Sistemul avicol din Romania este in suferinta din cauza preturilor ridicate la furaje, care au crescut cu 25-30% in aceasta perioada, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Furajele reprezinta 60% din costul carnii de pasare, iar crescatorii sunt nevoiti sa creasca pretul cu cel putin 15%, respectiv cu 1 leiukg carcasa, pentru a putea continua sa functioneze. Daca in prezent vindem la poarta fermei cu un pret de 7,4 lei/kg carcasa, acesta ar trebui sa creasca la 8,4 lei, ceea ce inseamna ca va ajunge in piata la 11,5 lei/kg. Din pacate nu cred ca puterea de cumparare a romanilor poate suporta o astfel de crestere, desi tot ceea ce noi cumparam este in euro, respectiv cerealele, energia, gazele, dar in piata vindem in lei, a declarat presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR), Ilie Van. Presedintele UCPR considera ca autoritatile trebuie sa gaseasca o solutie pentru mentinerea preturilor in piata, dar si pentru a-i ajuta pe producatori, una dintre acestea fiind impartirea Taxei pe Valoare Adaugata (TVA) intre statul roman si producatori. Propunerea noastra este de a lasa o parte din TVA la producatori, in conditiile in care Fondul Monetar International (FMI) nu a aprobat reducerea TVA la alimente. Daca vom dispune de un procent din TVA, ideal ar fi de 10%, consider ca ar fi o masura benefica, nu numai pentru producatori pentru ca si-ar putea continua activitatea, ci si pentru consumatori deoarece preturile la carnea de pasare ar ramane neschimbate, a explicat presedintele UCPR.