După numai câteva zile de scandal internațional al cărnii de cal generat de fraudele companiilor franțuzești și britanice, scandal în care presa tabloidă din Marea Britanie și Franța, alături de câțiva oficiali occidentali iresponsabili, sectorul de carne din România resimte deja efecte negative. Astfel, Mihai Vișan, Director executiv al Asociației Române a Cărnii, a declarat pentru postul Digi24 că ”exporturile de carne de vită ale unor firme din România au fost suspendate. Nu este vorba de rezilieri de contract ci de, să-i spunem, o oarecare punere în așteptare, fapt care a dus deja la pierderi de milioane de euro”. Și Stanca Tudor, Director executiv al APCPR, a confirmat pentru același post de televiziune efectele negative ale scandalului: ”Ca și cum nu era de ajuns scăderea consumului, efectele scandalului cărnii de cal s-a extins și asupra cărnii de porc”. Rămâne de văzut care va fi reacția oficialilor români. Pentru că, dacă parchetul din Marea Britanie a procedat, deja, la arestări, dacă guvernul de la Paris a prezentat dovezi care disculpă total România, îl loc de o poziție fermă a MADR, ministrul Daniel Constantin s-a rezumat la a declara că: ”Până la urmă, nu este decât o problemă comercială care trebuie reglată între companii”, de aici înțelegând că producătorii și procesatorii români sunt lăsați să se descurce singuri!" În schimb, premierul Vitor Ponta a cerut, într-un interviu acordat postului CNN, pedepsirea drastică a vinovaților, neexcluzând posibilitatea ca România să ceară despăgubiri. (IS)