EFSA și Agenția Europană a Medicamentelor (EMA) vor efectua împreună o evaluare a riscurilor potențiale pentru oameni ale reziduurilor medicamentului pentru durere administrat animalelor, fenilbutazona, cunoscut ca bute, informează globalmeatnews.com. Agențiile acționează la cererea Comisiei Europene în urma scandalului recent privind contaminarea cu bute, care a fost găsită în ADN-ul de cal din produsele din carne de vită din Europa. Bute a fost găsit într-un număr de carcase de cal care urmau să fie introduse în lanțul alimentar din Europa, precum și în burgerii și chifteluțele vândute în Portugalia. EFSA și EMA au spus că vor folosi toate ”evidențele științifice” pentru a evalua riscul referitor la consumul de carne de cal propriu-zisă, precum și riscurile din produsele contaminate ilegal cu carne de cal. Ei vor oferi deasemenea sfaturi și vor vedea dacă sunt necesare controale adiționale pentru a minimiza aceste riscuri. Comisia a cerut ca acest raport să fie gata până pe 15 aprilie a.c.