Și, sunt semne că va fi așa. Încă de pe acum, întrezărim un optimism responsabil, în rândul fermierilor și procesatorilor români din sectorul de carne. Dacă, pe 1 iunie, toată lumea jubila, acum sunt argumente palpabile pentru dimensionarea viitoarelor afaceri la alte niveluri: vânzările de carne și produse din carne au crescut (nu mult, dar...), consumatorii au început să se orienteze spre produsele de calitate mai bună, iar- argument în plus- la Anuga, în această toamnă, au fost mai mulți procesatori de carne din România, ca oricând. Și ăsta, e cu adevărat un semn bun, dacă tot mai multe companii se gândesc la export. Potențial au, de ce nu l-ar fructifica!? Dar, de ce spunem că acum, sau, mă rog, din 2016, începe greul? Pentru că, pur și simplu, pare mai dificilă gestionarea perioadelor favorabile. Când ți-e bine, ai tendința de a o lua puțin razna, iar asta înseamnă că începi să greșești; și poți greși în așa hal încât poți transforma un succes, în pagubă. În plus, într-un mediu economic ceva mai liber decât înainte, concurența se va accentua și mai mult, dar și conflictele se vor înmulți; despre orgolii, ce să mai spunem! Deja, la urechi ne-au ajuns nume de companii care se faultează în piață mai ceva decât fotbaliștii lui Dinamo și Steaua, prin anii '70! În plus, sunt semne că pe piață au apărut presiuni pe prețuri, fapt care nu pică prea bine unui joc cinstit. Dar, ce e mai grav, este faptul că România a început să importe din ce în ce mai multe produse finite din carne. Așadar, concurența nu va fi doar între firmele românești, ci și între români și importatori și, nu care cumva să se ajungă și în sectorul cărnii, la situația dezastruoasă în care se află industria lactatelor, din punct de vedere al echilibrului dintre marfa românească și cea de import, de foarte proastă calitate. Așadar, repetăm, acum începe greul. Dar, până la urmă, nu strică, profit să fie!