În lumea de azi, în care timpul este comprimat la maxim, iar ritmul vieții este mai alert ca într-un film sf, puține mai sunt locurile în care alimentele se produc ca în alte vremuri. Un astfel de loc este Maredsous, localitatea belgiană unde se află și abația cu același nume. Ei bine, tot acest nume aparține și unora dintre cele mai gustoase brânzeturi din lume. Un loc cu totul special Abația Maredsous, situată în inima văii Molignée, a fost fondată în 1872 de călugări benedictini. Abația este una dintre cele mai frumoase din Belgia și atrage peste 400.000 de vizitatori în fiecare an. Chiar și astăzi, 32 de călugări trăiesc, se roagă și lucrează în abație. Pentru a însoți berea lager de Maredsous, călugării au dezvoltat o brânză delicioasă. În 1952, s-au reconectat la metodele ancestrale de maturare și au transformat beciurile de fructe, în pivnițe de maturare. Ulterior, marca Maredsous a fost achiziționată de compania familială ”Bel Fromageries”, înființată de Jules Bel, în 1865. Maredsous este unul dintre puținele locuri unde brânza încă mai este rafinată în beciurile unei abații, așa cum se făcea acum sute și sute de ani. Această brânză își datorează aroma și gustul atât de cremos unui proces de maturare unic și tradițional, perpetuat de-a lungul anilor. Dar, cele două atribute sunt puse, mai ales, pe seama unei flore tipice, care domnește în beciurile abației Maredsous. Așa este. Beciurile abației au făcut loc dezvoltării unui ecosistem cu totul și cu totul special. Aceste beciuri au o atmosferă proprie, cu o temperatură regulată de 12 C și un aer încărcat de umiditate la un nivel de 95%, care favorizează dezvoltarea unei flore tipice. Aceste condiții cu totul și cu totul deosebite i-au determinat pe călugării abației să decită, pentru a exclude riscul de contaminare a florei, ca beciurile să nu fie accesibile publicului amator de astfel de bânzeturi delicioase. Un proces de maturare unic Pentru a-și dobândi calitățile, brânzeturile Maredsous au de traversat un proces unic de maturare. După formarea bucăților, cu o grijă atentă, fiecare bucată de brânză este spălată manual, cu apă provenită de la un izvor plasat la 90 de metri sub nivelul beciurilor de maturare. Maeștri rafinatori încep prin spălarea celor mai vechi brânzeturi. Pe măsură ce trece timpul, apa de spălare are grijă de flora prezentă în beciuri și depusă pe cele mai vechi brânzeturi. Apoi, sporii florei sunt reutilizați pentru a fi introduși și soluția apoasă cu care se spală brânzeturile tinere. Flora specifică și maturarea manuală din pivnițe conferă fiecărei brânze caracterul său unic, coaja ca de portocală, aroma tipică și textura cremoasă. Respectarea calității este supravegheată foarte strict. În acest scop, a fost înființat ”Juriul analizei senzoriale”. Acest juriu, format din mai mulți producători de brânzeturi, garantează consistența gustului autentic al brânzei Maredsous. Juriul chiar gustă uneori produsul când este deja pe rafturile magazinelor! Maredsous depășește utilizarea sandvișului clasic și îi inspiră pe consumatori să folosească brânza procesată pentru a face cele mai bune sosuri: Pentru un minut, 200gr de Maredsous și 70 ml de lapte se amestecă la foc mic și se obține un sos delicios, care merge cu cărnurile de porc, pasăre și vânat.