148
Alimentaria 2012-Barcelona Organizat pe o suprafata totala de 11.200 mp, salonul dedicat Industriei de procesare a carnii, Intercarn, a reunit peste 300 de producatori, cea mai consistenta prezenta fiind aceea a Chinei, despre care organizatorii au afirmat ca au fost atrasi ca un magnet. Prezente relevante s-au inregistrat si din partea delegatiilor din Uruguay, Italia, Olanda, Marea Britanie si Franta. De aceasta data si Romania a avut o prezenta consistenta in sectorul pavilionului national pus la dispozitie de organizatori. Dintre companiile romanesti care au expus la Alimentaria 2012-Barcelona, amintim: Ion Mos, Inorogul, Angst, Caroli, Galli Gallo, Sergiana, Agricola International Bacau, Cosm-Farm, Avicarvil, Romaqua etc., firme care au atras la standurile lor mii de vizitatori care au apreciat in mod deosebit produsele acestora. Dealtfel, unul dintre momentele deosebite de la Intercarn s-a consemnat in seara de 27 martie, atunci cand, in spatiul rezervat companiilor noastre, s-a desfasurat Seara Romaneasca, in cadrul careia s-au degustat numeroase produse, dar si vinuri romanesti, muzica ambientala fiind asigurata de tambalistul Marius Mihalache. Caracteristica principala a salonului Intercarn a avut doua directii principale. In primul rand, s-a pus un accent deosebit pe produsele traditionale. O a doua directie a fost aceea a ultimelor tendinte, a ultimelor inovatii. Conceptul general a fost acela al importantei alimentelor din carne in viata omului modern. Din aceasta perspectiva, majoritatea expozantilor au prezentat produse si preparate ambalate in portii de mici dimensiuni, fara sare si cu un continut scazut de grasimi. Cum era de asteptat, un spatiu generos a fost acordat firmelor din tara-gazda. La Confcarn, conferinta internationala dedicata problematicilor globale din industria de procesare a carnii, s-a relevat ca, numai in lunile iunie si iulie 2012, Spania a exportat produse din carne de porc in valoare de peste 35 de milioane de euro. Colateral manifestarilor expozitionale, au fost organizate mai multe conferinte desfasurate sub egida Catalan Federation of Meat Industries, Confecarne, Anafric etc., conferinte in care s-a evidentiat tendinta tot mai accentuata de revenire spre productia traditionala si spre productia de preparate din carne tot mai sanatoase. O alta manifestare adiacenta a fost dedicata Ho-Re-Ca, sistemul international de restaurant fiind, de asemenea, interesat de aprovizionarea cu preparate din carne care se inscriu in trendul general de grija fata de sanatatea consumatorilor. Alte date strategice oferite participantilor la conferintele amintite au subliniat ca: necesarul de carne se va dubla pana in anul 2050; exporturile din Uniunea Europeana cresc constant cu cate 2%; Spania are un excendent la export de 1,3 milioane de tone; Rusia ramane cel mai important importator mondial de carne de vita etc. Delegatia redactiei noastre a fost condusa de doamna Director General Claudia Bocean, aceea care, in dialogul avut cu organizatorii, a stabilit ca, inca de la urmatoarea editie, agentia infoALIMENT si revista Fabrica de Carne sa devina parteneri media ai manifestarii. Anuga FoodTec 2012-Köln Aproape concomitent cu expozitia de la Barcelona, la Köln, in perioada 27-30 martie, o alta echipa a revistei Fabrica de Carne a participat la Targul International Anuga FoodTec. Desfasurat sub titlul generic Date the Future, Anuga FoodTec a reunit la standurile sale putin peste 1.300 de firme din 35 de tari, depasindu-se astfel recordul de participare stabilit la editia anterioara. Dominat de o atmosfera de strict interes profesional, targul din cel de-al doilea oras al Germaniei, ca pondere economica, a stat sub semnul inovatiei, perimetrul expozitional fiind rezervat urmatoarelor tematici: tehnologii de baza, tehnologii de procesare a carnii si laptelui, panificatie, legume-fructe, confort alimentar, delicatese, inghetata, bauturi, esente si arome, cafea, ceai si tutun, industria de ambalaje, echipamente de testare si laborator, green label. In numeroasele intalniri pe care reprezentantii revistei noastre le-au avut cu manageri ai firmelor expozante, acestia au prezentat portofoliul agentiei infoALIMENT, magazinul lunar Fabrica de Carne, dar si industria alimentara din Romania, multe companii declarandu-se dispuse sa testeze piata romaneasca. Majoritatea expozantilor au prezentat tehnologii de ultima generatie, menite a eficientiza activitatea procesatorilor. Un accent deosebit a fost pus pe sistemele robotizate de ambalare, pe sistemele de portionare de mare precizie, pe masinile de injectare a carnii, pe echipamentele de taiere si formare a compozitiei mezelurilor. Un salon special a fost dedicate tehnologiilor green, tendinta generala fiind aceea de a furniza procesatorilor utilaje conforme celor mai ridicate standard de mediu. Colateral, au fost organizate numeroase conferinte si simpozioane, fie de catre firmele expozante (cum a fost cazul celor de la GEA, care si-au adunat la standuri toti distribuitorii care actioneaza la nivel international), fie de organizatori. Una dintre cele mai importante conferinte a avut titlul Perceptia consumatorilor asupra noilor tehnologii din industria alimentara, fapt care evidentiaza interesul tot mai mare fata de acest aspect pe care industria trebuie sa il acorde in relatia cu clientul final. O alta conferinta deosebit de interesanta a avut ca tematica Viitorul industriei de procesare a alimentelor, organizata de Biobased Research, conferinta care a pus accentual pe influenta asupra industriei, precum si a consumatorilor, a planurilor de bussines realizate la nivelul Uniunii Europene de European Institute for Food Processing. Reprezentantii companiilor care, deja, opereaza in Romania, precum GEA, Weber, Maja, Travaglini, Emerson etc., au declarat ca doresc extinderea prezentei lor pe piata romaneasca de profil. Din pacate, singura firma romaneasca prezenta la Anuga FoodTec a fost Supremia. Domnul Bara Levente Hugo, Director General, ne-a declarat ca a fost deosebit de multumit de participare, avand numeroase contacte cu oameni de afaceri din alte tari, contacte care, cu siguranta, se vor materializa in viitoare contracte de colaborare economica. Alte conferinte au vizat Etichetarea legala a produselor (semn ca problema nu e doar la noi, ci peste tot), Cai de comunicare cu consumatorul, High Tech etc. De un interes deosebit s-a bucurat Clubul de Inventica, acolo unde numerosi studenti si elevi din Germania au fost adusi pentru a lua contact direct cu ultimele noutati din domeniul tehnologiei de procesare din industria alimentara mondiala. In viitor, parteneri media Prezenta reprezentantilor revistei Fabrica de Carne si ai agentiei infoALIMENT nu a trecut neobservata, stabilind numeroase contacte, in vederea dezvoltarii unor viitoare colaborari, atat editorial, cat si pe linie de marketing. In dialogurile avute cu delegatiile companiilor expozante, acestia au fost foarte interesati de nivelul de dezvoltare a industriei romanesti de productie si procesare a carnii. Totodata, redactorii revistei noastre au avut o intalnire cu staff-ul departamentului de Comunicare al Anuga FoodTec, convenindu-se ca agentia noastra sa devina, inca de la prima manifestare viitoare, partener media.