316
DairyReporter notează că un nou raport Feedback EU a constatat că compania multinațională olandeză de servicii bancare și financiare, Rabobank, a oferit finanțare de miliarde de dolari unora dintre cele mai mari companii industriale de creștere a animalelor din lume.
Miliarde pentru cei mari
Publicația subliniază modul în care, între 2015 și 2021, Rabobank a oferit servicii financiare extinse unor organizații precum JBS, Marfrig, Tyson Foods, Dairy Farmers of America și Fonterra, inclusiv un total de 1,941 miliarde de dolari în împrumuturi corporative, subscriere de 1,221 miliarde de dolari în emisiuni de obligațiuni și oferirea de facilități de credit revolving.
Datele financiare la care se face referire în raportul Feedback EU se bazează pe două seturi de date comandate de Feedback EU de la firma de cercetare non-profit Profundo, utilizând Refinitiv, Bloomberg, IJGlobal, Trade Finance Analytics, publicațiile companiei, registrele companiei și arhivele media pentru a identifica informații financiare. relatii.
Un grup de organizații, inclusiv Feedback EU, Feedback Global, World Animal Protection și BankTrack, au cerut Rabobank să înceteze de urgență finanțarea marilor companii de creștere a animalelor.
Într-o scrisoare comună adresată CEO-ului băncii, grupul subliniază că expunerea continuă la companiile industriale de creștere a animalelor la scară largă va afecta reputația și afacerile Rabobank, inclusiv riscurile de pierdere a veniturilor și active eșuate.
„În contradicție directă cu angajamentul său față de obiectivele Acordului de la Paris, Acordului olandez privind schimbările climatice și Angajamentul față de agricultură și păduri durabile, Rabobank este în prezent unul dintre cei mai mari susținători financiari ai companiilor industriale de creștere a animalelor”, au spus aceștia.
JBS, Marfrig, Tyson Foods, Dairy Farmers of America și Fonterra – combinate au generat aproximativ 550,8 milioane de tone de gaze cu efect de seră (GWP100) în 2021, emitând împreună aproape la fel de mult decât emisiile totale ale Țărilor de Jos și Regatului Unit la un loc, au spus militanții. .
Ei au citat un plan de 25 de miliarde de euro, anunțat de guvernul olandez în 2021, pentru a reduce numărul de animale cu 30% până în 2030, pentru a se conforma reglementărilor UE privind nitrații.
„În octombrie 2022, Parlamentul olandez a adoptat o moțiune care va cere instituțiilor financiare să gestioneze riscurile de credit datorate activelor eșuate, ceea ce înseamnă că acestea au obligația de a suporta pierderile care decurg din aceste tipuri de riscuri de credit.
„Dacă guvernul olandez va continua să adopte moțiunea și să dezvolte politici specifice, Rabobank va trebui să anuleze o parte substanțială din portofoliul său de credite, cu excepția cazului în care ia măsuri pentru a-și reduce expunerea față de companiile industriale de creștere a animalelor.
Acest lucru evidențiază riscurile de reglementare semnificative la care este expusă Rabobank, continuând să ofere finanțare companiilor industriale de creștere a animalelor”, au menționat organizațiile.
Dacă Rabobank intenționează să continue să finanțeze aceste companii, ei au spus că vor primi o explicație a modului în care o astfel de decizie poate fi compatibilă cu menținerea la niveluri sigure ale schimbărilor climatice și atingerea defrișărilor zero, protejând în același timp bunăstarea animalelor.
Rabobank răspunde
Rabobank a trimis prin e-mail FeedNavigator declarația sa ca răspuns la afirmațiile din raport:
„Rabobank susține obiectivele climatice de la Paris. Scopul nostru este să ajutăm toți clienții de aici să fie mai ecologici. Dacă clienții nu respectă cerințele noastre de sustenabilitate, discutăm despre acest lucru și, ca bancă, putem reconsidera relația financiară cu un client dacă nu există modificări în ceea ce privește politicile noastre climatice.
„Feedback EU ridică preocupări importante și am dori să le trimitem la raportul nostru climatic, în care descriem modul în care dorim să ajutăm sectoarele cu cele mai multe emisii să atingă obiectivele climatice.
Se afirmă, de exemplu, că din 2027, sau mai devreme, dacă legea prevede, vom finanța clienții din sectoarele cu emisii mari doar dacă au obiective de reducere a CO2 fundamentate științific. Invităm expeditorii scrisorii să discute despre acest lucru."
Finanțatorii „prinși de inerție”
Un raport al Fundației Changing Markets, publicat anul trecut, susținea că comunitatea investițională recunoaște riscurile schimbărilor climatice, dar este cuprinsă de o inerție care împiedică acțiunea.
Această organizație solicită instituțiilor financiare și actorilor din sectorul financiar să se angajeze cu industria cărnii și a produselor lactate și să se asigure că își începe transformarea prin reducerea radicală a emisiilor de carbon și metan.
Acțiunile pe care investitorii le pot lua variază de la solicitarea companiilor să raporteze și să reducă emisiile de metan până la sprijinirea creșterii proteinelor alternative cu adevărat durabile și a unor practici mai bune de producție a alimentelor, au spus autorii.
Iar raportul Global Canopy’s Forest 500, lansat în ianuarie 2021, a constatat că băncile, administratorii de active, fondurile de pensii și companiile de asigurări pot avea o influență uriașă asupra lanțurilor globale de aprovizionare care conduc defrișările.
Raportul susține că instituțiile financiare care sunt serioase în privința schimbărilor climatice ar trebui să stabilească politici care să acopere toate mărfurile cheie, să monitorizeze și să se angajeze cu companiile pentru a promova progresul în ceea ce privește defrișările și să renunțe la cele care nu reușesc să acționeze.