Pe langa factorilor implicati in cresterea suinelor (de la marile exploatatii la micii crescatori), cei responsabili de abatorizare si procesare/transare primara vor fi obligati sa mearga exclusiv pe drumul trasat de Directiva 93/113CE si Ordinul ANSVSA 180/2006. Sunt actele normative ce stabilesc conditiile de sacrificare a animalelor (inclusiv a porcilor), cu respectarea normelor sanitare veterinare prevazute de normativele UE si inmplementate in legislatia romaneasca. Operatiunea asomarii porcilor inaintea sacrificarii este obligatorie in toate abatoarele (functionale numai autorizate sanitar-veterinar) prin folosirea pistolului cu glont captiv. Pentru respectarea acestei cerinte legislative, medicii veterinari angajati, dar si cei de libera practica concesionari din cadrul cincumscriptiilor locale sunt obligatoriu dotati cu pistol cu glont captiv pentru asomare. Liber profesionistii au la dispozitie cite 40 de capse aferente, urmind sa efectueze operatia la cererea crescatorilor, inaintea sacrificarii. (TS)