Conform Programului de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor, în cadrul controlului oficial, în data de 30.05.2013, au fost prelevate de la un depozit de produse congelate, 5 probe din carne preparată “mici”, produsă de o unitate de procesare a cărnii din judeţul Neamţ. În urma analizelor de laborator efectuate în Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor din cadrul DSVSA Prahova, în data de 7 iunie, s-a depistat prezenţa Salmonella spp. în probele analizate. Conform procedurilor, tulpina de Salmonella spp izolată din probele de carne de mici a fost expediată către Institutul de Igienă şi Sănătate Publică din Bucureşti ISPV Bucureşti, pentru tipizare. Imediat a fost declanşată alerta prin Sistemul de Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje. Din primele date ale anchetei a rezultat că depozitul de produse congelate a recepţionat, în data de 29.04.2013, cantitatea de 840 de kg de carne preparată “mici”. Din această cantitate, până la data de 7 iunie, a fost livrată, în 23 de judeţe, o cantitate de 635 de kg.. La data controlului, au fost reţinute oficial în depozitele din judeţul Prahova 205 kg de produs, care se aflau în stoc. De asemenea, DSVSA Prahova a notificat prin SRAFF, DSVSA din judeţele în care a fost distribuit produsul respectiv, care au declanşat, la rândul lor, procedura de reţinere oficială . Analizele pentru tipizarea Salmonella spp durează între 7 şi 10 zile. Ancheta este în desfăşurare, iar rezultatele urmează a fi făcute publice după finalizare.(Biroul Comunicare şi Relaţii cu Mass-Media al ANSVSA)