Dupa cum a declarat John Dalli, Comisarul European pentru sanatate si protectia consumatorilor, cele mai lovite de aceasta masura vor fi intreprinderile mici si mijlocii care vor fi nevoite sa isi regandeasca planurile de refinantare. Renate Sommer, raportor pentru Parlamentul European, a declarat ca pe noile etichete vor fi incluse obligatoriu casete nutritionale care vor furniza informatii despre alergeni si lista ingredientelor. Ca o regula generala, pentru informatiile obligatorii marimea fontului va fi 1,2 mm. Cum 80 % dintre producatorii europeni de alimente sunt IMM-uri, Renate Sommer se asteapta ca sumele care vor fi investite in adaptarea noilor etichete vor fi recuperate de acestia prin majorarea pretului produselor. Oricum, a adaugat ea, noile norm ear trebui sa ofere industriei alimentare europene o mai mare credibilitate in fata consumatorilor, dar si o mai buna acoperire juridica. Informatiile obligatorii care vor trebui cuprinse in eticheta se vor referi la continutul de energie exprimat in Kcal, cantitatea de grasimi, grasimi saturate, carbohidrati, zaharuri, proteine si sare, trebuind sa fie figureze intr-un tabel lizibil, datele fiind exprimate pe 100 g, pe 100 ml, dar pot fi exprimate pe plusul de portie. Substante alergene trebuie sa fie evidentiate in lista de ingrediente si tara de origine pentru carnea proaspata de la porcine, ovine, caprine si pasari de curte. Aceste informatii vor fi mentionate in partea de sus a etichetelor sau ambalajelor. Astfel de informatii trebuie sa fie trecute si pentru carnea de vita, miere, ulei de masline, fructe si legume proaspete. Aceasta norma de etichetare ar putea fi extinsa la produsele alimentare, cum ar fi carnea, atunci cand este utilizat ca ingredient alimentar, lapte sau neprelucrate, dar in acest caz, Comisia Europeana trebuie sa procedeze la evaluarile de impact. Parlamentul European a aprobat noile Normele de etichetare cu 606 de voturi pentru, 46 contra si 26 de abtineri.(I.S.)