Repers

309

INS: Producţia de carne, lapte şi produse lactate din unităţile industriale în anul 2021

autor

MeetMilk.ro

distribuie

În anul 2021, comparativ cu anul 2020, sacrificările de bovine și păsări în unităţile industriale (abatoare) au înregistrat o tendinţă ascendentă, iar sacrificările de porcine, ovine și caprine o tendință descendentă.

Producţia de lapte colectat de la exploataţiile agricole şi centrele de colectare de către unităţile industriale procesatoare a scăzut în anul 2021 faţă de anul 2020.

Sacrificările și producția de carne

Sacrificările de animale şi păsări din unităţile industriale În anul 2021, numărul de bovine sacrificate în unităţile industriale (abatoare) a crescut faţă de anul precedent cu 15,4%, iar sacrificările de porcine au scăzut cu 6,6%.

Faţă de anul precedent, producţia de carne de bovine a crescut cu 12,4%, iar cea de porcine a scăzut cu 6,1%.

Numărul de ovine şi caprine sacrificate în unităţile industriale (abatoare) a scăzut faţă de anul precedent cu 14,5%, iar producţia de carne de ovine şi caprine a scăzut cu 7,1%.

Numărul de păsări sacrificate în unităţile industriale (abatoare) a crescut faţă de anul 2020 cu 0,5% și producţia de carne de pasăre a crescut cu 0,6%.

Sacrificările de bovine au fost preponderente în regiunile Nord-Est (43,8%), Sud-Muntenia (13,1%), Centru (11,1%) și Nord-Vest (10,2%).

Sacrificările de porcine au deţinut cele mai mari ponderi în regiunile: Vest (peste 37,0%), Sud-Muntenia (23,5%), Nord-Est (13,3%) și Nord-Vest (12,7%).

Cele mai importante ponderi ale sacrificărilor de ovine şi caprine au fost înregistrate de regiunile: Vest (peste 30,0%), Sud-Muntenia (peste 27,0%), Nord-Est (15,1%) și Centru (11,7%). În anul 2021, sacrificările de păsări au fost preponderente în regiunile Nord-Est (27,3%), Sud-Est (22,6%), Centru (16,7%) și Sud-Vest Oltenia (13,5%).

Laptele şi produsele lactate din unităţile industriale

În anul 2021 comparativ cu anul precedent, cantitatea de lapte de vacă brut, colectată de unităţile procesatoare de la exploataţiile agricole şi centrele de colectare, a scăzut cu 3907 tone (-0,3%).

Cantitatea colectată de lapte brut de capră, în anul 2021 faţă de anul 2020, a crescut cu 4,0%, în timp ce cantitățile colectate de lapte brut de bivoliță și oaie au scăzut cu 4,0% și respectiv cu 2,6%.

Cantitatea de lapte brut importat a crescut, de asemenea, în anul 2021 faţă de anul precedent cu 2780 tone (+2,0%). În anul 2021, cea mai mare creştere a producţiei s-a înregistrat la lapte praf cu 864 tone (+62,7%), urmată de lapte de consum cu 29917 tone (+8,4%), brânză topită cu 551 tone (+5,6%) și brânză (inclusiv urdă) cu 1460 tone (+1,5%).

Producția de brânză obţinută din lapte de vacă (care reprezintă 92,5% din producţia totală de brânzeturi) a crescut, de asemenea, cu 6215 tone (+7,3%).

Scăderi ale producției în anul 2021 față de anul 2020 au fost înregistrate la următoarele produse lactate: unt cu 975 tone (-8,0%), lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut şi alte produse lactate similare) cu 5383 tone (-2,4%), smântână cu 487 tone (-0,7%).

Cele mai mari cantităţi de lapte de vacă s-au colectat în regiunile Centru (40,9%), Nord-Vest (18,1%) şi Nord-Est (17,5%).

Laptele de consum s-a produs cu preponderenţă în regiunile Centru (57,0%), Nord-Vest (20,7%), Vest (peste 13.0%).

Regiunile Centru, Bucureşti-Ilfov şi Nord-Vest deţin peste 78,0% din producţia de produse lactate proaspete (smântâna şi laptele acidulat) : Centru (38,1%), Bucureşti-Ilfov (peste 22,0%) și Nord-Vest (18,1%).

Cele mai mari cantităţi de unt s-au produs în regiunile Centru (45,9%), Vest (peste 31,0%), Nord-Vest (9,7%) şi Nord-Est (6,9%).

Brânza (inclusiv urda) s-a produs îndeosebi în regiunile Centru (41,0%), Nord-Est (23,3%), Nord-Vest (17,1%), Sud-Muntenia (8,2%) și Sud-Est (7,6%). Cea mai mare producție de brânză topită a fost obținută în regiunea Centru (90,5%).

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2