Repers

221

43 % dintre mezeluri nu corespund normelor legale

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Conform Evenimentului zilei, in urma analizelor de laborator a 5.600 de kg a rezultat ca 43% nu se incadrau in prevederile legale in vigoare privind compozitia, arata un control realizat de ANPC. "Preparatele din carne reprezinta produsele cu ponderea cea mai mare a reclamatiilor consumatorilor de pe piata produselor alimentare", a declarat Constantin Cerbulescu, presedintele ANPC. Produse ca parizer, crenvursti, salam de vara aveau un continut de proteine mai mic de 2% fata de prevederile legale, semn ca nuprea s-a folosit carne. Un parizer de curcan continea de fapt emulsie de sorici si slanina de porc, iar un crenvursti de curcan avea 60% carne porc si 15 % curcan.

Conform lui Gheorghe Mencinicopschi sunt patru metode de masluire a carnii: inlocuirea carnii de calitate superioara cu carne dezosata mecanic (oasele si resturile de pe oase), utilizarea de aditivi care mascheaza folosirea carnii alterate sau lipsa acesteia, inlocuirea unor componente valoroase cu altele inferioare (sorici, grasime, tendoane, urechi, stomac). O a patra medoda este substituirea carnii unui animal cu cea provenind de la alte animale. "De exemplu, carnea de porc amestecata cu carne de magar, nutrie, cal sau chiar carne de la specii necomestibile", precizeaza profesorul Gheorghe Mencinicopschi. Acest gen de produse au un continut ridicat hidroxiprolina. Acest aminoacid impreuna cu purinele si unii aditivi pot declansa crize de guta. Cei care au boli hepato-renale, cardiovasculare, cerebrovasculare, suferinzii de cancer pot ajunge la complicatii grave de la astfel de preparate. Inlocuirea proteinei din carne cu proteina vegetala, de exemplu din soia, sau prin adaos de ingrediente si/sau aditivi, apa, amidon, polifosfati, sare, azotati/azotiti este intalnita frecvent la produsele: crude (carne tocata, pasta de mici, carnati proaspeti), pasteurizate (rulade, muschi, costita), afumate (carnati, slanina, costita), pasteurizate si afumate la cald (crenvursti, parizer, salamuri, carnati).

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2