Farm

400

Risc de creștere a focarelor de gripă aviară

autor

MeetMilk.ro

distribuie

EFSA informează că situația privind gripa aviară continuă să evolueze în Europa și la nivel global, cu raportări de noi focare la păsări și infecții ocazionale la mamifere.

Infecții umane sporadice

Au fost raportate infecții umane sporadice în țări din afara UE, în timp ce riscul pentru publicul din UE rămâne scăzut. Acestea sunt câteva dintre constatările din cel mai recent raport privind gripa aviară al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA), Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) și laboratorul de referință al UE (EURL).

Virusurile gripei aviare foarte patogene (HPAI) au cauzat o creștere a cazurilor la păsările sălbatice, în special la pescăruși, în UE și continuă să provoace infecții ocazionale la mamifere. Numărul focarelor la păsări între decembrie 2022 și martie 2023 în UE a scăzut de la punctul maxim din noiembrie 2022.

O mortalitate anormală în masă la pescăruși a fost observată în țări precum Franța, Belgia, Țările de Jos și Italia.

Riscul de infecție la păsările de curte poate crește în lunile următoare, pe măsură ce pescărușii se răspândesc în interior, eventual suprapunându-se cu zonele de producție a păsărilor de curte. EFSA și EURL recomandă ca strategiile de prevenire să fie implementate în zonele de producție de păsări.

Supravegherea mamiferelor susceptibile

Mutațiile asociate cu adaptarea genetică la mamifere au fost detectate în unele dintre virusurile circulante atât la mamifere, cât și la păsări.

În plus, evenimentele recente de mortalitate în masă la mamifere, cum ar fi leii de mare, sugerează o potențială transmitere între mamifere a virusului HPAI.

În acest context, oamenii de știință EFSA și EURL recomandă extinderea și îmbunătățirea supravegherii la mamiferele sălbatice și de crescătorie, în special nurcii americane și porcii, în anumite zone în care este prezentă HPAI.

Risc scăzut pentru populația generală

În timp ce au fost raportate infecții sporadice de gripă aviară la oameni care duc la boli severe și rezultate fatale, infecțiile umane rămân un eveniment rar.

Majoritatea infecțiilor umane grave raportate recent din țări din afara UE au fost legate de persoane expuse la păsări de curte bolnave și moarte, care nu purtau echipament de protecție personală, în special în fermele din curte.

ECDC evaluează că riscul pentru publicul larg din Europa rămâne scăzut și scăzut spre moderat pentru lucrători și alte persoane în contact cu păsări și mamifere bolnave și moarte potențial infectate.

ECDC confirmă faptul că virusurile HPAI aflate în prezent în circulație sunt susceptibile la medicamentele antivirale disponibile pentru oameni și că acești virusuri se leagă de preferință la receptorii asemănători aviarilor prezenți la păsări și nu la receptorii asemănători oamenilor.

ECDC, EFSA și EURL recomandă utilizarea adecvată a echipamentului individual de protecție atunci când intră în contact cu păsările. Persoanele expuse la păsări sau mamifere infectate ar trebui testate și urmărite, pentru a identifica din timp potențialele cazuri de transmitere.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2