151
Canalul securizat pentru comert intracomunitar presupune stabilirea unei retele de ferme, abatoare si unitati sigure care indeplinesc toate cerintele de biosecuritate si trasabilitate, din care sa poata fi comercializata carnea de porc pe piata europeana si extraeuropeana. In prezent sunt 49 de unitati de productie si un abator care au fost aprobate in cadrul sistemului canalizat, pentru care se estimeaza un export pentru anul 2012 la nivelul productiei de peste 20.000 tone echivalent carcasa. Sistemul pentru comert intracomunitar este deschis si reprezinta punctul de plecare pentru extinderea canalului securizat pentru toate unitatile care indeplinesc conditiile de biosecuritate si sanitare veterinare. Astfel, se asteapta ca importurile de carne de porc sa scada si sa creasca procentul de export pentru echilibrarea balantei comerciale la acest produs. Datele Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale arata ca in anul 2010 productia de carne de porc a fost de circa 553.000 tone in viu, iar in primele zece luni ale anului 2011 datele operative indica o productie de aproximativ 365.000 tone in viu. In ceea ce priveste importul de carne de porc in Romania, acesta a fost in anul 2010 de circa 200.000 tone carne de porc iar in primele opt luni ale anului 2011 cantitatea importata a fost de 106.000 tone carne de porc.