Newseye

147

Ministrul Agriculturii: discuții cu AMRCR pentru creșterea prezenței produselor românești la raft în sezonul de iarnă
MeatMilk

Author

MeatMilk.ro

Share on

facebooktwitter
article

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a organizat o întâlnire de lucru cu reprezentanți ai Asociației Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR), la care au participat ministrul Florin Barbu, directorul executiv George Bădescu, președintele ANSVSA, Alexandru Bociu, și secretarul general al Consiliului Concurenței, Eugen-Corneliu Șușu. Discuțiile au vizat integrarea unui număr mai mare de producători români în lanțurile de retail, în contextul creșterii consumului specific lunilor noiembrie–decembrie.

Dialogul a urmărit funcționarea lanțului alimentar și sincronizarea dintre producători, procesatori și retaileri, cu accent pe sectoarele de carne, ouă și lactate. Reprezentanții marilor rețele au susținut necesitatea unui dialog continuu cu autoritățile pentru menținerea unui climat comercial predictibil și pentru gestionarea provocărilor din piața agroalimentară.

Ministrul Florin Barbu a prezentat situația producției interne de carne de porc, subliniind investițiile realizate în ultimii doi ani în sectorul zootehnic. Potrivit oficialului, fermele din România pot acoperi integral necesarul de carne proaspătă de porc pentru lunile de iarnă. În paralel, Ministerul Agriculturii a accelerat implementarea Programului de susținere a crescătorilor de suine, reglementat prin Legea nr. 195/2018. Valoarea totală a schemei depășește 1 miliard de lei, dintre care aproximativ 807 milioane au fost deja achitate beneficiarilor. Până în noiembrie 2025, au fost finalizate opt proiecte care au generat peste 10.000 de locuri noi de cazare pentru reproducție, iar stadiul general de implementare este de 71%. Programul vizează peste 46.000 de locuri noi la finalizarea celor 25 de investiții contractate.

Impactul acestor investiții este asociat consolidării securității alimentare și reducerii dependenței de importuri, prin creșterea capacității interne de reproducție și creștere. Proiectele sunt distribuite în 18 județe și contribuie la dezvoltarea lanțului valoric prin extinderea bazei de producție locale.

Ministrul Barbu a anunțat și pregătirea unui set de reglementări, în colaborare cu ANSVSA, pentru clarificarea trasabilității cărnii de porc românești, cu scopul de a facilita identificarea produselor autohtone de către consumatori. Pe segmentul ouălor, România înregistrează un grad de autosuficiență de 120%, iar sectorul avicol își poate menține livrările către piața internă fără dificultăți.

George Bădescu, director executiv AMRCR, a confirmat disponibilitatea retailerilor de a crește prezența produselor românești la raft. Potrivit acestuia, un nivel de 70–75% carne de porc românească în magazine în perioada sărbătorilor este un obiectiv realist, în linie cu preferințele consumatorilor și cu investițiile realizate de fermieri.

Ministerul Agriculturii va continua dialogul cu fermierii, procesatorii și retailerii, pentru a sprijini competitivitatea produselor autohtone și pentru a asigura consumatorilor acces la alimente sigure și conforme cu cerințele pieței.

 

Did you learn something new from this article?

Previous article
Next article

Read also:

Are you ready to grow your business?

Subscribe to our newsletter to stay up to date with the latest news.