119
Autoritatile de la Bruxelles au interzis, la inceputul anului 2004, orice importuri de carne de pasare proaspata si alte produse derivate provenind din Thailanda, ca urmare a aparitiei focarelor de gripa aviara inalt patogena de tipul H5N1. Intre timp, Thailanda a pus in aplicare o politica riguroasa de eradicare a virusului H5N1 de pe teritoriul tarii, urmarindu-se eliminarea rapida a animalelor infectate si supravegherea intensiva a efectivelor de pasari de curte. La randul ei, Comisia Europeana a adoptat mai multe masuri de protectie in scopul de a evita orice risc de introducere a virusului in efectivele de pasari de curte din Uniunea Europeana, si a pune in pericol sanatatea umana. In ultimii ani, expertii europeni au efectuat mai multe misiuni de inspectie in Thailanda, iar rezultatele din martie 2011 au creat un climat favorabil ridicarii acestei restrictii. La intalnirea din 2 aprilie 2012 a Comitetului permanent pentru lantul alimentar si sanatatea animala (SCoFCAH), statele membre au sustinut propunerea Comisiei Europene privind reluarea importurilor de carne de pasare din Thailanda, incepand cu a doua jumatate a anului.