136
Pretul la carnea de porc sigur va creste, pentru ca, atat timp cat inputurile sunt pe un trend agresiv crescator, inevitabil ori cresti pretul, ori intri in faliment - si asta nu este o chestie exclusiv romaneasca, ci se petrece la nivel mondial. Atunci cand inputurile cresc foarte mult, trebuie sa cresti, pentru ca altfel dai faliment, a declarat, Gabriel Ionescu, coordonator consultanta AgroManager, citat de Agerpres, la masa rotunda cu tema Cresterea porcinelor - oportunitate de dezvoltare pentru agricultura romaneasca. Acesta nu a putut sa faca o estimare privind procentul cu care ar putea creste pretul carnii de porc, insa a precizat ca impactul pretului furajelor in costul de productie poate ajunge pana la 70%. Mi-e greu sa estimez. Sunt atat de multi factori implicati... Aici s-a spus ca impactul mancarii poate merge pana la 70% - poate mai putin, 50 - 60%, dar este un impact major. Mancarea decide evolutia pretului. Mancarea se regaseste si in pretul purcelusului care este cumparat de fermele de ingrasare, dar se regaseste si in ingrasarea propriu-zisa. Pretul cerealelor a crescut cu 50%, chiar cu 100% in unele cazuri, deci, inevitabil, se va regasi si in evolutia pretului la carnea de porc, a explicat Gabriel Ionescu. Potrivit specialistului AgroManager, pretul carnii de porc in viu este, in prezent, 6 lei/kilogram, in conditiile in care in urma cu cateva saptamani era de 6,4 lei/kilogram. Daca ne uitam la ce se intampla in Europa, pretul ar trebui sa fie undeva pe la 7 lei/kilogram. Este o inertie care nu este in regula, dar speram sa-si revina, a adaugat acesta.