Europeana si in tarile terte.