(Comunicat) În anul 2017 comparativ cu anul precedent, cantitatea de lapte de vacă brut colectat de unităţile procesatoare de la exploataţiile agricole şi centrele de colectare a crescut cu 75878 tone (+8,0%). Cantitatea lapte de bivoliță brut colectat a crescut cu 10,5%, în timp ce laptele brut colectat de ovine și caprine a scăzut cu 9,1%, respectiv 2,5% în anul 2017 faţă de anul 2016. Cantitatea de lapte brut importat a crescut, în anul 2017 faţă de anul precedent cu 6977 tone (+5,4%). În anul 2017, producţia principalelor produse lactate a manifestat o tendinţă ascendentă, cea mai mare creştere a producţiei înregistrându-se la lapte praf cu 319 tone (+15,5%). Creşteri semnificative ale producţiei în anul 2017 faţă de anul precedent pot fi menţionate la: brânză topită cu 627 tone (+7,6%), lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut şi altele) cu 13564 tone (+6,8%), brânză (inclusiv urdă) cu 3493 tone (+4,0%), lapte de consum cu 10712 tone (+3,8%), unt cu 177 tone (+1,5%). Producția de brânză obţinută exclusiv din lapte de vacă (84,6% din producţia totală de brânzeturi) a crescut, de asemenea, cu 3324 tone (+4,5%). În anul 2017 comparativ cu anul 2016, producţia de smântână a scăzut cu 3735 tone (-5,3%). Cele mai mari cantităţi de lapte de vacă s-au colectat în regiunile Centru (37,2%), Nord-Est (22,2%) şi Nord-Vest (19,2%). Laptele de consum s-a produs cu preponderenţă în regiunile Centru (46,9%), Nord-Vest (23,5%), Vest (12,9%) și Nord-Est (peste 12,0%). Regiunile Centru, Bucureşti-Ilfov şi Nord-Vest deţin peste 75,0% din producţia de produse lactate proaspete (smântâna şi laptele acidulat): Centru (36,0%), Bucureşti-Ilfov (peste 23,0%) și Nord-Vest (17,6%). Cele mai mari cantităţi de unt s-au produs în regiunile Centru (53,4%), Vest (peste 20,0%), Nord-Vest (11,6%) şi Nord-Est (9,5%). Brânza s-a produs, îndeosebi, în regiunile Centru (37,7%), Nord-Est (25,1%), Nord-Vest (16,5%), Sud-Est (9,2%) şi Sud-Muntenia (8,4%).