108

Conform FAO și OECD, produsele fermentate au înregistrat în 2024 una dintre cele mai stabile cereri din piața lactatelor, cu creșteri de +2–3% în UE. Iaurtul și kefirul sunt principalele motoare, datorită beneficiilor percepute pentru digestie și microbiom.
INS raportează creșteri consecutive la vânzările de iaurt simplu și kefir, în special în segmentul urban. Categoriile cu cea mai bună performanță sunt cele ambalate în formate mici (100–200 g), unde vânzările au avansat cu peste +5% în 2024. Creșterea este susținută și de interesul pentru produse cu 3–4 ingrediente și fără adaosuri.
Eurobarometrul 2024 indică faptul că peste 55% dintre consumatorii europeni aleg produse fermentate pentru că le consideră „ușor de consumat și predictibile” în raport cu prețul și valoarea nutritivă. Aceste caracteristici favorizează procesatorii care pot asigura un control constant al acidității și al florei lactice.
În 2025, categoria fermentatelor va rămâne una dintre cele mai sigure piețe pentru procesatori, datorită cererii stabile, costurilor de producție predictibile și adaptabilității la preferințele consumatorilor.
(Foto: Freepik)