381
Potrivit Euractiv, UE ar trebui să se opună a ceea ce ar putea deveni prima fermă de caracatiță din lume, au declarat două organizații după ce au fost anunțate planurile pentru ceea ce ei au numit un proiect „crud” care urmează să fie amplasat în Insulele Canare.
Spaniolii în prim-plan
Planurile de a înființa o fermă de caracatiță de către compania spaniolă de fructe de mare Nueva Pescanova, și-a prezentat planurile Direcției Generale de Pescuit a guvernului Insulelor Canare, au fost dezvăluite de ONG-urile Eurogrup pentru Animale și Compasiunea în Agricultura Mondială.
Potrivit planurilor scurse, proiectul urmărește să strângă un milion de cefalopode în portul Las Palmas din Gran Canaria pentru a genera 3.000 de tone pentru consumul alimentar pe an.
Aceste planuri sunt însă „extrem de îngrijorătoare, atât din punct de vedere al bunăstării animalelor, cât și al mediului”, potrivit celor două ONG-uri care îndeamnă autoritățile publice să respingă cererea de construcție a companiei.
Un mediu crud și violent
Asociațiile indică în special metoda de sacrificare care implică apă rece ca gheața, deoarece „a fost dovedit științific că provoacă durere, frică și suferință considerabile, precum și moarte prelungită”.
De asemenea, ei deplâng rezervoarele „suprapopulate și sterile” – în care ar fi ținute 10 până la 15 animale pe metru cub de apă, spunând că acest lucru ar putea încuraja agresivitatea și chiar canibalismul.
Această metodă „va duce la ciocnirea lor între ele, ceea ce va provoca tensiune și stres. Ca și somonul, se pot ataca și se pot mânca unele pe altele”, a confirmat pentru EURACTIV Caroline Roose, europarlamentar care a scris recent un articol de opinie care se opune fermei.
Cealaltă problemă se referă la exploatarea resurselor sălbatice pentru hrănirea caracatițelor, în acest caz, uleiurile de pește, au mai spus Roose și asociațiile.
„Hrana provine de la mici pești pelagici prinși în Africa de Vest. Acest lucru privează populațiile de resursele lor, deoarece acești pești sălbatici sunt adesea principala lor sursă de proteine”, a adăugat Roose.
Legile UE privind bunăstarea animalelor
„Îndemnăm autoritățile din Insulele Canare să respingă planurile Nueva Pescanova și solicităm urgent UE să interzică creșterea caracatiței ca parte a actualei sale revizuiri legislative”, a mai spus Elena Lara, cercetător la Compassion in World Farming.
Neavând în prezent legi care să protejeze cefalopodele în UE, organizațiile vor să valorifice revizuirea legilor UE privind bunăstarea animalelor anunțată de Comisia Europeană în acest an.
„Vom face eforturi pentru includerea acestor probleme legate de fermele piscicole”, a spus Roose. „Comisia ignoră complet problema bunăstării animalelor în sectorul pescuitului și acvaculturii. Animalele acvatice sunt cele uitate în Europa”, a continuat ea.
Nueva Pescanova, totuși, neagă nivelurile extreme de suferință pe care ferma le-ar crea pentru caracatițe, potrivit BBC.
Reducerea presiunii asupra pescuitului
Ferma ar urma să „reducă presiunea asupra zonelor de pescuit și să asigure resurse durabile, sigure, sănătoase și controlate”, deoarece cererea tot mai mare de caracatiță sălbatică a dus la lipsuri de aprovizionare,
Ferma ar urma să „reducă presiunea asupra zonelor de pescuit și să asigure resurse durabile, sigure, sănătoase și controlate”, deoarece cererea tot mai mare de caracatiță sălbatică a dus la lipsuri de aprovizionare, a spus compania.
În ultimele decenii, cererea globală pentru delicatese a explodat, în special în Spania și Italia, dar și în SUA și Japonia. Aproximativ 350.000 de tone de caracatiță sunt capturate în fiecare an – de 10 ori mai mult decât în 1950. Drept urmare, resursele sălbatice se prăbușesc și pescuitul nu mai este capabil să satisfacă cererea.
Compania spaniolă și-a evidențiat, de asemenea, deceniile de cercetare în creșterea eficientă a animalelor, care respectă bunăstarea animalelor.
În ultimul deceniu (2010-2019), piața caracatiței a crescut de la 1,30 miliarde dolari la 2,72 miliarde dolari, potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).