207
Procesarea produselor agricole reprezinta o activitate deosebit de importanta pentru orice exploatatie care doreste sa fie profitabila pe termen lung. In acest sens, fermierii au posibilitatea sa depuna proiecte de finantare cu fonduri europene prin intermediul submasurii 4.2 – Sprijin pentru investitii in procesarea/ marketingul produselor, din cadrul PNDR 2014-2020. Va prezentam principiile cu ajutorul carora AFIR selectioneaza proiectele pentru finantare, potrivit prevederilor din varianta consultativa a Ghidului Solicitantului aferent submasurii 4.2., așa cum au fost publicate de Știrile Agricole.
Operatiuni care vizeaza crearea lantului alimentar integrat respectiv colectare, procesare, depozitare si comercializare directa*; Se vor puncta proiectele ce propun investitii noi in toate componentele lantului alimentar – 35 puncte. Sunt punctate si proiectele care isi propun investitii in componente ce completeaza integral lantul alimentar (deja detin una sau mai multe componente, iar prin proiect isi propun realizarea componentelor lipsa). Operatiuni care vizeaza crearea lantul alimentar integrat prin intermediul OIPA recunoscute, respectiv colectare, procesare, depozitare si comercializare directa – 28 pOperatiuni care vizeaza crearea lantului alimentar ce integreaza sistemul de colectare, procesare si depozitare (fara comercializare directa) – 26 pOperatiuni care vizeaza crearea lantului alimentar ce integreaza sistemul de colectare, depozitare si conditionare, comercializare directa – 24 p
Proiecte care promoveaza investitii destinate exclusiv produselor ecologice – 15 pProiecte care promoveaza investitii destinate produselor care participa la sisteme din domeniul calitatii produselor agricole si alimentare recunoscute la nivel european – 15 pProiecte care promoveaza investitii destinate produselor care participa la sisteme din domeniul calitatii produselor agricole si alimentare recunoscute la nivel national si anume: produse exclusiv traditionale – 13 pProiecte care promoveaza investitii destinate produselor care participa la sisteme din domeniul calitatii produselor agricole si alimentare recunoscute la nivel national si anume: produse alimentare obtinute conform unei retete consacrate romanesti – 12 p
Proiecte de investitii promovate de cooperative sau grupuri de producatori – 15 p
Proiectul vizeaza amplasarea unitatii intr-o zona in care este necesara o capacitate de prelucrare/ depozitare/abatorizare identificata in raport cu potentialul existent, dupa cum urmeaza: Potential ridicat de absorbtie a materiei prime – 20 pPotential mediu de absorbtie a materiei prime – 15 pPotential redus de absorbtie a materiei prime – 10 p Pentru intrega perioada de programare 2014 – 2020 Romania beneficiaza de o alocare financiara totala de 9,47 miliarde de euro. De asemenea, alocarea bugetara totala a Masurilor implementate la nivelul AFIR se ridica la 4,87 miliarde de euro.