Technologies

179

Verificarea X-Ray a produselor din carne și lapte

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Inspecția produselor a devenit un element indispensabil al producției de alimente, o parte inerentă a oricărui concept HACCP și o condiție absolut esențială a unei certificări IFS de succes. Orice contaminare a alimentelor cu impurități de orice fel poate avea consecințe grave pentru o companie, deoarece, în conformitate cu legea privind răspunderea pentru produs, fiecare producător este responsabil pentru contaminarea produselor sale. Sistemele de inspecție a contaminanților sunt utilizate pentru a preveni astfel de probleme. Detectoarele metalice sunt cele mai utile pentru detectarea metalelor magnetice și nemagnetice, dar își ating limitele, de exemplu, în inspecția materialelor de ambalare acoperite cu aluminiu. Contaminarea cu sticlă, ceramică, pietre și materiale similare constituie de asemenea o problemă serioasă. Iar, sistemele de detectare cu raze X pentru produsele alimentare sunt ideale pentru astfel de aplicații.Cum funcționează un sistem cu raze X?   Razele X pentru radiografiere sunt generate de un tub electric cu raze X. Un detector liniar măsoară radiația, fiind poziționat deasupra benzii transportoare. Razele X au o energie foarte mare și astfel pot penetra corpurile solide. În funcție de densitatea obiectului inspectat, atunci când trec prin produs, razele X sunt atenuate la un grad mai mare (densitate înaltă), sau mai mic (densitate scăzută).   De aceea, detectorul convertește radiația rămasă într-un semnal electric, iar diferențele rezultate din densitatea obiectului inspectat pot fi astfel reprezentate într-o imagine. Cu cât densitatea materialului este mai mare, cu atât este mai întunecată, conturându-se și reprezentarea acestuia. La rândul său, software-ul de procesare a imaginii detectează diferențele de contrast din imagine, evidențiind contaminanții sau produsele lipsă și emițând un semnal corespunzător.   Aplicații și limite tehnice   În principiu, sistemele cu raze X pot detecta orice contaminanți a căror densitate diferă în mod esențial de densitatea produsului care urmează a fi inspectat. De obicei, acest lucru se aplică pentru metale, precum și pentru sticlă, gresie, cuarț, șisturi și multe altele. Sistemele detectează, de asemenea, contaminanți care conțin elemente de valoare mai mare, cum ar fi PVC, PTFE, oase crude, și bulgări de sare.   O altă caracteristică specială a sistemelor cu raze X este că, în afară de contaminanți, acestea pot detecta și alte defecte de produs. Produsele lipsă în ambalaje, bule de aer nedorite, produse sub minimul de greutate sau peste maximul admis, produse rupte, deviații de formă și chiar poziții incorecte ale componentelor individuale, pot fi detectate într-o anumită măsură. Acest lucru nu numai că garantează puritatea produsului, dar îmbunătățește și mai mult calitatea produsului final.   Totuși, tehnologia cu raze X nu este capabilă să detecteze toate tipurile de contaminanți. De exemplu, nu este posibil să se detecteze folii subțiri, insecte sau moluște, păr, lemn, fibre, textile și materiale plastice care constau numai din hidrocarburi (PP, PA, PC etc). Sunt razele X periculoase?   Radiografiile sunt clasificate ca radiații ionizante, care, în caz de utilizare necorespunzătoare, pot fi periculoase pentru persoane. Potențialul de risc, totuși, depinde de energie și de doza de radiații. Întrucât producerea și prelucrarea produselor alimentare este, bineînțeles, un domeniu foarte sensibil, Uniunea Europeană a adoptat Directiva 1999/2 + 3EG, privind utilizarea sistemelor de inspecție cu raze X, pentru a garanta 100% siguranța produselor inspectate. În document se specifică: ”Alimentele pot fi inspectate cu raze X dacă doza absorbită [...] cu o energie maximă de radiație de 10 MeV nu depășește 0,5 Gy”.   Unele sisteme cu raze X au fost concepute pentru a funcționa cu mult sub limitele legale permise. Pentru comparație, tensiunea maximă permisă pentru raze X pentru inspecția produselor alimentare este de 10 MeV (mega electron volt) = 10.000 keV (kilo electron volt), dar sistemele performante funcționează cu max. 80 keV, adică, de 125 de ori mai puțin decât este permis.   Ca aspecte suplimentare de siguranță, producătorii garanează utilizarea absolut sigură a sistemelor cu raze X, în inspecția produselor din sectorul alimentar, respectând următoarele condiții:   - Se folosesc doar raze X de energie redusă și cu frecvență redusă- Tensiunea și curentul cu raze X sunt adaptate individual, pentru fiecare produs- Tubul cu raze X este ecranat ermetic- Se acoperă toată protecția împotriva radiațiilor- Sisitemele sunt monitorizate de comutatoarele de siguranță, iar razele X pot fi pornite numai dacă sistemul funcționează perfect.   Pentru operatorii de sisteme cu raze X este de asemenea important să știe că ca radiația maximă admisibilă X, în afara sistemului, trebuie să fie de maximum 0,5 μSv/h. Prin urmare, funcționarea acestui tip de inspecție este absolut sigură.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2