126
Aceasta situatie ingrijoreaza tot mai mult asociatia crescatorilor, mai ales ca aceasta diferenta de cost de productie nu va putea fi compensata de o noua incercare de eficientizare a costurilor din lantul de productie si, inevitabil, se va rasfrange asupra verigii finale a acestui lant, consumatorul, prin preturi mai mari practicate la carnea de pasare. Furajele reprezinta de departe cea mai importanta componenta a pretului de productie pentru acest tip de carne. Conform datelor organizatiei, preturile la grau si porumb au crescut cu 50 de procente in ultimele luni. In acelasi timp, preturile la boabele de soia au crescut cu aproape 20%.Mai mult, aceste cresteri de preturi la furaje s-ar putea accentua, in functie de recolta ce va fi inregistrata in emisfera nordica. Sperantele fermierilor crescatori de pasari se leaga de anul viitor, atunci cand previziunile meteorologilor arata o imbunatatire a conditiilor atmosferice, reliefata intr-o crestere a productie agricole mondiale si, deci, o scadere a preturilor la furaje. Insa, chiar daca preturile platite pentru produsele alimentare vor creste, vanzarile de carne de pasare vor spori si ele, deoarece pretul proteinei, a cheltuielilor efectuate pentru obtinerea carnii de pasare, sunt mai mici decat cele efectuate pentru alte tipuri de carne.