În perioada de fătare a oilor, fermierii
trebuie să respecte un set de reguli de zoo-igienă pentru a avea rezultate
corespunzătoare, după cum urmează:
-
Pe toată perioada de gestație
oile trebuie atent supravegheate, se va evita aglomerarea lor în adăpost,
dar și la intrarea și ieșirea din adăposturi sau padocuri.
-
Furajele vor fi de cea mai bună
calitate, nu se vor administra furaje mucegăite iar cu două săptămâni
înainte de fătare, se vor scoate din rație furajele însilozate sau murate.
-
Nu se administrează apă rece
pentru a se evita avorturile.
-
În ultima parte a gestației se
va tunde lâna din jurul cozii și a ugerului pentru a se putea asigura o
bună igienă a suptului și/sau mulsului. Această acțiune trebuie făcută cu
multă atenție, având în vedere gestația avansată și posibilitatea
producerii de avorturi prin lovire.
-
Pregătirea adăposturilor pentru
fătare: realizând un compartiment pentru oi gestante, o maternitate și un
compartiment pentru miei. În maternitate se vor amenaja boxe individuale
de fătare, cu dimensiunile de 1,2/0,6 – 0,8 m, se va asigura o temperatură
de 18-20 C, se dezinfectează, se văruiește iar după populare așternutul se
schimbă zilnic.
-
Simptomele fătării: cu 1-2 zile
înainte de fătare abdomenul se lasă în jos, ugerul se mărește și devine
turgescent, vulva se tumefiază. În apropierea momentului fătării, oaia
devine neliniștită, caută un loc retras, se culcă și se ridică des. Când
se observă aceste simptome, oaia trebuie introdusă în boxa de fătare.
Expulzarea fetusului durează 30-40 de minute, iar în caz de fătare
gemelară, al doilea fetus este expulzat la 15-20 de minute după primul.
Placenta este expulzată în primele 3 ore după fătare iar involuția
uterului se face în aproximativ 30 de zile.
-
Îngrijirea mieilor după fătare:
după expulzare, mielului i se acordă primele îngrijiri – se îndepărtează
mucozitățile de pe cap, din zona gurii și a nărilor, se secționează
cordonul ombilical la 4-5 cm de abdomen, dacă acesta nu s-a rupt în timpul
fătării și se tamponează cu tinctură de iod. În continuare, mielul este
lăsat aproximativ 20-30 de minute să fie lins de oaie, ceea ce echivalează
cu un masaj care activează circulația sângelui. După aceasta, se trece la
pregătirea oii pentru prima alăptare, prin curățarea ugerului și mulgerea
primelor jeturi de colostru.
-
Hrănirea mieilor în primele
zile după fătare: după vârsta de 8-10 zile se poate începe administrarea,
în locuri special amenajate, de furaje combinate și fân de lucernă de cea
mai bună calitate. În cazul mieilor gemeni, când oaia nu are lapte, sau a
murit, fermierii vor apleca mieii la oi doici, fătate aproximativ în
aceeași perioadă, sau vor recurge la alăptarea la biberon cu lapte de
vacă.
-
Perioada de ”miel crud” durează
de la 0 la 7 zile, cea de miel mijlociu de la 8 la 30 de zile iar cea de
”miel zburat” de la 31 la 65 de zile. Compartimentul de întreținere a
oilor fătate cu miei ”zburați” se amenajează în boxe comune, asigurând
pentru fiecare oaie cu miel o suprafață de aproximativ 1,6 m².
-
Înțărcarea mieilor – se face în
funcție de rasă, vârstă și greutate corporală, dar și de destinația pe
care o vor avea mieii (pentru înlocuirea efectivului reformă, prăsilă,
îngrășare sau sacrificare în perioada pascală). Se recomandă ca înțărcarea
mieilor să se facă treptat, timp de 4-5 zile. Mieii vor fi izolați de mame
peste noapte iar dimineața oile se mulg, urmând ca în zilele următoare
mieii să fie lăsați cu mamele câteva ore în timpul zilei, în felul acesta
se diminuează stresul de înțărcare. După perioadele când mieii sunt
separați de oi, acestea se mulg. Când înțărcarea mieilor se face brusc,
mieii prezintă o stare de indispoziție, slăbesc și uneori se pot îmbolnăvi.
În perioada înțărcării rația furajeră se completează cu furaje de cea mai
bună calitate.