Noua testare pe bază de izotopi, introdus în vederea identificării cât mai exacte a provenienței cărnii de porc, a relevat deja o problemă. Este vorba de un caz de etichetare greșită a cotletelor de porc, vândute de o rețea importantă de retail din Marea Britanie ca fiind de proveniență englezească. După ani de cercetări, rețeaua de distribuție din industria cărnii de porc lansează testarea izotopică – o metodă exactă de verificare a veridicității provenienței materiei-prime. Deja, testările au scos la lumină faptul că un lot de cotlete de porc Tesco au fost etichetate în mod greșit ca fiind de proveniență britanică. O investigație mai amănunțită a scos la iveală faptul că greșeala a fost în realitate doar de etichetare și nu o acțiune deliberată. Scoaterea la iveală cu acuratețe a problemelor legate de proveniența cărnii de porc de către acest izotop, atât de repede, ar putea fi luată de marele public ca măsură-etalon. Acest fapt ar putea genera din partea producătorilor de alimente acțiuni interne de control mult mai amănunțite pe liniile de etichetare. Începând cu data de 16 septembrie, testarea cu izotopi a fost introdusă ca parte din sistemul de siguranță al rețelei de aprovizionare cu carne de porc din Marea Britanie, astfel încât să ofere publicului un nivel suplimentar de siguranță. În cadrul acestei campanii, vor fi testate trimestrial 30 de produse selectate aleatoriu. Testarea prin metoda SIRA (Stable Isotope Ratio Analysis) va fi aplicată inițial în sectorul de retail cu carne de porc. Ulterior, sistemul de testare va fi dezvoltat și pentru bacon și șuncă, urmând ca, în viitorul apropiat, tot sectorul alimentar să aibă testări izotopice. Acest tip de testare a cărnii de porc a fost dezvoltat de către întreaga industrie, incluzând aici și retaileri de genul Tesco, pentru a arăta publicului cumpărător că pot avea încredere în etichetarea de origine. (sursa: www.recolta.eu)