La cea mai recentă reuniune a Consiliului pentru Agricultură și Pescuit care a avut loc pe 15 iulie a.c., delegația olandeză a propus ca pe etichetele produsele din carne provenind de la animale care au fost sacrificate fără asomare să fie specificat acest lucru în viitor. Miniștrii au fost informați de către reprezentanții Olandei cu privire la problema etichetării cărnii de la animalele sacrificate fără asomare. Unele state membre au sprijinit cererea Olandei, care a subliniat importanța studiului CE referitor la informarea consumatorilor cu privire la asomarea animalelor. Pe baza rezultatelor acestui studiu, propuneri legislative ar putea fi prezentate de către Comisie. Alte delegații au remarcat faptul că măsura în care consumatorii europeni ar fi interesați să afle aceste informații nu este clară și că acest studiu ar trebui să includă o evaluare a consecințelor economice ale unor astfel de măsuri pentru sectorul cărnii. Comisia a emis un memento în care precizează că sacrificarea fără asomare este permisă numai în temeiul legislației UE, în contextul sacrificării prevăzute de anumite ritualuri religioase. Dorind să identifice mai bine cererea potențială de transparență pentru a permite consumatorilor să aleagă să cumpere carne doar de la animalele care au fost asomate, Comisia a decis - în cadrul strategiei UE privind bunăstarea animalelor 2012-2015 - să lanseze un studiu cu privire la posibilitatea de a oferi consumatorilor informații cu privire la asomarea animalelor. Acest studiu este în curs de desfășurare și rezultatele sale sunt așteptate în luna aprilie 2014.