Livrarile de carne din tara noastra au fost interzise de mai multi ani, din cauza aparitiei a numeroase focare de pesta porcina clasica. Odata cu oprirea vaccinarii animalelor din unitatile industriale de crestere, UE permite reluarea exporturilor de carne proaspata si produse care contin acest tip de carne provenita din zonele neafectate de pesta porcina. Romania va fi monitorizata in continuare de Comisia Europeana, in ciuda avizului favorabil primit recent, urmand ca, la inceputul anului 2010, sa aiba loc mai multe inspectii comunitare in tara noastra, pentru a urmari mai departe evolutia pestei porcine clasice dupa oprirea vaccinarii, precum si capacitatea unitatilor de procesare aprobate, de a implementa sistemul lohn in conditii de siguranta si transparenta. Autoritatile locale au cerut de mai multe ori la Bruxelles ca, incepand cu 1 ianuarie 2010, unitatile de procesare a carnii de porc care prelucreaza carne provenita din zonele europene neafectate oficial de pesta porcina clasica, sa poata livra pe piata unica europeana produse purtand marci romanesti. Conditia aprobarii acestora a fost capacitatea de a demonstra trasabilitatea carnii materie prima si a productiei destinate exportului. In urma celor discutate, Romania a trimis Comisiei Europene solicitarea oficiala privind deblocarea exporturilor la sfarsitul lunii octombrie 2009.