News

476

Italia va interzice folosirea denumirilor pentru produsele din carne în denumirea alternativelor vegane

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Un proiect de lege prezentat Parlamentului italian urmărește să împiedice alternativele de carne pe bază de plante să folosească denumiri „carnoase”. O astfel de interdicție ar pune capăt, în cele din urmă, „prejudecății de marketing” sau, în schimb, „planurile de derapaj pentru un sistem alimentar durabil”, informează FoodNavigator.

Reacții mixte

O nouă lege a fost propusă în Italia pentru a interzice „friptura de tofu”, „șuncă de legume” sau „mortadela vegană” să ajungă pe rafturi din cauza denumirilor lor „carnoase”.

Potrivit propunerii, scopul este de a proteja „moștenirea națională a animalelor”, sănătatea publică și interesele consumatorilor. Dacă va fi adoptată, legea s-ar aplica produselor alimentare care conțin proteine vegetale fabricate și comercializate în Italia.

Propunerea a fost întâmpinată cu reacții mixte: unii au aplaudat mișcarea ca fiind o recunoaștere binevenită a sectorului de producție de carne din Italia, iar alții sunt îngrijorați că reprezintă un „pas înapoi în lupta pentru combaterea schimbărilor climatice”.

Protejarea patrimoniului cultural al Italiei

În propunerea de lege nr. 746, prezentată Camerei Reprezentanților la 29 decembrie 2022, s-a propus că alimentelor pe bază de plante ar trebui interzisă utilizarea denumirilor de vânzare care se referă la carne sau produse pe bază de carne – o practică care „profită”. a reputaţiei lor'.

Proiectul de lege își propune să protejeze producția de animale din Italia și să distingă clar produsele din carne de alternativele lor pe bază de plante. „Obiectivul este… restabilirea condițiilor corecte de piață în rândul tuturor operatorilor din sectorul alimentar: produse complet diferite ar trebui să fie indicate cu denumiri complet diferite”, au menționat autorii proiectului.

Asociația comercială ASSICA ne-a spus că a fost implicată în propunerea de lege. Potrivit organismului de membru – care reprezintă companii italiene care lucrează în carne de porc și vită, sacrificarea cărnii de porc și prelucrarea altor produse alimentare pe bază de carne – imitațiile pe bază de plante și denumirile lor ridică întrebări „fundamentale” cu privire la informațiile consumatorilor, moștenirea culturală și „puterea marketingului modern”, „care amestecă vesel interesele și valorile marilor afaceri”.

ASSICA a spus că recunoaște și recunoaște că un segment de consumatori italieni doresc să vadă pe piață mai multe produse pe bază de plante, dar organismul comercial se așteaptă la un marketing „echitabil” și „consecvent”, care să respecte munca desfășurată de generații de fermieri și carne de delicatese. procesatori din toată țara.

Protejarea ”moștenirii italiene”

„Producătorii de imitații de carne... fac eforturi pentru o prejudecată de marketing care să valorizeze forma în detrimentul substanței”, a declarat un purtător de cuvânt al asociației comerciale pentru FoodNavigator. Dacă Bresaola, mortadella și pancetta sunt protejate de indicațiile geografice și schemele de calitate IGP și DOP, atunci denumirile bunurilor mai comune care reflectă moștenirea italiană ar trebui și ele protejate, ni s-a spus.

„Boom-ul” în comercializarea produselor similare – realizate din plante, mai degrabă decât din carne – pune în pericol moștenirea comună, a subliniat purtătorul de cuvânt.

„Pentru ASSICA, aceasta nu este o luptă împotriva, ci un apel la recunoașterea și respectul de drept pentru munca a mii de fermieri italieni și lucrători ai producătorilor de carne de delicatese. Ei mențin zonele noastre rurale în viață, oferind în același timp cetățenilor noștri produse din carne de calitate, savurate și consumate de toate generațiile, ca parte a moștenirii culinare italiene și a dietei echilibrate.”

Nume noi pentru produse noi

În 2020, problema denumirilor „carnoase” pentru alternativele pe bază de plante a ajuns în Parlamentul European. Amendamentul 165 a propus să interzică termeni precum „burger”, „friptură” sau „escalope” pentru produsele vegetariene și vegane.

La acea vreme, s-a sugerat că burgerii vegani și vegetali ar putea fi redenumite „discuri de legume”, iar analogii de cârnați comercializați ca „tuburi de legume”.

Parlamentul European a votat împotriva amendamentului, ceea ce înseamnă că în întreg blocul „burggeri vegani” sunt încă bine și cu adevărat pe masă. De atunci, ASSICA a cerut guvernului italian să ia problema în propriile mâini și să propună o inițiativă națională de interzicere a termenilor „carnoase” pentru alternativele pe bază de plante.

Așa cum „tuburi de legume” și „discuri vegane” au fost sugerate ca termeni noi pentru produsele analoge de carne, ASSICA dorește, de asemenea, ca alternativele pe bază de plante să devină creative cu terminologia.

„Industria imitației a profitat de o lacună europeană pentru a deturna aceste puternice denominațiuni comune în favoarea ei. Sectorul bazat pe plante pretinde că este creativ și inovator, dar ar trebui să fie și echitabil.”

Purtătorul de cuvânt a continuat: „Au, mai ales în climatul actual, o oportunitate de a crea produse noi cu denumiri noi, de a câștiga recunoașterea consumatorilor și de a obține succesul financiar.

„Cum poate un lobby bazat pe plante să pretindă că nu induce în eroare consumatorul dacă subliniază că au nevoie de denumiri de carne pentru a transmite informații despre textura și gustul propriului produs?”

Pentru ASSICA, dacă un produs pretinde a fi diferit de altul, atunci ar trebui să aibă propriul nume sau denumire.

„O industrie care se străduiește să devină mainstream nu trebuie să-și construiască gloria concentrându-și marketingul pe produsele existente și pe un lupta împotriva lor.”

Dezbaterea despre nutriție

O altă îngrijorare ridicată de asociația comercială a cărnii de delicatese este că o astfel de comercializare a produselor fără carne ar putea da consumatorilor impresia că alternativele pe bază de carne și plante au valori nutriționale identice.

„Înlocuirea este un concept de marketing puternic care îi poate asigura pe consumatori că pur și simplu înlocuiesc un produs cu altul”, a explicat purtătorul de cuvânt. „Cu toate acestea, deși sunt de acord că produsele pe bază de plante pot constitui o sursă de proteine, ele nu pot garanta același aport nutrițional ca și produsele de origine animală pe care încearcă să le imite.

„În plus, nu putem accepta reprezentarea acestor produse ultraprocesate ca opțiuni mai sănătoase, având în vedere că sunt adesea bogate în aditivi, sare, zahăr și grăsimi.”

Acest argument, conform organizației de „conștientizare a alimentelor” ProVeg International, este „înșelător”. „Parțial pentru că alternativele pe bază de plante sunt hrănitoare și au mai puțin colesterol decât produsele convenționale din carne, dar și pentru că au o serie de alte avantaje față de produsele convenționale din carne”, a spus VP ProVeg, Jasmijn de Boo.

ProVeg susține că alternativele de carne pe bază de plante pot fi mai sănătoase decât omologii lor convenționali, deoarece acestea tind să nu conțină colesterol, carbohidrați mai complecși, fibre sănătoase și nu conțin reziduuri de antibiotice, hormoni, metale grele și bacterii și viruși patogene.

Implicații potențiale asupra mediului

Protestând propunerea de lege, unii și-au exprimat îngrijorarea că interzicerea numelor „carnoase” pentru produsele pe bază de plante ar avea implicații negative asupra mediului.

ProVeg, de exemplu, a descris proiectul de lege ca fiind „înșelător și inversat”. „Alimentele pe bază de plante emit jumătate din cantitatea de gaze cu efect de seră decât alimentele de origine animală, așa că trebuie să introducem politici care să încurajeze în mod activ oamenii să treacă la diete mai flexibile”, a spus VP de Boo.

„Acest proiect de lege, care urmărește să restricționeze etichetarea alternativelor de carne pe bază de plante, face un pas înapoi în lupta pentru combaterea schimbărilor climatice.”

Declarația lui ProVeg coincide cu concluziile unui nou studiu, publicat în „Natural Climate Change” săptămâna aceasta, că doar consumul global de alimente ar putea adăuga aproape 1°C la încălzire până în 2100. Potrivit cercetătorilor din SUA, 75% din această încălzire este condus de alimentele care sunt surse mari de metan, inclusiv carnea de vită de rumegătoare.

ProVeg îndeamnă guvernul italian să respingă proiectul de lege. Organizația locală de bunăstare a animalelor Essere Animali solicită și ea demiterea.

„Consumatorii italieni introduc în alimentația lor mai multe alimente pe bază de plante, multe dintre ele din motive de mediu. Această propunere este o încercare de a încetini creșterea acestei piețe și de a deraia planurile UE pentru un sistem alimentar durabil”, a declarat Claudio Pomo, șeful de dezvoltare la Essere Animali.

SourSA:

Natural Climate Change ‘Future warming from global food consumption’ Published 6 March 2023 DOI: https://doi.org/10.1038/s41558-023-01605-8 Authors: Catherine C. Ivanovich, Tianyi Sun, Doria R. Gordon and Ilissa B. Ocko.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2