136
Agenția infoALIMENT a participat la Conferința IFS-Producție, Logistică, Importuri care a avut loc în data de 7 februarie 2013 la Hotel Caro, București. Organizator al manifestării a fost IFS Management GmbH, Germania, conferința adresându-se brockerilor, specialiștilor care activează în domeniul logisticii, cash & carry și Industrie alimentară. În cadrul Conferinței au fost prezentate Standardele IFS și s-au dezbătut teme legate de: -Folosirea unor metode eficiente şi sigure pentru alegerea furnizorilor potriviţi, în special pentru produsele de tip private label.-Asigurarea siguranţei alimentare şi a altor produse, evaluarea furnizorilor şi a proceselor de producţie.-Alegerea comercianţilor, angrosiştilor, a industriei sau a serviciilor alimentare şi a produselor de tip branded.-Încrederea în lanţul alimentar, de la producător la retailer. Principalii vorbitori la această ediție a Conferinței au fost: Constantin Savu- Director ANSVSA, Corina Crăciunescu- Billa România, Dana Negulici-Metro Cash & Carry România, Ionuț Nache- INAQ, Marek Marzec- Consultant IFS Cetral & Eastern Europe Office, Mihaela Ardeleanu- IFS Lead Auditor TUVNord România, Mihaela Sârbu- Manager SGS România SA, Dr. Nicola Rondoni- Director Siguranța Alimentului RINA Group, Raluca Florea- Manager de Certificare- SGS România SA, Stephan Tromp- Director General IFS Management Gmbh, Vlad Nicolae- Manager de Proiect Caroli Foods Group și Florin Căpățână- Director de Calitate și Dezvoltare Durabilă Carrefour. Prima parte a zilei a fost rezervată următoarelor teme de discuții: Programul pentru integritate și dezvoltare generală, Noile reglementări pentruSiguranța și Calitatea Alimentului, Cum să construiești Cultura Calității în cadrul lanțului de distribuție, Procesul de Certificare, Principalele cerințe ale standardelor IFS din punctul de vedere al comercianților, Criteriile KO în IFS Food 6 și IFS Logistic 2 și Bune practici ale industriei alimentare/Studiu de caz. Asistența, care s-a dovedit a fi deosebit de interesată de temele discutate, a pus numeroase întrebări. Am remarcat intervenția domnului Dorin Cojocaru, Director Executiv al APRIL, acela care, referindu-se la comunicarea domnului Constantin Savu, a subliniat necesitatea dialogului punctual, specific, pe cazuri concrete, dând ca exemplu situația în care un Director de calitate sugerează o anumită tehnologie, un anumit produs, iar proiectul îi este refuzat de managementul companiei din cauza costurilor ridicate. ”Ce facem în această situație? Cum aflăm? Sunt necesare prezentări punctuale, concrete, nu generalități!” Opinia domnului Cojocaru a fost susținută de numeroși participanți. Organizată după conceptul lansat anul trecut de infoALIMENT și revistele Fabrica de Carne și Fabrica de Lapte, odată cu organizarea Conferinței Internaționale Meat & Milk, eveniment care va fi reluat în vara acestui an, Conferința IFS-Producție, Logistică, Importuri a continuat în a doua parte a zilei cu Mese rotunde axate pe următoarele categorii tematice: Retail, Consultanță și Certificare, mese rotunde la care au avut loc prezentări și au fst susținute comunicări deosebit de interesante, intens dezbătute de cei prezenți. Evenimentul s-a încheiat cu o degustare de vinuri. (I.S.)