348
Cutiile de carton aseptice sunt cea mai populară formă de ambalare aseptică din lume, notează DairyReporter. Potrivit Alianței pentru Cutii de Băuturi și Mediu (ACE), 51% din cutiile de băuturi din UE sunt reciclate. Dar analiza Zero Waste Europe indică faptul că această cifră ar putea fi denaturată prin includerea particulelor de alimente și băuturi care rămân pe ambalaj în momentul reciclării.
Probleme cu designul
Există, de asemenea, probleme cu designul ambalajului în sine. Deși există puține îndoieli cu privire la beneficiile cutiilor pentru băuturi - sunt ușoare, ușor de transportat și pot păstra alimentele proaspete pentru mai mult timp - există dezavantaje clare cu care se luptă atât producătorii, cât și consumatorii.
Cutiile de carton stabile la raft sunt de obicei realizate dintr-un amestec de hârtie, plastic și aluminiu (în medie, 72,5% plăci fibroase, 24% polimer și 3,5% aluminiu conform Zero Waste Europe), iar detașarea hârtiei de restul este locul în care provoacă. minciuni.
Când i-am întrebat pe producătorii de carton pentru băuturi Tetra Pak și SIG ce fac pentru a crește ratele de reciclare pentru acest tip de ambalaj, ambele companii au subliniat că cutiile de carton sunt reciclabile prin proiectare – dar există bariere de infrastructură și alte provocări regionale care nu au fost încă abordate pe deplin. .
„Cutiile aseptice pentru băuturi oferă deja o amprentă de mediu semnificativ mai mică decât tipurile alternative de ambalaj, datorită ponderii lor mari de materiale regenerabile, greutății ușoare și designului eficient”, ne-a spus un purtător de cuvânt al SIG.
„Principalul nostru obiectiv de investiții pentru creșterea capacității de reciclare este pe mai multe instalații pentru reciclarea polimerului și aluminiului rămas – fie împreună ca material robust PolyAl care poate fi folosit pentru țigle sau mobilier, fie separat pentru a permite aplicații mai largi pentru materialele reciclate.
„De asemenea, colaborăm cu clienții și alți jucători din industria noastră pentru a extinde infrastructura de reciclare și sistemele de colectare în întreaga lume, ca parte a foii noastre de parcurs de responsabilitate comună pentru a crește rata de reciclare a ambalajelor de carton.”
Davide Braghiroli, director de produs, materiale de ambalare, bariere alternative la Tetra Pak, a împărtășit sentimentul: „Pachetele din carton sunt reciclabile - sunt din ce în ce mai mult colectate și reciclate acolo unde există infrastructuri eficiente de gestionare a deșeurilor și de reciclare. De exemplu, ele sunt reciclate la scară în Europa.
Circumstanțe variabile
„Cu toate acestea, circumstanțele variază foarte mult pe tot globul, cu seturi diferite de oportunități și provocări.” El a adăugat că „în multe țări sunt necesare schimbări sistemice pentru a crește rata de colectare, precum și investiții mari pentru a crește capacitatea fabricilor de hârtie și a infrastructurii reciclatorilor poliAl”.
„În UE, industria cartonului pentru băuturi a investit 200 milioane EUR/213,3 milioane USD în creșterea capacităților de reciclare a cartonului pentru băuturi și urmează să crească această cifră la 320 milioane EUR/341,3 milioane USD până în 2027.
„Există, de asemenea, recunoașterea faptului că, pentru a crește ratele de reciclare, cutiile de carton trebuie să fie atractive pentru reciclatori.
„Accelerăm cercetarea și dezvoltarea în ambalaje din carton care sunt realizate cu o structură de material simplificată, utilizare redusă a plasticului virgin pe bază de fosile și conținut crescut de hârtie.”
Atât SIG, cât și Tetra Pak au inovat în ultimul deceniu pentru a aduce alternative mai durabile producătorilor de alimente și băuturi. În 2010, SIG a lansat combibloc EcoPlus – o cutie aseptică care nu conținea aluminiu și avea o amprentă de carbon cu 27% mai mică decât materialul de ambalare standard al SIG.
Ulterior, compania a introdus Signature100, care a oferit o amprentă cu 58% mai mică. Ambele produse erau potrivite pentru laptele alb simplu și alte produse insensibile la oxigen, iar în 2022, SIG a lansat și SignatureEvo, pentru a oferi o soluție similară pentru produsele sensibile la oxigen, cum ar fi sucuri și lapte aromat.
Între timp, Tetra Pak lucrează la o suită de soluții alternative de barieră, inclusiv primul înlocuitor de barieră din industrie pe bază de fibre pentru aluminiu. „
Datorită ponderii sale crescute de material regenerabil, conceptul de cutie cu barieră pe bază de fibre este de așteptat să ofere o reducere substanțială a carbonului în comparație cu cutiile aseptice tradiționale, împreună cu o durată de depozitare comparabilă și proprietăți de protecție a alimentelor”, a explicat Braghiroli.
„În plus, cutiile de carton cu conținut mai mare de hârtie sunt și mai atractive pentru fabricile de hârtie; astfel, acest concept prezintă un potențial clar pentru realizarea unei economii circulare cu emisii reduse de carbon pentru ambalaje.”
„Bariera pe bază de fibre reprezintă un marker critic în activitatea noastră pe termen lung privind proiectarea pentru reciclare, unde creșterea conținutului de hârtie regenerabilă rămâne o prioritate cheie.” – Davide Braghiroli, Tetra Pak
„Ca parte a acestei lucrări, suntem, de asemenea, continuu eExplorarea alternativelor durabile care ne trec de la materiale cu conținut ridicat de carbon, pe bază de fosile, la materiale cu emisii scăzute de carbon, regenerabile și din surse responsabile. În acest context, am vândut 17,6 miliarde de pachete pe bază de plante și 10,8 miliarde de capace pe bază de plante în 2021, ceea ce echivalează cu 96 de kilograme de tone de CO2 economisite în comparație cu plasticul pe bază de fosile.”
El a continuat: „Lucrările noastre privind barierele alternative urmăresc să sporească și mai mult valoarea pentru reciclatori. Investim aproximativ 100 de milioane de euro pe an în următorii 5-10 ani pentru a dezvolta soluții de ambalare durabile.
Ambiția noastră este să oferim clienților pachete aseptice cu o barieră alternativă, iar aceasta include pachetul cu barieră pe bază de fibre. Ce să înlocuiți și când va fi o decizie condusă de echipele de piață în aliniere cu clienții lor.”
Termoformarea materialelor plastice: o altă enigma de reciclare
Producătorul de ambalaje Amcor a dezvăluit recent un nou film termoformabil pentru brânză tare. Se spune că DairySeal este reciclabil în fluxurile de polietilenă și oferă o reducere de carbon cu 80% în comparație cu filmele tradiționale din poliamidă (PA) sau polietilenă (PE).
Potrivit studiului Plastics Recyclers Europe din 2020, Piața filmelor flexibile în Europa: Situația actuală, doar 23% din toate filmele PE din ambalajele alimentare sunt reciclate, iar peliculele eliminate în fluxul de colectare casnică pot fi dificil de reciclat din cauza contaminării și chiar din cauza la tipul de folii din plastic sunt realizate.
„Provocările reciclării filmelor de termoformare sunt legate de conținutul de poliamidă și material de barieră în timpul procesului de sortare”, ne-a spus Yi Jiang, director de marketing, produse lactate, la Amcor EMEA.
„Ratele reale de reciclare depind de o serie de factori, inclusiv de designul ambalajului, infrastructura locală pentru reciclare și gradul de conștientizare mai largă a consumatorilor (înțelegerea ambalajului să pună în coșul desemnat).”
filmelor din Europa în ultimii ani, ratele de reciclare în gospodărie sunt încă destul de scăzute”, a recunoscut Jiang. Acesta este motivul pentru care Amcor a dezvoltat DairySeal, care a fost conceput pentru a fi soluția cuprinzătoare pentru infrastructura de sortare și reciclare. Noul film de termoformare este reciclabil în toate regiunile europene cu aburi flexibili din PE și sprijină Angajamentul de sustenabilitate 2025 al Amcor și agenda de sustenabilitate a clienților noștri.”
Dar, conform Cyclos-HTP - organismul independent de testare și certificare care a decis că DairySeal este pregătit pentru reciclare - doar unele țări europene, cum ar fi Austria, Belgia, Germania, Danemarca, Spania, Franța, Italia, Țările de Jos, Norvegia, Portugalia , și Slovenia au facilități pentru a recicla materialul la scară.
Jiang insistă însă că materialul oferă o soluție de ambalare rezistentă la viitor, chiar dacă comerțul în țări care încă nu reciclează PE. „Filmul nostru de termoformare DairySeal Recycle-Ready va oferi o soluție de viitor chiar și în regiunile în care reciclarea PE poate să nu fie încă stabilită. Vedem deja că această abordare este adoptată în special de clienții noștri multinaționali mai mari.”
Jiang a adăugat că, deși există un apetit din partea industriei de a adopta ambalaje reciclabile, există bariere legate de costuri și de infrastructură. „Majoritatea clienților noștri din Europa lucrează activ la teste și teste pentru a-și pregăti ambalajele pentru reciclare.”
Un factor cheie
„Unul dintre factorii cheie care afectează viteza și amploarea adoptării la nivel de client și de țară este cantitatea de resurse investite de o companie în dezvoltarea și introducerea de noi pachete pregătite pentru reciclare, abordarea gestionării implicațiilor operaționale și de cost, precum și disponibilitatea soluții de ambalare și infrastructură de reciclare.” - Yi Jiang, Amcor EMEA
Amcor spune că se angajează, de asemenea, cu industria mai largă și cu autoritățile de reglementare pentru a îmbunătăți ratele de reciclare.
„Suntem implicați activ în discuții cu părțile interesate pentru a stabili liniile directoare privind reciclabilitatea”, ne-a spus Jiang. „Aceste conversații se referă și la lanțul valoric al ambalajelor alimentare din perspectivă europeană prin intermediul inițiativei Circular Economy for Flexible Packaging, Recyclass și Packaging Recovery Organisation.
Activitățile sunt împărțite între prezentarea de dovezi științifice bazate pe testarea reciclării a ceea ce este cu adevărat reciclabil și dezvoltarea de noi soluții în limitele ghidurilor.”
Sentimentul a fost preluat de Davide Braghiroli de la Tetra Pak, care a adăugat: „În UE, cutiile pentru băuturi ambalează aproximativ 75% din lapte, 59% din sucuri și o pondere majoră a alternativelor lactate, ca atare, jucând un rol crucial pentru a permite un aliment rezistent. sistem. Am intensificat dialogul și investițiile cu mai multe părți interesate pentru a ne asigura că materialele din aceste cutii de carton pot reintra în economie la sfârșitul utilizării lor.
„Ca industrie, avem ambiția de a atinge o rată de colectare de 90% și o rată efectivă de reciclare de 70% în Uniunea Europeană până în 2030.”
Purtătorul de cuvânt al SIG a concluzionat: „De asemenea, susținem și promovăm inițiative pentru a crește colectarea și reciclarea cutiilor uzate de băuturi prin parteneriate industriale, de exemplu ACE, EXTR.ACT sau Consumer Goods Forum, și facem, de asemenea, parte din producția națională. organizații de responsabilitate, asociații industriale și alte grupuri de interese care încearcă să promoveze reciclarea în țări cheie de pe glob.”
Surse:
1 Aseptic Packaging Demand to Grow 5.5% Annually Through 2026 The Freedonia Group Published August 2022
2 Recycling of multilayer composite packaging: the beverage carton A report on the recycling rates of beverage cartons in Germany, Spain, Sweden and the UK December 2020 www.zerowasteeurope.eu