”Dacă vorbim de industria cărnii şi a preparatelor din carne, propun ca TVA-ul pentru carne să fie redus. Înteleg şi sunt de acord cu un TVA mai mare la preparate, dar nu şi la materia primă. Problemele încep la partea de politică vamală cu privire la schimburile intracomunitare. Pe de o parte, verificările la vamă costă timp pentru producători, din cauza faptului că sunt puţine echipe pentru un control atât de amănunţit precum cel al cărnii”, a declarat Luchi Georgescu, proprietara companiei Meda, pentru cotidianul Bursa. Aceasta a adăugat: ”Pe de altă parte, evaziunea fiscală este extrem de mare la recuperarea TVA, pentru că această taxă nu se plăteşte în vamă. Cum nimeni nu verifică traseul pe care vine carnea, unii producători mari nu prezintă aceste rute, pentru a plăti un TVA mai mic. În acest fel, ei încearcă să îşi menţină afacerea cât mai viabilă, pentru că nu putem vorbi de profit pe piaţa cărnii în acest moment. Cel mai important segment rămâne pentru mine cel de producţie. Atât Vincon, cât şi Meda au cam acelaşi grad de profitabilitate. În trecut, Vincon a fost afacerea care genera cel mai mare profit, însă raportul între afacerea cu vinuri şi cea cu mezeluri a fost echilibrat după ce am investit anul acesta în capacitatea de producţie de la Meda.” (Mai multe, pe www.bursa.ro)