102
Evaziunea fiscala creste din start preturile alimentelor. "Piata neagra impinge preturile in sus. La un TVA de 24%, cel care lucreaza la negru vrea sa isi ia cei 24%, dar el trebuie sa dea protectie 10%, ramane cu 14. Daca lantul este alcatuit din trei firme, se mai scumpeste cu 3-4%, si el vinde deja cu un pret mai mare de intrare. Cel care incearca sa stabilizeze piata este producatorul real. La un TVA de 24%, numai tampitii mai lucreaza la alb. Si tampitii vor da faliment din cauza evaziunii", a declarat la Realitatea TV, Sorin Minea, presedintele Romalimenta. Evaziunea la scara larga este recunoscuta chiar de seful garzii financiare. "Unii spuneau ca in 2010 a fost evaziunea 15-20%, acum ar fi 30%. Sunt sectoare si activitati unde evaziunea este 100%. Spre exemplu, la o societetate comerciala unde am indisponibilizat 5.000 de tone de zahar pentru o evaziune de 150 milioane lei vechi, acolo era activitatea pe trei luni cu 100% evaziune fiscala", a spus seful Garzii Financiare Bucuresti, Stelian Constantin. In plus, la preturile tot mai mari din magazine contribuie taxele cerute de retaileri. Adaosurile ajung la jumatate din pretul produsului, a declarat seful garzii financiare, lucru care i-a enervat pe reprezentantii hipermarketurilor. "Nu uitati de unde cumpara cea mai mare parte a romanilor alimentele de baza, din marile centre comerciale. Adaosurile comerciale ale marilor centre comerciale ajung pana la 40%. Taxa de raft, taxa de management, de mers pe jos, taxa de aer", a completat seful Garzii Financiare Bucuresti.