Technologies

307

InterPack: Industria ambalajelor acționează împotriva deșeurilor alimentare

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Ambalarea produselor alimentare de astăzi este mult mai mult decât doar protejarea produsului individual. Este adevărat că cea mai importantă funcție, din momentul ambalării, pe parcursul transportului, depozitării și vânzării cu amănuntul, este aceea de a se asigura că conținutul ajunge în gospodăriile particulare dintr-o singură bucată. Dar și designul și materialul au o influență mare asupra deciziilor de cumpărare, deoarece tot mai mulți oameni își doresc alimente care vin într-un ambalaj mai sustenabil.

Departe de influențele nocive

Fără niciun ambalaj, însă, majoritatea alimentelor nu pot fi transportate, depozitate sau vândute, iar în starea lor neambalată s-ar strica prematur. Învelișul de protecție ține departe de influențele nocive precum lumina, oxigenul sau umiditatea și previne murdărirea sau deteriorarea. O perioadă de valabilitate extinsă este o contribuție semnificativă la reducerea risipei alimentare.

De-a lungul întregului lanț de creare a valorii, la nivel global, peste 930 de miliarde de tone de alimente sunt aruncate anual. Această cifră provine din ultimul raport al Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP).

Societatea elvețiană Food Waste ajunge chiar atât de departe încât spune că, în medie, o treime din toată mâncarea se pierde sau se irosește pe drumul de la câmp la farfurie. Prin urmare, face parte din Agenda ONU 2030 reducerea la jumătate a risipei mondiale de alimente pe cap de locuitor până în 2030.

Autorii Raportului privind indicele deșeurilor alimentare 2021 presupun, de asemenea, că opt până la zece la sută din emisiile globale de gaze cu efect de seră provin din alimente care nu sunt consumat. Ambalajul poate ajuta la reducerea acestei risipiri.

Urmând „Obiectivele de dezvoltare durabilă” ale Națiunilor Unite se află și Inițiativa SAVE FOOD, care a fost fondată în 2011 de Messe Düsseldorf, FAO și interpack.

Scopul lor este de a crea conștientizarea publicului cu privire la această problemă și de a dezvolta contrastrategii și soluții în cooperare cu politica, societatea și industria. Un accent special este pus pe inovațiile din industria ambalajelor.

Așadar, un proiect de cercetare actual al SAVE FOOD caută răspunsuri la întrebarea cum ar putea fi făcute ambalajele alimentare biodegradabile din deșeuri alimentare sau din produse secundare ale producției alimentare.

Combinând protecția și durabilitatea

Dar ambalajul nu este doar acolo pentru a prelungi prospețimea și perioada de valabilitate. Consumatorii solicită din ce în ce mai mult ambalaje ecologice.

Se presupune că este reciclabil sau fabricat din materiale durabile, dar oferă o protecție optimă pentru produsele perisabile. Și asta înseamnă că în special ambalajul alimentar astăzi este un produs real de înaltă tehnologie. De exemplu, compania allvac Folien GmbH a dezvoltat o folie alimentară din poliamidă/polietilenă cu unsprezece straturi, care este complet reciclabilă și pentru aceasta a primit o certificare valabilă în întreaga UE de către institutul cyclos-HTP.

 „A nu mai oferi soluții de ambalare ecologice nu mai este o opțiune. Presiunea asupra producătorilor de alimente este pur și simplu prea mare.” spune Dr. Andreas S. Gasse, CEO allvac Folien GmbH.

Pentru ambalarea alimentelor rezistente la aromă, materialele potrivite sunt foliile de poliamidă cu așa-numita orientare bi-axială, utilizate de exemplu pentru ambalarea alimentelor uleioase, grase sau a alimentelor congelate.

Cererea pentru aceste filme, care își datorează proprietățile speciale unui anumit proces de întindere, continuă să crească, la fel și cererea pentru linii relevante de întindere a filmului. Un producător de astfel de linii, expozantul interpack Brückner Maschinenbau, se concentrează, de asemenea, pe o eficiență sporită în timpul producerii filmelor.

Din perspectiva ingineriei mecanice, acest lucru se realizează printr-o utilizare mai mică a resurselor, un consum mai mic de energie și o politică „zero deșeuri” în fabricarea filmelor. Brückner a dezvoltat acum concepte de potrivire pentru liniile de fabrică.

Se reciclează în contact cu alimentele

Greiner Packaging folosește deja soluții de ambalare realizate în proporție de până la 100% din PET reciclat, așa-numitul rPET, și vrea să demonstreze că așa ar putea arăta ambalajele alimentare ale viitorului.

Cu ajutorul materialului termorezistent rPET HTS, pe viitor se spune că PET-ul reciclat poate fi utilizabil chiar și pentru produsele care necesită sterilizare prin căldură. Producătorul de ambalaje a dezvoltat, de asemenea, o combinație de carton-plastic cu auto-separare, care ar trebui să faciliteze reciclarea.

Acest lucru se realizează prin folie de carton, care stabilizează o cană de plastic fabricată cu pereți subțiri, separându-se deja de această cană de la sine în timpul procesului de colectare a deșeurilor.

Cartonul și plasticul pot fi astfel sortate în fluxul corect de material în timpul primului proces de separare, adică înainte ca ambalajul să ajungă chiar la instalația de reciclare.

Reciclarea PET este un proces de lungă durată și furnizează materiale reciclate pentru noile ambalaje alimentare. Dar și alte materiale plastice pot fi refolosite pentru a fabrica ambalaje pentru alimente. Cu poliamida reciclată chimic Ultramid Ccycled, de exemplu, BASF oferă noi posibilități de dezvoltare a ambalajelor durabile, în special pentru sectorul mărfurilor proaspete.

Grupul chimic explorează noi oportunități de utilizare a deșeurilor de plastic în proiectul său „ChemCycling” și dezvoltă în continuare tehnologia de piroliză care este folosită pentru a obține noi resurse pentru m deșeuri de plastic care altfel ar fi reciclate energetic sau trimise la o groapă de gunoi.

„Un proces termochimic le permite partenerilor noștri să obțină materii prime reciclate din materiale plastice vechi, care sunt apoi introduse în sistemul BASF. Privind bilanţul de masă, materia primă poate fi urmărită până la anumite produse, de exemplu Ultramid Ccycled.

Acest lucru ajută la înlocuirea resurselor fosile și reprezintă un pas important către o economie circulară. Întrucât materialele plastice reciclate chimic sunt egale cu produsele noi în ceea ce privește calitatea și siguranța lor, gama de materiale plastice durabile care pot fi utilizate pentru ambalarea mărfurilor proaspete este în creștere”, spune dr. Dominik Winter, vicepreședinte al afacerii europene de poliamidă la BASF.

Automatizarea procesului de ambalare

Nu doar producătorii de ambalaje, ci și producătorii de mașini s-au adaptat de mult la noile cerințe. De exemplu, recent toate mașinile Syntegon utilizate pentru ambalarea alimentelor sunt capabile să proceseze și materiale durabile.

În primul rând, montatorii de carton produc acum și tăvi de hârtie pentru biscuiți ca alternativă la tăvile convenționale din plastic. De asemenea, mașinile cu sac tubular vertical procesează atât materiale plastice, cât și materiale pe bază de hârtie. Ei produc, de exemplu, pungi de pernă pentru produse congelate și pungi stand-up sau pungi doy pentru alimente uscate.

Trecerea în comerțul cu amănuntul către produsele alimentare electronice și nevoia de alimente proaspete pe tot parcursul anului impun cerințe mari asupra flexibilității producătorilor și producătorilor.

O astfel de soluție vine de la Schubert Group și utilizează mașini de ambalare bazate pe robot. Roboții au fost dezvoltați chiar de companie și permit automatizarea cu armonizarea optimă a proceselor de ambalare.

Aceștia iau produse proaspete, de exemplu cârnați sau produse de panificație, direct din producție și le plasează în ambalaje primare, cum ar fi tăvi, boluri plate sau pungi tubulare. Adesea, sunt necesare unelte speciale, care sunt adaptate formei produsului și potrivite pentru uz igienic în industria alimentară și pentru care Schubert și-a dezvoltat imprimanta 3D Partbox.

Acest lucru le permite clienților să producă piese care sunt gata cât mai repede posibil, chiar la sediul lor. În acest fel, piesele defecte pot fi înlocuite rapid, iar clienții pot produce ei înșiși noi formate pentru produsele modificate. Schubert furnizează, de asemenea, materialul de imprimare potrivit din plastic Partbox Black. Respectă standardele de igienă alimentară, are proprietăți mecanice bune și o rezistență ridicată la temperatură.

Marcarea foliei compostabile fără imprimare

Pentru a oferi companiilor soluții optime pentru codificarea și marcarea ambalajelor alimentare, la Academia Domino Laser din Hamburg, experții companiei cercetează și experimentează noi substraturi. „Petrec mult timp analizând noi materiale de ambalare.

Datorită noilor cerințe legale europene pentru materialele plastice reciclate, aproximativ 95 la sută din mostrele de ambalaje alimentare pe care trebuie să le testăm sunt materiale plastice reciclate sau reciclabile.

Laserele noastre cu fibră și UV oferă multe soluții bune pentru codificarea acestor substraturi. Suntem totuși convinși că în următorii ani, cererea de soluții compostabile va crește. Prin urmare, dorim să fim pregătiți să oferim clienților noștri sfaturi și soluții relevante pentru aceste noi materiale”, spune Dr. Stefan Stadler, lider de echipă la Academia Laser Domino.

În conformitate cu acest focus, echipa laser a testat produsele de film compostabile NatureFlex de la compania japoneză Futamura în ceea ce privește adecvarea lor pentru codarea laser. Laserul produce un cod alb clar pe film, fără a deteriora integritatea filmului original, fără a modifica compoziția chimică sau a afecta proprietățile barierei de umezeală.

Metoda de codare fără imprimare nu necesită materiale suplimentare pe partea de sus a substratului compostabil, ceea ce ar trebui să facă mult mai ușoară obținerea certificării pentru ambalajul final.

Nicio igienă nu este o opțiune

Producătorii de ambalaje din industria alimentară sunt obligați să respecte reglementările legale stricte care, printre altele, cer un nivel ridicat de igienă. Dar igiena este mai mult decât curățarea și dezinfectarea.

Multe aplicații, de exemplu în sectorul alimentar, folosesc aer comprimat. Dacă acesta intră în contact direct cu alimentele sau este folosit pentru curățare, nici acesta nu trebuie contaminat cu germeni. SMC Deutschland a dezvoltat un nou filtru pentru bacterii care îndeplinește cerințele stricte de igienă ale industriei alimentare.

Cu o performanță de filtrare de 99,99 la sută, se asigură că pot fi îndeplinite standardele internaționale alimentare. Acest lucru se aplică utilizării aerului comprimat pentru a deschide sau a menține ambalajele deschise în timpul umplerii, pentru curățarea reziduurilor de alimente, pulbere sau aluat sau pentru a sufla azot în ambalaj pentru a preveni oxidarea alimentelor.

Sectorul alimentar se numără printre grupurile țintă cele mai favorizate de vizitatori pentru interpack, iar acest lucru se vede în amploarea prezentării lor.

La cel mai important târg mondial de procesare și ambalare din Düsseldorf, în perioada 4-10 mai 2023, vizitatorii pot descoperi ce soluții durabile pentru viitor are pregătite industria alimentară. Industria alimentară try se află în principal în halele 5 și 6, precum și în halele 11 până la 14. Mai multe informații despre interpack sunt disponibile la www.interpack.com

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2